15. ruj 2013.

Vesnina Jevrejska bijela torta









                        Ovaj recept je zapisan kroz druzenje meni drage osobe



..upoznale se ni manje ni vise nego na Bgd aerodromu,da bilo je to vrijeme kada je svako od nas trazio izlazak iz krize i tezio boljem sutra.

Prosle su godine,jos uvijek smo tu gdje jesmo,sretni ,zadovoljni koliko to mozemo biti i opet gledamo nase bogastvo koje smo doveli sa sobom,nasu djecu koji su sada vec odrasli ljudi....

 Da uspomene nikad ne izblijede....   





Za korice je potrebno:


 10 bjelanjaka
10zlica smedeg secera
250gr mljevenih badema


Krema

10 zumanjaka

10zlica smedeg secera

250gr bijele cokolade
250gr maslaca
Izrada korica

   Bjelanca izmiksati u pjenu i postepeno dodati secer..mijesati sve dok se secer ne istopi i dobije se gusta bijela pjena.
rucno umijesati mljevene bademe.

Staviti papir za pecenje na pleh na kome cete peci koricu,moj pleh je bio 30x40cm .
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

Pecenu koricu prerezati na 2x,dobicete 3 lista biskvita.

Priprema kreme

 zumanjke izmutiti sa secerom da zapjeni,zatim staviti u mikrovalnu na 2 minuta(mikrovana je 1000w)
Izvaditi ,promijesati dodati iskidanu na komadice bijelu cokoladu i ponovo vratiti 1 minut.

To je sasvim dovoljno za kremu,sada je samo malo prohladiti pa dodati izradeni maslac...sve pomijesati i premazivati slojeve torte i tortu izvana .





ILI

  • zumanjke dobro izmutiti na pari sa secerom oko 10-15 minuta,da bude krema gusta i kuhana,zatim dodati maslac i ukrasitit tortu.

Broj komentara: 5:

  1. Torta je fantazija! Pozz za obe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda s dodatkom bijele čokolade još i bolja okusom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Raskosna i divna tortica, bas kao i sve sto ti napravis... hvala tvojoj prijateljici na krasnom receptu.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Izvinjavam se Mignonne i Irenalana na izbrisanom komentaru..izbrisala sam ga mojom NE paznjom :(

    Irena

    OdgovoriIzbriši