Preskoči na glavni sadržaj

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita

Kore

           400 gr brašna  
        170gr masti (ili 20 dag maslaca)
           80 gr  šećera
           1/2 praška za pecivo
           1 jaje
           5 žlica mlijeka


  • Krema I


  •            2 jaja
               3 žlice šećea
               3 žlice brašna
               4 dcl mlijeka
               25 dkg margarina
               10 dkg šećera u prahu  
            1 limun


  • Krema II


  •            3 žlice kiselog pekmeza

    Priprema:


    Od svih navedenih sastojaka zamijesti tijesto da bude glatko i ostaviti 1/2 sata u hladnjaku pokrivenog prozirnom folijom.
    Tijesto podijeliti u tri jednaka dijela, pobrašniti površinu i razvaljati na veličinu pleha 20x35 cm. Izbosti vilicom i peći na okrenutom plehu.
    Kore ne smiju porumeniti, moraju ostati bijele.
    Za kremu je potrebno izraditi pjenasto 2 cijela jaja sa 3 žlice šećera i 3 žlice brašna
    . U tu masu dodati 1 dcl mlijeka.

    Zakuhati 3 dcl mlijeka i u to dodati masu od razmućenih jaja. Kuhati dok se ne zgusne, a potom ohladiti.
    Izraditi margarin sa šećerom u prahu, dodati ohlađenu kremu, a zatim izribanu limunovu koricu i sok od limuna.


    Slagati kore:
    Prvu koru premazati kiselim pekmezom, te prekriti 2 korom, zatim premazati sa kremom i prekriti trećom korom.

    Primjedbe

    1. Ma ja bih pristala i na onako visok kolačić s prve fotke

      OdgovoriIzbriši
    2. volim ovkave kolače, podsjeća me na omiljenu mađaricu!

      OdgovoriIzbriši
    3. Pita zaista predivno izgleda, a posebno mi se dopada ova kombinacija sa dzemom:)

      OdgovoriIzbriši
    4. Odlican je i lijpo se reze..ja sam rezajuci okrenula gornju stranu dole :) !!

      OdgovoriIzbriši
    5. prekrasan kolač, ja obožavam ovakve pite!

      OdgovoriIzbriši
    6. Aaaa koja ljepota ovako s pekmezom, sviđaju mi se okusi jako! :)

      OdgovoriIzbriši
    7. I izgleda tako, kremasto i jako jako fino. Divno!

      OdgovoriIzbriši
    8. divno izgleda, ovako obrnuto baš lepo izgleda :) beležim link :)

      OdgovoriIzbriši
    9. Bas je lepa, mnogo mi se svidja :))

      OdgovoriIzbriši
    10. Divna je... Jako volim ovakve kolace...

      OdgovoriIzbriši
    11. Da, zaista ti kiselkasti džemovi daju tako dobar šmek kolačima, a kore sa mašću su tako sipkave i tope se da se sigurno fenomenalno slažu sa kremom.

      OdgovoriIzbriši
    12. Izgleda i zvuči jako dobro, sviđa mi se što ide limun, pa još kiselkasti pekmez, sigurno je jako ukusno i osvježavajuće !

      OdgovoriIzbriši
    13. Odlično izgleda, baš mi se sviđa.

      OdgovoriIzbriši
    14. Evo me tek sad, a stavila sam zvjezdicu kraj posta da ti moram doći, jer moram ovo napraviti, ne mogu oči skinuti s njih!

      OdgovoriIzbriši
    15. Moram ovo napraviti - oduševljena sam!!!

      OdgovoriIzbriši
    16. Volimo ovakve pite,jos kad kisi.Obavezno je probam:))

      OdgovoriIzbriši

    Objavi komentar

    Popularni postovi s ovog bloga

    Slavonski kolaci

    Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

    Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
    Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

    U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

    Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

    Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

    Ruzine kocke




    Stanglice od oraha
    (by Vera Svoboda)






    2 bjelanjka
    250gr secera u prahu
    250-300gr mljevenih oraha
    (ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
    limunov sok

    Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
    mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

     Or…

    Prhki kolacici

    Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







    Prhki kolaci

    1,1/2 salice brasna
    1/3 salice secera u prahu
    150g maslaca
    1 zumance
    2 vanillin secera
    oko 2 zlice hladne vode

    ..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

    Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
    Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
    Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

    salica =250ml