Preskoči na glavni sadržaj

Bijele truffle s pistacijama




        Moram priznati da bas ne volim topiti  cokoladu pa je ponovo pretvararti u nesto slicno i na kraju pojesti...to ja zavrsim brze i lakse,otvorim cokoaldu i pojedem je :) ali nebi bilo interesantno kada se nebi malo pomucili oko pripreme ove predivne slastice.

Nije tesko za napraviti samo eto uzme malo vemena i kao sto sam rekla sve je to opet  cokolada na kraju sa malim nijansama  !




Za 12 truffles meni je bilo potrebno:
1/3 salice vrhnja za kuhanje
(salica od 250ml)
180 gr bijele cokolade
+
60 gr ne slanih pistacija
(moze i vise tko voli)
+100gr bijele cokolade za prekrivanje kuglica







   Vrhnje zagrijati do vrenja,smaknuti sa sporeta i dodati iskidanu bijelu cokoladu..lagano kuhacom kruzno mijesati da se cokolada otopi.

U optopljenu smjesu dodati sitno isjecnae pistacije.

Staviti u hladnjak da se smjesa stisne da se moze oblikovati.

Ja sam malom hvataljkom za sladoled vadila kuglice,koje sam stavila u zamrzivac dok mi se ostatak bijel cokolade topio nad parom.

Dobro ohladene cokoladne kuglice od pistacija umakati ponovo u otpiljenu bijelu cokoladu.

Nisam pazila da budu glatke nego sam samo umakal i vadila kuglice na papir za pecenje jer kuglice su bile dobro ohladene pa se cokolada brzo stezala.




Kada se cokolada potpuno stegne,nozicem isjeci visak cokolade,a truffles posluziti u papirnim kosaricama ili samo na dekorativnom tanjiricu ili tacni..po zelji !

Primjedbe

  1. Ha,ha, ovo tvoje razmišljanje iz uvodne rečenice dijeli i moj suprug, nikako mu nije jasno kako mi se da raditi praline kad je lakše pojesti kockicu čokolade - ali meni je izrada baš zabavna. Kombinacija okusa je odlična!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sam se nasmijala bržem načinu konzumiranju čokolade ali izgledaju prosto neodoljivo.

    OdgovoriIzbriši
  3. ...Ponekad to radim samo da bih djeci ubacila malo suhog voca i orasastih plodova. Biljezim tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. :) Divno je kako god i sa cim god napravili...!!!!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …