6. ruj 2015.

Salate

Raznorazne salate su uvijek dobro dosle,kao hladna/topla predjela ili samostalni obrok.

Evo nekih ideja za salatice!

Salata od baby hobotnice




1 kg svjeze ulovljenih baby hobotnica
lovorov list
3 veca krompira
1 limun
2-3 cesnja cesnjaka
maslinovo ulje,sol
Persinov list
kapare

Hobotnice ocistiti,staviti u lonac,dodati lovorov list,vodu i poklopiti da se kuhaju.
U expres loncu ,meni je trebalo 10 minuta...otvoriti lonac izvaditi hobotnice i ohladiti.
skuhati krompir,ocistiti od ljuske,ohladiti.



sada sve usitniti ,na velicinu koju vi hocete,staviti u zdjelu i zaciniti sa limunom,maslinovim uljem,dosta bibera i soli..dodati kapare.
Ostaviti preko noci da se okusu prozmu..servirati hladnu.



SALATA OD GRAHA I LEBLEBIJA




200gr kuhanog graha 
 100gr kuhane leblebije
1 krastavac
1 manji ljubicasti luk
1 drska celera/govorim o zelenom dijelu celera
1 paradajz
sol,biber,crveno vinsko sirce/ocat
maslinovo ulje

Skuhati grah i leblebiju,ocijediti i ohladiti.
Sitno isjeckati ostale namirnice
sve staviti u dublju zdjelu,dodati zacine i izmijesati,te ostaviti 2 sata da se mirisi i okusu prozmu.

Posluzititi uz domaci kruh.


TOPLA KROMPIR SALATA


1 kg kropira
100gr slanine
2 zlice senfa
2 mlada luka
1 manja crvena paprika
2 zlice crvenog vinskog octa/sirceta
3-4 zlice maslinovog ulja
vlasac,ako volite

skuhati krompir u ljusci.
skuha krompir oguliti od kozice i izrezati.
U meduvremenu prprziti slaninicu,ocijediti je od masnoce i staviti u slatu.
Na istoj masnoci  proprziti papriku,luk i kada je uvenulo,dodati kapare i vinsko sirce,sol,biber.
Izmijesati salatu i pustiti da se sve namirnice iskobiniraju i sloze.

Pozluziti kao predjelo ili samostalno jelo.


Nema komentara:

Objavi komentar