Preskoči na glavni sadržaj

Vesnina Jevrejska bijela torta









                        Ovaj recept je zapisan kroz druzenje meni drage osobe



..upoznale se ni manje ni vise nego na Bgd aerodromu,da bilo je to vrijeme kada je svako od nas trazio izlazak iz krize i tezio boljem sutra.

Prosle su godine,jos uvijek smo tu gdje jesmo,sretni ,zadovoljni koliko to mozemo biti i opet gledamo nase bogastvo koje smo doveli sa sobom,nasu djecu koji su sada vec odrasli ljudi....

 Da uspomene nikad ne izblijede....   





Za korice je potrebno:


 10 bjelanjaka
10zlica smedeg secera
250gr mljevenih badema


Krema

10 zumanjaka

10zlica smedeg secera

250gr bijele cokolade
250gr maslaca
Izrada korica

   Bjelanca izmiksati u pjenu i postepeno dodati secer..mijesati sve dok se secer ne istopi i dobije se gusta bijela pjena.
rucno umijesati mljevene bademe.

Staviti papir za pecenje na pleh na kome cete peci koricu,moj pleh je bio 30x40cm .
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

Pecenu koricu prerezati na 2x,dobicete 3 lista biskvita.

Priprema kreme

 zumanjke izmutiti sa secerom da zapjeni,zatim staviti u mikrovalnu na 2 minuta(mikrovana je 1000w)
Izvaditi ,promijesati dodati iskidanu na komadice bijelu cokoladu i ponovo vratiti 1 minut.

To je sasvim dovoljno za kremu,sada je samo malo prohladiti pa dodati izradeni maslac...sve pomijesati i premazivati slojeve torte i tortu izvana .





ILI

  • zumanjke dobro izmutiti na pari sa secerom oko 10-15 minuta,da bude krema gusta i kuhana,zatim dodati maslac i ukrasitit tortu.

Primjedbe

  1. Torta je fantazija! Pozz za obe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda s dodatkom bijele čokolade još i bolja okusom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Raskosna i divna tortica, bas kao i sve sto ti napravis... hvala tvojoj prijateljici na krasnom receptu.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Izvinjavam se Mignonne i Irenalana na izbrisanom komentaru..izbrisala sam ga mojom NE paznjom :(

    Irena

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …