21. lip 2013.

Waldorf salad





                Waldorf salad



Klasik koji se moze posluziti uz sve,a najbolje ide uz meso s rostilja... uz mali dodatak ,a to je cayenne biber.



Ovako,za salatu je potrebno;



1 salica oraha
(salica =250ml)

1 zlica secera u prashu
1/2 zlicice djundje u prahu
1 zlicica cayenne bibera
1/3 salice majoneze od cijelih jaja
sok od manje narance
2 crvene jabuke(pink lady)
2 zelene jabuke(smith)
2-3 stapke celera(gornji zeleni dio)
1/2 glavice salate(iceberg salad)


   Napraviti majonezu od cijelih jaja.

   
1jaje
1 zlicica soli
1 zlicica senfa
1 zlicica limunovog soka
200ml ulja


  Sve osim ulja staviti u dublju usku posudu..sada sipati ulje,i pomocu stapnog mixera napraviti majonez.

Salatu oprati ,ocijediti od vode.
Jezgre oraha oprati,malo posusiti i uvaljati ih u smjesu secera i cayenne bibera,staviti da se suse u rernu....grubo isjeckati.

Oprati i posusiti jabuke,odstraniti kostice i omot jezgre,zatim ih izrezati na cetvrtine pa u listice...to isto uraditi sa celerom,mislim isjeckati na listice.

Preliti narancinim sokom,lagano promijesati.,dodati sve isjeckano voce,povrce,dodati majonez i izmijesati...ostaviti u frizider da se ohladi.





Sada tko kako voli,ja pretezno salatu stavim na tanjur pa odozgo poslazem smjesu jabuka i celera,te poslazem grubo isjeckane orahe...ili mozete sve zajedno izmijesati,ohladiti i servirati u zdjelice!!!!

1 komentar: