Umak nije tesko napravit,doduse,lakse ga je kupiti ali kada imate pri ruci sve potrebne namirnice zasto ne probati napraviti svoj umak,onako kako ga vi volite.
Meni je jako drag ovaj umak i koristim ga za puno toga...dodajem ga u pastu uz jos neki dodatak ili samo tako,zatim kao podloga pecenom punjenom patlidzanu,premaz za pizzu...
PARADAJZ SOS/UMAK
8 zlica maslinovog ulja
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
1 zlica secera
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
1 zlica secera
Priprema
Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.
Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.
**ako koristite svjezi paradajz ,tada ga morate najprije ocistitiod kozice i sjemenki.
znaci,zarezati unakrsno na vrhu paradajz i potopiti kratko u vrelu vodu..vaditi u zdjelu u kojoj su komadici leda i hladna voda..odmah cete vidjeti kako se kozica pocme odvajati..skinuti kozicu,rasjeci paradajz i lijpo iznutra zlicicom ili prstima odstraniti sjemnke ,te sitno isjeckati meso paradajza,koje koristimo kao sto je navedeno u receptu.
znaci,zarezati unakrsno na vrhu paradajz i potopiti kratko u vrelu vodu..vaditi u zdjelu u kojoj su komadici leda i hladna voda..odmah cete vidjeti kako se kozica pocme odvajati..skinuti kozicu,rasjeci paradajz i lijpo iznutra zlicicom ili prstima odstraniti sjemnke ,te sitno isjeckati meso paradajza,koje koristimo kao sto je navedeno u receptu.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.