28. lip 2011.
Tart od slatkog krompira(batat) i sira
Vec ste se upoznali sa slatkim krompirom i njegovim hranjivim vrijednostima.
Ja cu samo da dodam da ga puno koristim(ja samo)jer jeduci ga osjetila sam promjene koje odgovaraju mome tijelu...ukucani pojedu s vremena na vrijeme,ali meni je uvijek u obroku,juha,prilog,glavno jelo,a moze biti i poslastica.
Porijeklo su mu tropski dijelovi Amerike i najstarije je povrce poznato covjecanstvu.
Korijenasto povrce puno hranjivih tvari,zatim vitaminaa,c,b6,kalija,Zeljeza...
Savrsena je zamijena za bijeli krompir!!!
Evo jedan jako ukusan tart,nadam se da ce barem nekoga zainteresovati okus !!:)
Tart od slatkog krumpira i sira
Sastojci
lisnato tijesto ili(domace prhko tijesto)
1 veci krompir(batat)
150-200gr feta sira(moze domaci kravlji )
3- 4 jaja (zavisno od velicine)
50ml vrhnja za kuhanje
1 zlica sjeckanog ruzmarina,origana mazurana..po zelji i ukusu
Skuhati krompir, pa ga izrezati na snite!
Kalup za tart(kis),okrugli(23cm),obloziti tijestom,
izbockati vilicom..da se tijesto ne dize !!
Sir,jaja,50ml vrhnja, sjeckani ruzmarin i bosiljak ili zacin koji vi volite,izmijesati i premazati preko tijesta,zatim poslagati snite kuhanog slatkog krompira.
Posuti malo suhim zacinom ili isjeckanim bosiljkom..
Staviti u zagrijanu pecnicu na 200C i peci oko 35 min.
Ja sam koristila ricotta !!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Slatki krompir stalno viđam u prodavnicama, i stalno nailazim na zanimljive recepte s njim, a nikako da isprobam. E sad vala hoću, jer ovaj tart izgleda predobro!!!:)
OdgovoriIzbrišiVeliki pozdrav :)))
Joj Tanja,vjeruj mi da sam ja odusevljena sa njime !!
OdgovoriIzbrišiBilo sta da se napravi meni je ukusno jer nekako mi taj okus lezi,jako je lagan za zeludac i nikave smetnje i mucnine ne stvara.
Bas bi voljela da vidim i tvoj recept,pa da malo obogatim svoju zbirku;)
Imam batate kod kuće, ovo mi se čini super, odlično izgleda, ali se bojim da će okus biti preslatki, a to se opet ne sviđa mojima. Možeš li mi pomoći opisom okusa? Hvala.
OdgovoriIzbrišiI ja sam .Kumara ima ga ovde ljubicastog i narandzastog braon i svaki je sladak na svoj nacin.Ja ga volim grilovan ili kao pire takodej.A bogami i ovaj tvoj tart izgleda kao uvek vrlo inetresantan:)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda!! S obzirom da imaš puno iskustva s batatom, koji je bolji - bijeli ili narančasti?
OdgovoriIzbrišiProbale smo jednom batat i dopao nam se ali dosta je licio po ukusu na bundevu... Sigurno ide fino u kolacima... Pozdrav! :)
OdgovoriIzbrišibatat još nisam probala, a baš me mami. Ovaj tart ti zbilja savršeno izgleda!
OdgovoriIzbrišiPrvi put sam cula za slatki krompir na Coolinarici, ovde ga nema i mislim da se cak ni ne uzgaja, mozda negde na primorju...ali ovaj tart tako divno izgleda da samo pozelis da gricnes preko monitora!;)))
OdgovoriIzbrišiJoš ga nisam probala ali ovaj tart izgleda fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiMirjana, oduševljena sam!!! Sorry na uskličnicima, ali sam jednostavno takva kada ostanem bez daha zbog nekog jednostavnog, a tako (nadasve) finog jela!! Batat sam probala prije par godina, od tada ga redovito kupujem kao luda kad god ga vidim u dućanu, a ovu jesen imala sam prilike probat i domaći koji sam dobila od jedne susjede. Probala sam ga s porilukom i pršutom, pečenog s šalšom, pečenog s peršinom i češnjakom, na juhu, na pomfit, ali ovo izgleda i zvuči fantastično! Recept spremam do prilike kad ću ga isprobati :)
OdgovoriIzbrišiObožavam tartove i slična tijesta i u slatkoj i u slanoj varijanti, nekako su mi najdraža :)
Eh,kako se kaze da su ukusi razliciti,s toga bas nisam sigurna da li cu moci docarati okus,ali mene su bundeva i slatki krompir skroz razliciti..slatki krompir me podsjeca na kesten pire,onako kada skuhate kesten i propasirate i to stvarno sam uporedivala sa slatkim ljubicaste kore krompirom jer on nije toliko slatkastog okusa kao narandzasti..ovaj narandzasti ima puterast okus,nije intenzivno sladak,treba mu dodati npr. meda da bi pojacao okus.
OdgovoriIzbrišislatkog najvise volim ispasirati i preliti medom ili golden sirupom i dodati malo orah,pistacija..orasastih plodova..!!!
Majo sve sto si navela je vise nego dobro !!!!:)
Ovde ga nisam jela iako sam ga videla u prodaji ali je prilično skup. Narod nije upućen u to čemu služi i kako se sprema, a kao i sve kod nas vremenom poljoprivrednici počnu da gaje, pa vide da se isplati. Tako sam skoro otkrila iceberg salatu na pijaci 5 puta jeftiniju nego u radnji, a brokoli koji je bio papren pre 10 godina, sada zna da bude jeftiniji od karfiola.
OdgovoriIzbrišiKombinacija ukusa izgleda famozno.
This tomato tart looks beautiful and delicious summer - Beautiful photos and great recipe.
OdgovoriIzbrišiGreetings and a nice summer, Diana
Wow! If this tart tastes half as good as it looks it must be wonderful! I do love sweet potatoes made simply or in more complicated recipes. Sometimes I will just bake one until the sugar oozes (sp?) from the cuts and then dot with butter and sprinkle with salt, pepper and brown sugar. Oh, I think the baked skin is the best part :)
OdgovoriIzbrišiSo nice stopping by, Mirjana!
Kindly, Lorraine