27. svi 2011.

Punjena piletina

_DSC0592


Radi se samo sa pilecim bijelim mesom.Meso je socno i nadjev mu jos vise pridaje okusu i perfekciji.
Mogu reci da mi je ukusnije kada koristim prsutu,a slaninica,moze,samo mora biti tanko izrezan,tako prilikom pecenja dode res pecena i pusti dio svojeg soka u meso dok se pece!

Nije zahtjevno za pripremu,ali je jako ukusno!!

Punjena pileca prsa

Sastojci
4komada pilecih prsa(srednje velicine)
100gr svjezeg sira
1zlica senfa (sa sjemenkama)
150gr mozzarella sira(kockice/rendani)
4 kom.slanine/prsute(mora omotati prsa-pileca)


Meso ocistiti ,papirnim ubrusom pokupiti
vodu/tekucinu.

Svaki komad piletine zarezati uzduzno
(napraviti dzep),pa staviti nadjev, zatvoriti cackalicom i omotati slaninom.

U tavi na malo masnoce peci oko 2 minuta sa obje strane,
zatim staviti u lim/posudu za pecenje i nastaviti peci u rerni,

_DSC0593


koju smo predhodno zagrijali na 200C, oko 15minuta,
toliko dugo ,da smo sigurni da se meso ispeklo!

_DSC0590

Pecenu piletinu serviraj toplu uz omiljen prilog.


Zimsko vrijeme i dani su suncani ,ali prohladni,pa cesto napravim pogacu ,cisto tako da se nade i vjerujte uvijek se pola pojede!!


_DSC0614

Vec kada smo se grijali uz toplinu rerne,napravila sam i rolat koji ,uopce nije komplikovan ,a miris kave iz kreme ce vas oraspoloziti i pomislit ceste na zalogaj vise !!:)

MANHATTAN ROLAT

_DSC0574

Sastojci za rolat:

6 jaja
215gr sitnog secera
120gr brasna
1zlicica praska za pecivo
45gr kakao praha krema(fil)
120gr bijele cokolade
6 zlice mlijeka
6 zlice likera od kave(ja nisam stavila)
200gr mljevenog secera
250gr maslaca

Pripremiti 2 lima(pleha)za pecenje rolata.
(dimenzije su 33×23).

Umutiti bjelanjke sa polovicom secera i
ostaviti sa strane.

U drugoj zdjeli umutiti preostali secer i zumanjke,
dodati kakao u prahu ,brasno sa praskom za pecivo,
te lagano promijesati.

U tu smjesu po malo dodavati ulupane bjelanjke i
sve lijepo izmijesati da se poveze, pa rasporediti
u dva lima sto su vec pripremljena.

Staviti peci na 190c oko 10 minuta.

Pripremiti dvije salvete, rasiriti i posuti
sa malo kakao praha, pa na njih staviti
ispecene rolate
(gornja strana rolata dolazi na salvetu)

Skinuti papir za pecenje(ako smo ga stavili)
pa zamotati zajedno sa salvetom rolat.

To isto uraditi sa drugim rolatom.
Pustiti da se ohlade, a u meduvremenu
napraviti fil.

_DSC0575

FIL

6 zlica mlijeka prokuhati, skloniti u stranu, pa
dodati bijelu cokoladu.
Mijesati da se cokolada otopi


U posudi umutiti maslac sa secerom da bude
pjenast, pa dodati cokoladu.
Sve fino izmijesati da se poveze.


Odmotati rolate i tanko ih premazati.

Prvo zaviti jedan rolat, pa ga staviti na
drugi rolat, koji smo samo tanko premazali filom,
( nismo ga smotali!),pa sada zajedno smotati.

Znaci, dobit cemo jedan veliki rolat!!
Rolat premazati ostatkom fila i ukrasiti po zelji.

Rolat mora biti hladan, a rezati ga treba sa toplim nozem,
jer ce se onda lijepo vidjeti crni krugovi…nece se
odkidati prilikom sjecenja.

ILI

_DSC0567

napravite jedan veliki rolat.
Rolat rashladiti i sluziti…

Broj komentara: 17:

  1. uh, same divote kod tebe draga, ja ne znam što bih prije od ovog, totalno sam se polakomila sve tako dobro izgleda i najradije bih sve odjednom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve si savršeno napravila, svaka čast!
    Ugodan vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Napravila si odličan ručak i desert! Šteta što post nisam vidjela prije, budući da mi je piletina već u pećnici. Takav nadjev još nisam isprobala, ali sljedeći put kad bude piletina za ručak, sjetit ću se tvog recepta.

    Pogača izgleda fenomenalno. Nadam se da si recept za nju već objavila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mirjana, za mene s pršutom! Kombinacija je fantazija :D
    Ova rolada mi je izmamila slinu!! Tako divne izgleda, apsolutno sve!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao i uvek, kod tebe je sve savršeno, i recepti i slike. Sve pohvale!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ohoho ima ovde za svakoga ponesto.Kako ona sunka samo izgleda hrskavo,kao da ce svakog momenta izleteti ..pravo u moja usta:)Uzivaj u miholjskom letu:)I ovde je zahladnelo poceli smo da lozimo kamine..

    OdgovoriIzbriši
  7. Od ove rapsodije što si nam predstavila, ne znam što je ljepše. Možda mi je prvo oko zapelo za punjenu piletinu. Pileća prsa su nekako jednolična i dosadna, no ova kombinacija sa sirevima i pršutom jako mi se sviđa. To će se sigurno na mojem stolu naći.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dosla sam s posla i citam sta ste napisale i mislim se kako bi bilo lijepo da mi sada neko ponovo spremi sve ovo,danas sam imala jaaako puuuno posla i jako sam umorna...mislim da ce samo pizza biti za veceru !!
    Hvala vam svima sto me posjetite,lijepo je kada covijek nije sam ,ima prijateljanegdje tamo daleko ...!!!!!

    Wath's for dessert..pogaca je jednostavno napravljena kao i kruh..kolicina brasna je pretezno 500gr ,zatim sam pomijesala malo jogurta u mlijeko ,i time uz pomoc kvasca zamijesila tijesto..kada je tijesto naraslo,podijelila sam na 6 ili 8 komada(ne sjecam se,a nije ni bitno)pa sam razvijala i premazivala maslacem,slagajuci jedno na drugo..npr. od 6 komadica tijesta napravila sam 2xpo 3 komada,stvljajuci jedan na drugi,pa ih ponovo zajedno razvila koliko sam mogla,smotala u rolat i isjekla na komadice,koje sam slozila u kalup za tortu...mozes je cak filovati sirom ili sjeckanom sunkom,prsutom ,pa tako isto smotati...ustvari slijedeci post cu napisati o pogacama koje sam pravila i koje mi se jako svidaju !!!!;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mirjana, ovo je savršenstvo. Listala sam sve od redom i tako mi je drago što u tvojoj kuhinji ima toliko belog mesa i uvek u različito spremljene. Jedino nisam videla piletinu sa mlincima, a ako nisi radila morađ probati Anin recept

    http://kasicicaseceraiprstohvatsoli.blogspot.com/2011/04/piletina-sa-mlincima.html

    tu imaš recept i za domeće mlince ako ih nema kod vas
    Ova pogača je prelepa i lepo kad imaš vremena postupno objasni, jer ima onih koji se baš i ne snalaze sa testom, a ova izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jelena,sada sam isla da vidim post,ali ne mogu ostaviti komentar :(
    Ja pravim mlince jer ih ovdje nema za kupiti...uvijek sam ih pripremala sa puretinom u onom soku od pecenja,tako pojedemo amabas sve...u vrhnju ih nisam nikada spremala i bas cu ovih dana praviti domace rezance,pa cu i njih napraviti i probati,cin mi se da je recept odlican !!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tvoji recepti ne mogu da omanu. Jedva čekam da vidim. Ja mlince nikada nisam probala i tek skoro sam otkrila šta je to što bake prodaju na pijaci. Što se tiče komentara vidim da i Lana ima probleme iste. To je nešto u vezi sa Bloggerom, pošto je Google kupio Blogger pa je sve sada povezano. Meni je bio blokiran blog ceo dan pre par dana.

    OdgovoriIzbriši
  12. Blago vama vi se riješište ljeta a nama dolazi:)
    Fantastično si ti ovo sve spremila i prava je uživancija pratiti te!

    OdgovoriIzbriši
  13. Veselim se postu o pogačama. Kombinacija sa sirom i šunkom/pršutom mora biti isto fina!

    OdgovoriIzbriši
  14. Mirjana, ja jednostavno ne znam sto mi je ovdje ljepse...Fantasticno,savrseno, za svakog ponesto (za mene, SVE odlicno i po mom ukusu:) Zadovoljstvo je pratiti tvoj blog!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Mirjana sve je tako prelijepo. Ne znam sta mi je ljepse na ovim slikama. Blago ljudima oko tebe, mogu zamisliti kako se nauzivaju :-)

    OdgovoriIzbriši
  16. Piletina me odmah osvojila, lijepo bijelo meso i ovo divno punjenje, super !
    Onda dođem do pogače koja je prekrasna a vjerujem i jako ukusna. I zatim još i ovaj fini rolat. Odlično Mirjana !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.