Preskoči na glavni sadržaj

Isleri

     


 Svako pravi na neki svoj nacin,na koji je navikao ili jednostavno  nema drugi recept ali znam da ima jako ,jako puno recepata za isti.

Ovo je takoder stari recept za Islere.Krema se kuhala duuugo na pari jer nije bilo puno kuhinjskih pomagala  da si olasaju posao...bilo je mucenja i mucenja do mile volje.
Danas to sve ide brze i lakse,kako se tko snade.


Moji ISLERI glase ovako:

Tijesto

350gr brasna
80gr secera
100gr oraha
1 bjelanjak
vanilin secer
200gr maslaca
limunova korica-malo narendati
(ako imate vanilin secer s nekim od novih okusa,tada ne morate dodavati koricu limuna)

  Od navedenih namirnica napraviti tijesto koje zamotate u prozirnu foliju i ostavite da odmori oko 20 minuta,na hladnom mijestu.

Odmoreno tijesto razviti na debljinu koja vama odgovara,ali ne predebelo jer se spajaju kolacici i dolazi krema izmedu,pa ce biti visoki. . .vaditi oblike koje zelite.

Poslagati na lim za pecenje(malo ga pobrasniti ili staviti papir za pecenje),te peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 12 minjuta..ovisno od vase rerne,mozda ce trebati i 15 minuta ,svejedno,kolacici bi trebali ostati svjetle boje.

Ohladiti i podijeliti na dva dijela,tako da svaki ima svog para...jedan kolac samo preliti cokoladnom glazurom i ostaviti da se cokolada stegne.

KREMA
4 zumanjka
150gr sitnog secera
sok od 1-og limuna
200gr maslaca

    Ja sam kremu kuhala u mikrovalnoj pecnici ,tako da sam najprije dobro umutila zumanjke sa secerom,stavila kuhati 1 minut u mikrovalnu i na moje iznenadenje krema se skuhala sa 1 minutom...prohladila sam kremu,koja mora biti gusta kao puding,dodala limunov sok i maslac,zatim dobro umutila.

Dobivenom kremom spajati kolacice/islere.
Na kolac bez cokolade staviti kremu,jer ce biti podloga,zatim na kremu staviti cokoladni kolacic.




*Ja sam spajala pomocu poslasticarske vrecice.

Primjedbe

  1. savršeni , Mirjana . Ja ih obožavam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam ove kolacice, prekrasno izgledaju u srcastom izdanju.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala,zaista su dekorativni,samo ima dosta poslica oko njih !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasni su! I ja slično radim, ali tijesto radim čokoladno i u kremu ne stavljam limun, a kuham je normalno, što zna biti problematično, pokušati ću s mikrovalnom, čini mi se da bi mi moglo uštediti živaca :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako nije suvišno pitanje, koliko išlera ispada od ove smese?

    OdgovoriIzbriši
  6. Iva,izvini sto kasnim..ja obicno radim srednje velicne krugove i dobijem 34-36 komada..nekada se pokida koji ili malo vise ispece pa ih odstyranim za nas.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …