21. sij 2012.

Slava

_DSC0078


Ponovo smo na pocetku jedne godine.
Malo stariji,nervozniji i onako kako inace sve to ide s godinama ili mi ne razumijemo novu generaciju mladih ljudi ili ne zelimo sebe da mijenjamo ili...

Vec sam pisala da muz slavi Slavu,a ja svim srcem zelim da mu udovoljim i napravim sretnim ne samo sto je moj muz nego zato sto je zaista zasluzio i na sjecanje njegovih roditelja koji vise nisu sa nama,a bili bi jako sretni da vidjevsi ih nismo iznevjerili.


2012-01-201


Svake godine je sve vise promjena oko priprema jer pojedini gosti mijenjaju nacin ishrane,drugi su odlucili da samo u krugu porodice slave ,tako da ni sama ne znam sta ce biti i koliko gostiju slijedece godine,jedino sto znam da cemo ako budeo zivi i zdravi uraditi isto kao i ove godine.

Predjela sam ove godine napravile najvise jer su tako svi htjeli...


_DSC0120

http://www.coolinarika.com/recept/bijele-pihtije/


Prosle godine sam nesto fulala u pripremi,ove godine sam dobila ono sto sam htjela..Francusku/rusku salatu u "krutom" stanju.


"Eeee,to je to,to sam mislio ali ti nisam znao objasniti sta hocu!",rekao je jedan gost svojoj suprugi. :)


2012-01-20



AJVAR KOCKEhttp://www.coolinarika.com/recept/806487/


su dobile najvisu ocjenu,kako za ukus tako i za prezentaciju..nimalo pretrpane ostrivom ili kiskastim notama,nee,bile su bas onako kako treba,kiselkasto-kremaste sa malim naglaskom ajvara koji se nalazi tu bas da ubije okus sira kojega ima dosta u filu i naravno biskvit/patispanj od spinata ,zaista je doprineo ukusu i estetskom izgledu.

_DSC0097


Visoke temperature i vlaznost zraka ,daju osjecaj sitosti,no svejedno se mora nesto pojesti pa su nam predjela stvarno dobro "legla",osvjezila u svakom pogledu.


_DSC0101




Priprema




  1. Za zelenu koru,jaja odvojiti i posebno umijesati zumanje,a posebno ulupane bjelanjke(u snijeg)
    Spinat obariti u u vreloj vodi,a zatim ga procjediti i  sitno isjeckati.
  2. Posebno umutiti zumanjke,dodati spinat,brasno, pavlaku i pras.za pecivo.Sve fino posoliti.

  3. Sad spojitri bjelanjke i ostalu smjesu,rucno.
    Uzeti pleh,staviti papir za pecenje i nasuti u njega smjesu.

    Peci na 200C dok ne porumeni.
    *Pleh je manji od rerne.

  4. Fil:
    Sir kravlji  izmjesati sa ajvarom i bjelim lukom u prahu

    .Palacinke radite na uobicajen nacin.
    Poslozite po  palacinkama, 3 sunke(lista) i narendane gaude-to po zelji.Zarolati.

  5. Finalni postupak:
    Sa pecene kore skinuti pek papir i koru presjeci na pola.Na pladanj stavite koru.Na koru namazite polovinom fila,poredati tri palacinke jednu do druge sa malo lufta,da bi dosao tu malo fila.Ja pravim vece palacinke,mislim, tava mi je veca ako vam bude falilo samo donastavite palacinke.

  6. Preko palacinaka nanjeti preostali fil od ajvara i poravnati.Odozgo prekriti drugom polovinom kore.Blago pritisnuti.I u frizider da se stegne.

  7. Ukrasiti mozete sa majonezom i rendanom gaudom ili kao ja, ostavila sam malo fila za g
  • Kora od spinata:

  • jaja
  • kasike brasna
  • 300g spinata
  • 1dc pavlake
  • 1 prasak za pecivo
  • so
  • Fil:

  • 500g kravljeg sira ili zagrebackog
  • 3 kasike ajvara
  • 1/2 kascice bjelog luka
  • Ostalo:

  • 3 Palacinke
  • 150g sunke
  • 150g gaude


2012-01-203


Lanine slane tortice su napravljene po standardnom receptu uz dodatak grubo krupnije sjeckanih oraha ...pravila sam ig u kalupima za tortice ,tako da je jedan bio vise nego dovoljan za jednu osobu..ma svi su bili odusevljeni,lijepo se druzili pomalo "mezili",pijuckali uz tihu muziku koja nam je nadoknadilo dio zemlje u kojoj smo rodeni.


_DSC0086

Torta od sira i maslina uz moj dodatak oraha u fil !!
http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-sira-i-maslina/




Taman prije Slave ugledala sam male slane mafinse koji su mi se tu stvorili kao poruceni...perfektno,nemam rijeci sama sam ih jako puno pojela !!!
Hvala ZONDRA ART !!
http://www.zondraart.com/mini-muffini-s-bosiljkom-rajcicama-feta-sirom-i-paprikom-2033



_DSC0093

Slatkisa po obicaju nikada dosta...

2012-01-202


Dobro ohladeni,divota od ukusa...





2012-01-18

MAGDINE KUGLICE
http://www.coolinarika.com/recept/magdine-kuglice/



Alzirska torta,takoder jedna kremasta i ukusna delicija !!!

_DSC0142

http://www.coolinarika.com/recept/alzirska-torta/



Drago mi je da sam u drustvu divnih blogerki koje svoja iskustva,recepte dijele ,pa tako ovim putem Zahvaljujem na divnim receptima koji su mi pomogli da ugostim moje prijatelje koje svake godine iznenadim novim delicijama !!
_DSC0072



Hvala vam od srca!!!














































21 komentar:

  1. Mirjana, hvala tebi što nas uveseljavaš i inspiriraš svojim prekrasnim receptima i slikama na ovom blogu. Želim ti još mnogo ovako lijepih druženja i delicija!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo je bila prava gozba, ukras za oči i nepce! Vjerujem da ste svi uživali u ovim krasnim delicijama i lijepo se družili.

    Veliki pozdrav i hvala na ovom divnom postu, uživala sam:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je predivno! Bravo! Ne znam sta mi se vise dopada... :)
    Alzirsku tortu sam i ja pravila i odusevljena sam njom!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svaka čast! Hrana prekrasno izgleda,a sigurno je i jako ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Mirjana, kod tebe je uvijek gozba! Osunčano mjesto punos vjetlosti, slave, veselja, obitelji, priajtelja, fine klope i saltkiša!

    Sve tako divno izgleda, od kolača, do slanih jela preko dekoracija stola! Divni ste :)

    Btw, francuska u krutom stanju? Hoću taj recept :D

    OdgovoriIzbriši
  6. What an amazing array of beautiful food! You are so talented and create such a lovely setting! Such perfection and presentation!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prvo što mi je palo na pamet je bilo: Koliko ti je dana trebalo za napraviti sve ovo? Fantazija!
    Neka ste se vi svi skupa lijepo proveli. Čestitam sve!

    OdgovoriIzbriši
  8. Srećna slava, sa malim zakašnjenjem! Ti si se baš naspremala, očima sam jela. Mnogo lepih specijaliteta vidim i mnogo ideja sam dobila. Ono što mi je najsimpatičnije bilo je što su svi u kratkim rukavima ili bez rukava - ja sam sinoć bila na slavi: perjana jakna preko debele haljine, čizme, kapa, šal. A išla sam kolima :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Miro pre svega SRETNA SLAVA tebi i tvojoj porodici i da je slavite još dugo :) Lepo je videti ove slike tebe i tvoje porodice. Sve ovo što se napravila je zaista prelepo i verujem da ste svi uživali :) Ajvar kocke izgledaju savršeno, ima li negde recept?

    OdgovoriIzbriši
  10. Sve pohvale za čuvanje tradicije i za vrednu kuvaricu. Sve što si napravila predivno izgleda, a slavski kolač je savršen. Sigurna sam da su gosti uživali!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala Vama na divnim cestitkama ,predivnim receptima,a nadasve dragom druzenju!!!!!
    Svi su zeljeli da probaju sve..nije da im se nije svidjelo samo pojedinci su ostali dosljedni klasici..supa,sarma,kupus salata i pecenica,kolaci i nisu toliko bitni,ali to su vec starije generacije koje se mijenjau sa nama i uzivaju u svim delicijama ,to oni samo pricaju :)

    Linkove nisam namjerno stavila jer sam zaboravila kako se radi preko Explore koju sada koristim jer jedino preko nje mogu nesto pisati i ostaviti kod pojedinih blogerki /a komentar??!! ali sam eto dodala da ne lutate ;)

    LDH,I'm so happy too see you on my blog .
    Thank you for stopping by !!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prvo srećna slava tvojoj porodici i da kažem da sam se baš pitala oko Sv Nikole gde si i gde je post sa slave jer sam nešto pobrkala da je Sv Nikola u pitanju a ne Sv Jovan. Ove gozbe me podsećaju na mamine gozbe i znam da je žena počinjala sa kuvanjem deset dana unapred da sve izgleda ovako. Samo oni koji kuvaju znaju koliko trudaa, rada, ljubavi i vremena je potrebno da se ovako nešto napravi. I ne samo napravi već i fantastično iseče pod konac, pa aranžira, pa da se stolnjaci bele, da se čaše sijaju, da je domaćica nasmejana i odmorna. Oni koji ne kuvaju ne znaju koji je ovo posao, ali kad se radi sa ljubavlju onda nije teško. Ne znam za čim bi pre posegnula, ali bi sigurno preskočila pored ovih delicija sarme i pečenje. Sve je predivno, ali predivno! Ne znam samo koliki frižider imaš to sve da uskladištiš jer sam ja skoro imala problem sa količinom hrane i frižiderom. Sreća pa je kod nas hladno pa i na sims od prozora može ponešto da stane, jer nemam terasu.

    ps zašto ne pređeš na Google Chrome, većina blogerki je u njemu i zaista je lagan za korišćenje

    OdgovoriIzbriši
  13. Srećna slava ,draga Mirjana!Sve što si napravila fantastično izgleda:))naročito mi se sviđaju ajvar kocke ...mame da se probaju.Veliki pozdrav i još dugo ovako lepo slavili!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prava gozba! Svaka ti čast na trudu i odličnoj prezentaciji.

    OdgovoriIzbriši
  15. Hehe Jelena,bas sam se slatko nasmijala sada kada je sve proslo..imam jedan frizider u garazi a drugi u satnu na 3 katu sam i mozes misliti kako smo samo muz i ja pravi smjene,odnosi ovo donesi ono i k tome treba i prase (pecenica) da stane !!...ali eto sve se to nekako odradi i pored vrucine.
    bila sam na google chrome i jois uvijek preko njega citam blogove jer sam navikla zato ne mogu da ostavim poruke jednostavno me odbija...

    Hvala svima na cestitkama !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Srecna slava Mirjana! Sve je jako lepo!

    OdgovoriIzbriši
  17. Predivno, nemam riječi za tu ljepotu, radost i mir koji zrači s ovih fotografija. Sretna vam slava!

    OdgovoriIzbriši
  18. Još jednom srećna Slava milice moja, tebi i tvojoj porodici, sve što si napravila vidi se da je sa ljubavlju i majstorski napravljeno, jedva sam čekala ovaj post, da se nagledam ove lepote. Zaista fantazija, verujem da su i gosti kao i mi oduševljeni :) LJubim te mila i elim još puno lepih i srećnih Slava :)))

    OdgovoriIzbriši
  19. Sretna Slava. Stvarno si pripremila pravu gozbu sve izgleda prekrasno primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  20. Bravo Mirjana ! Sa zakašnjenjem, sretna vam Slava !
    Divim se svemu što si napravila.Sve mi se jako sviđa, predjela, kolačići, ...., super ste se i vi i gosti počastili !

    OdgovoriIzbriši
  21. super pogača :D kad vidim sve kolače ... praviš mi zazubice ...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.