Da treba vrijeme za njega,mada se pojede,dok trepnes okom.
Tijesto:
260gr brasna
125gr maslaca
2 zlioce hladne vode
Nadjev:
1 zlica maslinovog ulja
1 komorac(fennel)
1 zlica smedeg secera
1 zlica crvenog vinskog octa/sirceta
zatim...
125ml vrhnja za kuhanje
3 jaja
50-80gr prsuta
100gr plavog sira
50gr oraha
1 zlica meda,ako volite
50gr rukola salate
Pomocu multipraktika napraviti tijesto,doraditi ga rukama i zamotati u prozirnu foliju,te ostaviti u frizider na 15 minjta.da odori.
U tavi na ulju,proprziti na kriske tanko isjecen komorac...kada pocme dobivati zlatkastu boju,dodati secer i vinko sirce...mijesati iprzitimjos 5 minuta da se karamelizira.
Ostaviti da se prohladi.
Izvaditi tijesto iz frizidera i razviti.
Isjeci krugove i popuniti kalupe za kis.
Svaki kalup postaviti papirom za pecenje ili komadicem folije,napuniti "teretom",grah,riza,perlice koje ja inace koriostim,pa vratiti jos 15-ak minuta u frizider.
Ovo se mora uraditi jer ako se drzite redoslijeda i ravilnog postupka odmaranja tijesta ,ono vam se nece prilikom pecenja skracivati,nego ce lijpo stajati do samog vrha kalupa !!
Kada je odmorilo ,tijesto,onako, pripremljeno,staviti u predhodno zagrijanu rernu da se pece na 200C 10minuta.
Nakon 10 minuta,skinuti perlice i papir i vratiti jos 10 minuta kalupe sa tijestom u rernu.
Izvaditi kalupe van,smanjiti rernu na 160C,
Napuniti ih sa karameliziranim komoracem,prsutom i plavim sirom i zaliti sa smjesom jaja i vrhnja,pa vratiti u rernu i peci narednih 30 minuta na 160C
Gotove kiseve urasiti sa orasima,medom i rukola salataom.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.