21. srp 2011.
Riblji dan
Bila sam jako zauzeta i vremena mi je stalno malo za sve sto bih htjela uradit.
Blog mi je odmor,a to znaci da ni njega nemam dovoljno.
Sada sam sjela u nadi da barem jedan dio recepata stavim,a kasnije zaboravim za drugi dio i to tako se zagubi....
Kisa je ovih dana nesnosljivo dosadna i pada neprekidno,od nje me uhvati nervoza jer Zivim na 3-em spartu,a susilica za robu je u garazi :)
Ne pitajte zasto..moja ideja,zato robe imam svuda po stanu,klima radi pa se tako i susi ono sto se lakse susi ,ali rucnike moram nositi dole i pritome pokisnuti :/
Nije toliko hladno,ali moramo malo upaliti grijanje cisto da razbije hladni zrak u sobama.
Uz to je lijepo okrijepiti se finom toplom juhicom,ovog puta ribljom corbom.
ali cu najprije pokazati moj omiljeni dorucak !!!:)
Kajgana sa lososom
Nista drugo nego kajgana ,umotana u kriske dimljenog lososa.
Klasicni dorucak,na malo drugaciji nacin,tek tako da se osjetite kao da ste u nekom od restorana,a ne u vlastitiom domu.
divan dorucak za dvije osobe,a potrebno je;
-oko 110gr dimljenog lososa
-4 jaja
-1 zlicica hrena + zlicica kiselog vrhnja
-2 zlicice chives
-10gr maslaca
salata,limun i tamnija vrsta kruha.
Salicu za caj (mora biti kraca a sira)obloziti frozirnom folijom,zatim obloziti stranice kriskama dimljenog lososa.
Napraviti kajganu od datih namirnica i sipati je u pripremljene kalupice.
Na tanjur staviti salatu,tost od kruha i krisku limuna.
Zatim izvaditi kajganu zajedno sa lososom na tanjur i servirati.
Bijela riblja corba
Potrebne namirnice:
2 zlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2zlice brasna
4 case ribljeg temeljca
500gr krompira
1 casa zamrznutog mix povrca(kukuruz,grasak,mrkvica)
500gr marinara mjesavine(seafood)
1/2 case punomasnog mlijeka
1/2 case vrhnja za kuhanje - soli i bibera,po ukusu
2 zlice persunovog lista,lovorov list
50gr slaninice
Priprema
U serpu staviti ulje, dodati isjeckanu glavicu luka i prziti dok luk ne omekani.
dodati isjeckanu slaninicu, brasno i prziti oko 1 minut.
Pomaknuti u stranu ,pa pomalo dodavati riblji temeljac, da se brasno fino rastvori i corba dobije gustocu.
Pustiti da zakuha.
Dodati na kockice isjecen krompir i kuhati dok krompir ne omekani.
Zaciniti po vasem ukusu.
Dodati jedan lovorov list, ako volite taj miris!
Kad je krompir omekanio, dodati riblji mix i smanjiti temperaturu.
Izmijesati mlijeko i vrhnje i dodati u corbu, a sporet iskljuciti.
Provjeriti ukus i servirati jos toplu corbu, odozgo posuti malo persuna.
Ako ne zelite da corba ima vidljivo povrce,tada prije dodavanja ribljeg mixa,povrce i corbu usitnite stapnim mixerom,tek tada dodajte ribu.
Eh,sada ja nebi bila ja ,pa da corbu ne kuham u dva lonca,jednu bijelu drugu crvenu,jer....sta da vam kazem kada jedni vole ovako,drugi onako.
Za Crvenu riblju corbu vam treba:
1 glavica luka
1 stap celena(zelena grana)
1 mrkva
1 krompir
2paradajza(ocistiti od kozice i sjemenki)
1zlica crvene paprike
1 zlica paradajz pirea
lovorov list
100ml bijelog vina
500gr marinara riblje mjesavine
2 zlice persina sjeckanog
1 cenj cesnjaka
50ml maslinovog ulja
Povrtni ili riblji temeljac-po potrebi 1 lit,ne manje,a moze vise,sve zavisi koliko hocete da vam corba bude gusta.
Luk sitno isjeckati,staviti na maslinovo ulje,proprziti do zlatno zute boje,dodati na kockice izrezanu mrkvu,lovorov list,celer i prziti sve dok ne osjetite miris celera u zraku,tada sipnite 100ml bijelog vina ,dodajte mjesavinu morske ribe ili(seafood)i dolijte temeljac.
Pustiti da prokuha,zatim smanjiti temperaturu i lagano kuhati 20-ak minuta.
Pri kraju dodati na kockice izrezan krumpir i zacine,koje volite,pri sluzenju odozgo dodati zlicicu,dvije mjesavine persina,maslinovog ulja i cesnjaka!!!
Muski su bili jos gladni pa se nasla koja ribica ,malo pomfrita i salate.
Na kraju kada smo odahnuli,uz kavicu smo se zasladili a slatkim buhtlicama,punjenim cokoladom jedan dio,a drugi sa pudingom od vanile !!!!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Biram crvenu verziju riblje juhe :-)
OdgovoriIzbrišiOvo me je definitvno bacilo u zanos;) Ja ribu volim da jedem i vec sam milim jednom spomenula da sa tatom redovno idem u ribolov na mojoj zardjaloj brodici(ne propusta jos vodu):)
OdgovoriIzbrišiNesto od ovoga cu sigurno praviti.Evo bas sad mi se jede i crvena i bela riblja corba;)
Mirjana, kod tebe sve izgleda savršeno da poželim uskočit u prvi avuion za Australiju i nać se u tvojoj kuhinji :)
OdgovoriIzbrišiLepo i ukusno...Pozdrav Mirjana...
OdgovoriIzbrišikoje su ovo divote! Eh, da mi je biti kod tebe i jesti sve što spremiš :)
OdgovoriIzbrišiobožavam ribe i sve iz mora!
OdgovoriIzbrišiova kajgana je vrlo efektna, svakako ću se toga sjetiti kad sljedeći put poželim neobičnu kajganu.
juhice su divne i bijela i crvena i onda još na kraju buhtle s čokoladom!!rado bi došla kod tebe na ručak, javljam se za dobrovoljno nošenje rublja u garažu!!
Sve diiivnooo izgleda... :) Volim riblju corbu. Ova bela mi je posebno zanimljiva... :)
OdgovoriIzbrišiHm, fantastično! Od ovih plodova mora dvije prekrasne čorbe!
OdgovoriIzbrišiInače ovo je prava gozba!
Al' se ovde dobro jede! Sve mi se sviđa a najviše crvena riblja čorba. Kao i uvek, fotke su prelepe, sve pohvale...
OdgovoriIzbrišiPozdrav svima !!!!
OdgovoriIzbrišiDefinitivno i ja volim vise crvenu corbicu,no ni bijela mi nije mrska,no sve mislim ova prva je manje kaloricna :)!!!
Miodrag ,drago mi je da si opet s nama !!!
Majo,pa ni Australija nije preko Svijeta ,hajde pozuri !!!
Snjezo,ovo je ukusno i brzo gotovo,uz brzinsku pogacu sa sodom ,uzivancija,ali ja sada dosta pecem kruh tako da ga uvijek ima pecenog,nekako domaci kruh bolje zsiti ;)
Nisam baš za riblji dan, ali crvena juhica izgleda super. A buhtlice spadaju u posebnu kategoriju, meni vrlo dragu!
OdgovoriIzbrišiNa hopsanju gore-dole ti uopće ne zavidim. Ja sam na četvrtom bez lifta i isto tako pola toga držim u podrumu. Ali ........ papica ?!!! :) Ajme meni Mirjana, kad to sve spremiš?
OdgovoriIzbrišiOK., za Timnu ću uzeti kajganu s lososom i malo ribice sa krumpirićima, ja i muž ćemo crvenu juhicu, a buhtlice budemo svi. :)
Kakao fino izgleda ova corbica, nekako najcesce pravimo u crvenoj varijanti ali i bela mi se bas svidja...a posle toga bih odmah mogla preci na buhtlice sa cokoladom, nista drugo mi ne treba!;)))
OdgovoriIzbrišiMirjana evo i mene napokon nađoh ovaj vaš mali raj..zaista predivan blog,i ja sam lagano raspamećena od količine ovako kvalitetnih recepata praćenih predivnim fotkicama,predivno je pratim vas i svratit ću češće...najljepši pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiOva kajgana u lososu je tako divne a jednostavna ideja da je neko ko ne zna ni kašiku u kuhinji da ponađe može napraviti. Divota. Tvoje riblje čorbe su melem za dušu. Ništa gore kada na slavama vidim one lonce sa rečnom ribom i čorbe riblje u kojima pljuta ulje, a kosti moram vaditi. Kakvi su srećnici tvoji ukućani, nemaju ni pojma. Sledeći put bez udovoljavanja, ovako fina hrana jedno jelo i svi da papaju...
OdgovoriIzbrišijako mi se sviđa ovaj riblji dan, odmah se bilježim za doručak , kajgana je vrhunska ! Niti ostatak menija nimalo ne zaostaje,baš odlične riblje delicije. Ali kada sam vidjela buhtlice potpuno si me osvojila, tako lijepo i ukusno izgledaju !
OdgovoriIzbriši