6. srp 2012.

Polpete od lososa



Nista spektakularno,no prihvatljivo kada vam se ne ide iz kuce(jer je jako hladno),pa koristite sto imate.
Tako su nastale i ove moje polpete za koje vam nije potrebno mnogo namirnica,a sigurno ih imate i kuci.




Potrebno je :

400gr hladnog  pire krompira(moze cak i ostatak od prijasnjeg dana)
1/2 glavice komoraca
1 manja glavica luka
2 cesnja cesnjaka
2 zlice kosanog persina
1 zlica kapara
1 jaje
100gr dimljenog lososa
rendana korica limuna
soli,bibera-po ukusu
maslinovo ulje-po potrebi

  Na malo maslinovog ulja proprziti sitno sjeckani luk i komorac,pa dodati u hladni pire.
K tome jos dodati jaje,persin,kapare,koje malo usitnite ako su krupne i operete hladnom vodom jer znaju biti preslane.
Persin,isjeckan na manje komadice losos,protisnuti cesnjak...sve dobro izmijesati i praviti polpete.



Ja dobijem 6 polpatica,koje su pristojne velicine i dva komada su sasvim dovoljna za 1 osobu uz salatu  naravno.
Polpete se fino oblikuju,ne raspadaju se jer je krompir hladan pa se nece ni lijepiti za tavu,no svejedno ako ste skepticni ,prije pecenja malo ih pobrasnite..ja nisam  i lijpo su se zapekle sa obje strane.

Polpete peci na srednje  zagrijanoj masnoci,koja je tu tek toliko da da rumenu boju polpetama .



**
Zbog brzeg rada i sacuvanja svjezine persina i cesnjaka,ja ih oboje isjeckam,stavim u staklenu teglu s poklopcem,zalijem uljem i koristim  po potrebi,uzmem koliko mi je potrebno,sipnem ponovo ulja da se ne susi persin i cesnjak,a kada potrosim ,teglu operem i ponovo napunim sa svjezom mijesavinom.

Broj komentara: 12:

  1. Volim losos jako pa mi se sviđa recept čak i za nešto drukčije vrijeme - kod nas je vruuuuuuće :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Da mi se preseliti kod tebe: Em zbog kuhinje em zbog klime!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Osim polpetica za oko mi je zapelo i ono "vani je hladno". Joj da mi se preseliti kod tebe, ovdje je nepodnošljivo vruće

    OdgovoriIzbriši
  4. kod vas zima, kod nas prži ljeto, uvijek me to fascinira :) Fenomenalne su ove polpete!

    OdgovoriIzbriši
  5. Cujem svakodnevno vijesti i zaista su visoke temperature.
    Zvala sam mamu,koja zivi u Rijeci,kaze da njoj kada je vruce,side dole u vinski podrum :)..nema tamo vina za opiti se,to je samo predvideno za to dok se sestra sasvim ne vrati u Hrvatsku ali su opremili sa namjestajem bas zbog nje i pok. tate dok je bio jer su se plasili vrucina.
    Ja sam sasvim slucajno uzela sladoleda na poslu i zaradila sam gnojnu anginu,na pencilinima sam i sada vec pomalo idem na posao..inace je bilo strasno i sve zbog guzice :/ !!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svima nam je zapelo za oko ono hladno je:) a kod nas ga baš prži.
    Polpete krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je zima jer sam se odvikla nasih zima,ovdje nema snijega :)samo kisa i vjetar...do prvog skijalista moram voziti 10-ak sati u brda..

      Izbriši
  7. Dodatak pire krumpira mi je potpuna novost i naravno da ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo ja inace dodajem kuhani krompir za polpete,no mogu se ukombinovati i druge povrtnice samo treba pripaziti na dodavanje jaja jer nekada je potrebno jaje vise da bi se mogle polpete oblikovati

      Izbriši
  8. Prvo, žao mi je što si se razboljela i nadam se da je sad već osjetno bolje, ali nije ti to od sladoleda, razbolimo se od virusa i bakterija, pogotovo gnojna angina, za nju je uglavnom kriv streptokok, rijeđe virus, a nikako sladoled :) osim ako neki od navedenih nisu na njemu obitavali :)
    Vrlo rijetko zapravo radim ikakve polpete, a moji ih, pogotovo Timna vole, jednako kao što voli i lososa, stoga bilježim i probam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje sam,radim ,sada samo kasljem ali moram da idem na posao ako necu ja ,hoce neko drugi....sladoled je boljka mog djetinjstva i to je bio samo pocetak svemu,no bice bolje,nadam se !!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.