Waldorf salad
Klasik koji se moze posluziti uz sve,a najbolje ide uz meso s rostilja... uz mali dodatak ,a to je cayenne biber.
Ovako,za salatu je potrebno;
1 salica oraha
(salica =250ml)
(salica =250ml)
1 zlica secera u prashu
1/2 zlicice djundje u prahu
1 zlicica cayenne bibera
1/3 salice majoneze od cijelih jaja
sok od manje narance
2 crvene jabuke(pink lady)
2 zelene jabuke(smith)
2-3 stapke celera(gornji zeleni dio)
1/2 glavice salate(iceberg salad)
Napraviti majonezu od cijelih jaja.
1jaje
1 zlicica soli
1 zlicica senfa
1 zlicica limunovog soka
200ml ulja
Salatu oprati ,ocijediti od vode.
Jezgre oraha oprati,malo posusiti i uvaljati ih u smjesu secera i cayenne bibera,staviti da se suse u rernu....grubo isjeckati.
Oprati i posusiti jabuke,odstraniti kostice i omot jezgre,zatim ih izrezati na cetvrtine pa u listice...to isto uraditi sa celerom,mislim isjeckati na listice.
Preliti narancinim sokom,lagano promijesati.,dodati sve isjeckano voce,povrce,dodati majonez i izmijesati...ostaviti u frizider da se ohladi.
Sada tko kako voli,ja pretezno salatu stavim na tanjur pa odozgo poslazem smjesu jabuka i celera,te poslazem grubo isjeckane orahe...ili mozete sve zajedno izmijesati,ohladiti i servirati u zdjelice!!!!
Savršena salata, sad po ovoj vrućini! :-)
OdgovoriIzbriši