1. ruj 2013.
Torta Shirley Temple
Fina torta od cokolade i oraha/ljesnjaka
Za Kore
12 jaja
240gr. secera
5 rebara izrendane cokolade za kuhanje
240gr. samljevenih oraha/ljesnjaka
malo izrendane limunove korice
1 cep ruma + 1/2 dcl. vode
Fil
6 jaja
240gr. secera u prahu
120gr cokolade za kuhanje
300gr. maslaca
Priprema
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka. U 12 zumanjaka dodati 240gr. secera u prahu i 5 rebara cokolad, koja se na pari rastopi(mislim da je to oko 100gr).
Smjesu mijesati oko 1/2 sata, pa dodati: 280gr.samljevenih oraha( ljesnjaka), tvrdsnijeg od 12 bjelanjaka i malo limunove korice. Ovu smjesu peci u 3-4 jednaka dijela,kako vam je lakse.
Kada su korice (biskviti) peceni, poprskati ih sa malo ruma, zatim nadjenuti kremom:
Umutiti na pari 6 cijelih jajeta i 240gr. secera u prahu, mututi dok se ne zgusne, pa vrucoj kremi dodati izrendanu cokoladu(120gr) i mutiti da se sve poveze.
Kremu prohladiti i dodati 300gr.
maslaca. Dobro izmijesati kremu, te njome filovati tortu. Ostaviti kreme za vanjski dio torte. Tortu ukrasiti po zelji
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Volim ovakve tortice, raskosne i punog ukusa, a lesnic, orasi i i cokolada su uvek kobinacija iz snova.:)
OdgovoriIzbrišiOvo je ona prava, divna torta. No, već sam zaključila da radimo slične torte i da su sve sa zaista vrhunskim sastojcima. Njami!
OdgovoriIzbrišiKrasna je ova torta, a okus joj mora biti fenomenalana , jako mi se sviđa !
OdgovoriIzbrišipokusavam da pronajdem neku finu cokoladnu torticu za moj rodjendan i ova mi je zapala za oko ali mi nije jasno ide liu fil 3 jajeta ili 6 i koliko secera jer u sastojcima pise 6 jaja i 240 grama a u receptu 3 i 200 gr?
OdgovoriIzbrišiIrena,hvala na detaljnom citanju i skrenutoj paznji za recept..ide 6 jaja i 240gr secera..ja sam pravila vise fila,pa kako sam zapisla na papir tako sam to prepisala umijesto recepta iz sveske...
OdgovoriIzbriši