6. srp 2012.
Polpete od lososa
Nista spektakularno,no prihvatljivo kada vam se ne ide iz kuce(jer je jako hladno),pa koristite sto imate.
Tako su nastale i ove moje polpete za koje vam nije potrebno mnogo namirnica,a sigurno ih imate i kuci.
Potrebno je :
400gr hladnog pire krompira(moze cak i ostatak od prijasnjeg dana)
1/2 glavice komoraca
1 manja glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 zlice kosanog persina
1 zlica kapara
1 jaje
100gr dimljenog lososa
rendana korica limuna
soli,bibera-po ukusu
maslinovo ulje-po potrebi
Na malo maslinovog ulja proprziti sitno sjeckani luk i komorac,pa dodati u hladni pire.
K tome jos dodati jaje,persin,kapare,koje malo usitnite ako su krupne i operete hladnom vodom jer znaju biti preslane.
Persin,isjeckan na manje komadice losos,protisnuti cesnjak...sve dobro izmijesati i praviti polpete.
Ja dobijem 6 polpatica,koje su pristojne velicine i dva komada su sasvim dovoljna za 1 osobu uz salatu naravno.
Polpete se fino oblikuju,ne raspadaju se jer je krompir hladan pa se nece ni lijepiti za tavu,no svejedno ako ste skepticni ,prije pecenja malo ih pobrasnite..ja nisam i lijpo su se zapekle sa obje strane.
Polpete peci na srednje zagrijanoj masnoci,koja je tu tek toliko da da rumenu boju polpetama .
**
Zbog brzeg rada i sacuvanja svjezine persina i cesnjaka,ja ih oboje isjeckam,stavim u staklenu teglu s poklopcem,zalijem uljem i koristim po potrebi,uzmem koliko mi je potrebno,sipnem ponovo ulja da se ne susi persin i cesnjak,a kada potrosim ,teglu operem i ponovo napunim sa svjezom mijesavinom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Volim losos jako pa mi se sviđa recept čak i za nešto drukčije vrijeme - kod nas je vruuuuuuće :)))
OdgovoriIzbrišiDa mi se preseliti kod tebe: Em zbog kuhinje em zbog klime!!!
OdgovoriIzbrišiDodi Snjezo ima mijesta za sve !!!
IzbrišiOsim polpetica za oko mi je zapelo i ono "vani je hladno". Joj da mi se preseliti kod tebe, ovdje je nepodnošljivo vruće
OdgovoriIzbrišikod vas zima, kod nas prži ljeto, uvijek me to fascinira :) Fenomenalne su ove polpete!
OdgovoriIzbrišiCujem svakodnevno vijesti i zaista su visoke temperature.
OdgovoriIzbrišiZvala sam mamu,koja zivi u Rijeci,kaze da njoj kada je vruce,side dole u vinski podrum :)..nema tamo vina za opiti se,to je samo predvideno za to dok se sestra sasvim ne vrati u Hrvatsku ali su opremili sa namjestajem bas zbog nje i pok. tate dok je bio jer su se plasili vrucina.
Ja sam sasvim slucajno uzela sladoleda na poslu i zaradila sam gnojnu anginu,na pencilinima sam i sada vec pomalo idem na posao..inace je bilo strasno i sve zbog guzice :/ !!
Svima nam je zapelo za oko ono hladno je:) a kod nas ga baš prži.
OdgovoriIzbrišiPolpete krasno izgledaju.
Meni je zima jer sam se odvikla nasih zima,ovdje nema snijega :)samo kisa i vjetar...do prvog skijalista moram voziti 10-ak sati u brda..
IzbrišiDodatak pire krumpira mi je potpuna novost i naravno da ću isprobati!
OdgovoriIzbrišiMajo ja inace dodajem kuhani krompir za polpete,no mogu se ukombinovati i druge povrtnice samo treba pripaziti na dodavanje jaja jer nekada je potrebno jaje vise da bi se mogle polpete oblikovati
IzbrišiPrvo, žao mi je što si se razboljela i nadam se da je sad već osjetno bolje, ali nije ti to od sladoleda, razbolimo se od virusa i bakterija, pogotovo gnojna angina, za nju je uglavnom kriv streptokok, rijeđe virus, a nikako sladoled :) osim ako neki od navedenih nisu na njemu obitavali :)
OdgovoriIzbrišiVrlo rijetko zapravo radim ikakve polpete, a moji ih, pogotovo Timna vole, jednako kao što voli i lososa, stoga bilježim i probam!
Bolje sam,radim ,sada samo kasljem ali moram da idem na posao ako necu ja ,hoce neko drugi....sladoled je boljka mog djetinjstva i to je bio samo pocetak svemu,no bice bolje,nadam se !!
Izbriši