Preskoči na glavni sadržaj

Cokoladne rolnice





     Ako vam preostanu 2 lista oblatne,evo finog recepta da ih upotrijebite i zasladite se !!


2 lista oblatni
60gr maslaca
100gr secera
2 jaja
100gr oraha,krupnije mljevenih


cokolada za ukrasavanje

    Pokvasitit kuhinjsku salvetu,osijediti dobro svu vodu,zatim umotati list oblatne,ne mislim urolati,samo staviti oblatnu izmedu vlazne krpe !

To uraditi i sa drugim listom oblatne.

Dok se oblatne omekane,uraditi premaz za njih.

Jaja ni secer dobro umutiti,zatim skuhati na pari ili u mikrovanoj.

U mikrovalnoj 1 minut kuanja,zatim pogledati da li je smjesa gusta ,poput pudinga,ako jeste,ostaviti da se prohladi,ako nije ,kuhati jos par sekundi,dodati omeksali maslac i omeksalu cokoladu.

Dobiveni namaz/kremu premazivati preko omeksali listova oblatne.

Svaki list rasjeci na pola po duzini,zatim urolati u rolat,cvrsto da vam se ne odvije.

Ostaviti da se tako urolana oblatna prosusi.




Sjeci na komadice/rolnice i svaki kraj rolnice umociti u omeksalu cokoladu,staviti na papir za pecenje da se osusi cokolada,ako je potrebno nozem malo poravnati cokoladu ,ako se izlila previse.
   

Primjedbe

  1. Upravo mi treba tekav receptic, stize u pravi cas... preslatke rolnice.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Moj Rasa obozava pisinger, tako da bi mu se ovo bas svidelo. Moram da napravim za njega.
    Medene su rolnice :*

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas dobra ideja. Inace ne volim oblande, ali ovo mi se dopada...

    OdgovoriIzbriši
  4. Izvrsna ideja, taman pred blagdane! Imam vrlo sličan recept za filu, ali sam uvijek radila kao napolitanke. Ovo ću svakako napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako dobro ! Super ideja i super poslastica !

    OdgovoriIzbriši
  6. Thanks for this beautiful recipe i love it,and I love the idea of using lettuce in this!Bet it's completely delicious.
    recipes for weight loss

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko god nisam ljubitelj oblatni, ovo izgleda čarobno! Sretna nova tebi i obitelji! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …