17. lis 2016.

Karamel snite(Caramel slice)






Karamel snite


Sastojci

40gr kokosa
150g brasna
125g maslaca
100g smedjeg secera

Fil

100g. maslaca
80ml zlatnog sirupa(golden syrup)ili meda

 2x397gr slatko kondenzirano mlijeko

Cokoladna glazura
200g cokolade
4 zlice ulja

U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.

Pripremiti tepsiju(27x18cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu/ tijesto i staviti peci.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C, 10 -12minuta, dok nebude svjetlo smedje boje

Pustiti biskvit da se ohladi.



U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.

gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.

Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta

(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).



Ostaviti da se ohladi.





Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.

*Na slici je kolac pravljen od duple mjere.
Pekla sam ga u tepsiji 30x20cm!




4 komentara:

  1. Jako su "bogate"secerom :) ali moja kcerka ih voli ako ih nebi smjela jesti zbog zdrasvenih raloga,no kao i svaka majka,napravim ponekad,da je zelja mine!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako je volim. Toliko d akad nemam vremena da je napravim kupim u jednoj pekari gd eih zaista divno prave. Skoro pa kao ove tvoje

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.