22. lip 2011.
Tart sa svjezim kruskama
Period je kada imamo veliki izbor krusaka.
Kruske su zdrave i svako od nas bi trebao da pojede barem jednu dnevno isto kao i jabuku.
Zbog njihovog jako njeznog okusa,treba im dodati zacine,koji ce ih oplemeniti i dati bolji ukus.
Kruske pomijesanje sa zacinima se kuhaju,peku,ali svjeze pojedene kruske su najbolje.
Evo par nacina na koji ja konzumiram krusku.
TART SA SVJEZIM KRUSKAMA
tijesto:
155gr brasna
50gr secera(sitnijeg)
korica od limuna
60gr maslaca
1 zumanjak
Mascarpone preljev
125gr mascarpone sira
(moze i drugi krem sir koji imate)
1 jaje
vanilin secer
50 gr secera(sitnijeg)
1zlica brasna
2-3 zlice mlijeka
nadjev za kruske
4-5 amareto keksica
1zlica marmelade od narance
sve namirnice za tijesto staviti u multipraktik i pulsiranjem napraviti mrvice,zatim tijesto doratiti rukoma.
staviti u plasticnu vrecicu ili prozirnu foliju i ostaviti da odmori na hladnom 30 minuta.
Dok se tijesto odmara,oguliti kruske,izvaditi sjemenke i tu prazninu napuniti mjesavinom od zdrobljenih amareto keksica i marmelada od narance.
Ostaviti na tanjur dok se sada tijesto razvije i pece.
Kalup za tart (23cm)obloziti tijesto.
Ja razvijem tijesto na papiru za pecenje i samo preokrenem u kalup,tako mi papir i ostane jer po njemu slozim perlice koje pritisnu tijesto dok se pece.
tijesto se moze pritisnuti perlicama ili izbockati vilicom da se ne napuse dok se pece.
Peci tijesto na 190C oko 15 minuta.
Izvaditi tijesto iz rerne i sloziti kruske,jednu do druge u krug,sa punjenom stranu na tijesto(dole).
Preliti sa Marscapone smjesom koju uradite ovako:
U zdjelu staviti sir,jaje,secer i mixati dok ne postane tekuca smjesa,zatim dodati zlicu brasna i 2-3 zlice mlijeka.
Preliti tart,posuti sa malo mljevenih badema i smedeg secera i vratiti u rernu da se dalje pece na 170C oko 35-40 minuta.
Ako ostavite peci na 190C,tada pazite da ne izgori !!
Peceni tart posluziti topal ili hladan!!
Meni je ukusniji dok je jos vruc uz sladoled od vanile ili vasen izboru!!
Pecena kruska sa prsutom i sirom sa plemenitom pljesni,orasima,medom
Kruske sa gorgonzolom
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
prekrasne varijacije na temu kruške! baš mi se sviđa što koristiš amaretto kekse u tartu, odlična kombinacija!
OdgovoriIzbrišiO-d-l-i-c-no! Pravi ljetini kolač. A o kombinaciji s pršutom i "pljesnjivcem", bolje da i ne govorim, jednostavno obožavam. Prave stvari za ove vruče dane. Kao i uvijek, prekrasna prezentacija.
OdgovoriIzbrišiMa kakve vruce dane.Gorgonzolu obožavam ,kruska se nadje još po koja na drvetu, a ova ideja sa keksićima mora da daje poseban ukus svemu tome.Prekrasno
OdgovoriIzbrišiFantazija! I tart i tost, ne znam sta bi pre :)
OdgovoriIzbrišiDraga Mirjana pa ovo je divno. Iako jako volim ovakve sireve i ove kruske u kombinaciji s njima izgledaju neodoljivo, ipak bih se radije odlucila za tart. Fantasticno i jako primamljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišiSanja,dobila sam boxu krusaka(oko 5kg0 i sada sam se rasturila jeduci.
OdgovoriIzbrišiJa najvise volim da jedem voce u svjezem stanju,ali kruske ne mogu da cekaju!!
Pravila sam puding sa kokosovim mlijekom i pprepekla na tavi cetvrtine krusaka pa prelila tim pudingom...prefino,tome sam se stvarno odusevila,jer nikada nisam kuhala puding sa kokosvim mlijekom,probaj,zaista je super!!!
Hvala svima,slobodno se posluzite :)!!!
Mirjana, ovde kruške nisam godinama jela. Tvrde, nikakve...skoro pa uvozne. Ja volim one iz kojih se cedi sok dok ih jedeš niz ruku, koje su lepljive i mirišu na med. Ova sa pršutom, rokfordom i orasima.....muzika, sveće....
OdgovoriIzbrišiobožavam kruške, recepti su divni, tart mi se posebno sviđa ali i ova varijanta na bruschetti je zanimljiva
OdgovoriIzbrišiJa obožavam kruške ali sve ih smažem u sviježem stanju! Ova kombinacija s gorgonzolom bi mi se sigurno svidjela a i ovi kesići u tartu, uh... boli glava!
OdgovoriIzbrišiU mene kruške ne stignu ni u kakvu poslasticu, jednostavno ne stignu! Hm, možete li zamisliti mm kako jede kruške s gorgonzolom:)) Kao da ga gledam! Nipošto!!!
Haha,Snjezo,ni moj muz ne zaostaje za tvojim po misljenju hrane,ali...ponekada mu je zel;ja jaca,pa barem proba (ne moze guza da propusti )!!!!ti si meni jedinstvena ,jer zaista kazes istinu,a ta istina je u prisutna kod svih nas,na razlicite nacine!!!
OdgovoriIzbrišiMirjana, obožavam kruške u jesen pogotovo kada su uklopljene u ovakav predivan tart! Divno :)
OdgovoriIzbrišiFantazija! Sto ja volim ove kombinacije slano-slatko.
OdgovoriIzbriši