9. tra 2016.

Trostruko cokoladna Zebra torta

         Pretezno sam radila Zebra kolac,koji moji vole da pojedu u svako doba jer je mekan i barsunast od ulja,a mirisan  jer u kakao dodam cimet..ovdje su takodjer takvi biskviti samo se mora paziti da se ne presuse,da biskviti, koji se u ovom slucaju slazu jedan na drugi, ne budu suhi,pa ce time i cijela torta gubiti na okusu!!








Trostruko cokoladna Zebra Torta


Sastojci:
6jaja
370g secera
310ml mlijeka
250ml ulja
2 zlicice vanilija ekstrakta
450g samodizajuceg brasna
500g brasna
2praska za pecivo
30g tamnog kakaa
1/2 zlicice cimeta
60ml mlijeka
+200ml vrhnja za kuhanje

Cokoladna krema od maslaca:
250g maslaca
150g secera u prahu
180g tame cokolade za kuhanje

Cokoladni ganaz(ganache):
200g tame cokolade za kuhanje
1,1/2 zlica glucose sirupa
200ml vrhnja za kuhanje

Zebra savici
150g bijele cokolade za kuhanje
150g tame cokolade za kuhanje

Pripremiti 3 okrugla lima za tortu(20cm),postaviti ih papirom za pecenje ili namazati masnocom i pobrasniti..ukljuciti rernu da se zagrijava na 180C,pa poceti sa biskvitima za tortu.

U dublju zdjelu staviti jaja i secer i dobro umutiti.

Sipati k tome mlijeko,ulje i vaniliju,promijesati i dodati brasno,koje predhodno prosijete...rucno se sve sastavi da se dobije homogena smjesa bez grudvica.

Sada tu smjesu podijeliti na dva dijela,da otprilike bude jednako u obje zdjele.

U salicu spati mlijeko,dodati prosijani kakao i polako malom zicom za mucenje,mutiti jer se treba dobiti takodejer homogena smjesa(po potrebi mozete procijediti) koju zatim dodate u jednu od onih podjeljenih smjesa...sada imate jednu tamnu i jednu svjetlu smjesu.

Priprenmljene kalupe za tortu,priblizite zdjelama, da vam bude lakse sipati smjesu jer se radi brzo.

Znaci krecemo sa npr.svjetlom smjesom..Ja sam radila sa malo kutlacicom za mlijeko..U sredinu svakog od (3)kalupa sipati malo svjetle smjese,zatim u sredinu svjetle smjese sipati tamnu smjesu i sve tako dok se obje smjese ne potrose.

Staviti da se peku u predhodno zagrijanu rernu i peci na 180c oko 35-40 minuta.

U medjuvremenu pravimo kremu.

Maslac sobne temperature umutimo sa prosijanim secerom u prahu,dodamo otopljenu na pari, cokoladu,koju prohladimo prije nego spojimo sa maslacem.
Ostaviti na sobnoj temperaturi ako je krema dovoljno cvrsta,ako nije staviti je na par minutau frizider.

Pecan biskvite ,dobro ohladiti.
Ukoliko su biskviti neravni ,slobodno ih malo poravnajte nozem,odsjecite dio na vrhu koji je puno podignut.
Zatim stavite prvi biskvit na resetku za hladjenje kolaca,tako treba jer cemo kasnije prelivati ganaz kremom,pa ce curiti,te kremom premazite biskvit,stavite drugi i sve tako dok zadnjeg biskvita koji takodjer premazujete kremom kao i kompletnu tortu okolo!!

Tako premazanu tortu ostaviti u frizider da se krema stegne...napraviti ganaz glazuru

U serpici zagrijati vrhnje za kuhanje, i glukozni sirup,pa dodati na komadice iskidanu cokoladu..mijesajuci da se otopit.
Cokoladnu glazuru,prohladiti,zatim preliti tortu.
Polako prelivati i razmazivati spatulom okolo torte...ostaviti 2-3 slice cokoladne glazure za vrhnje,koje ce trebati za ukras!

Ostaviti tortu u frizider.
Cokoladni ukrasi

Otopiti bijelu i tamnu cokoladu iznad vodene kupelji.

Na mramornu podlogu istresni bijelu cokoladu u tankom sloju,pa ukrasnim cesljem za torte izvuci linije...ako ga nemate uzmite vilicu..prohladiti toliko da se moze preko bijele cokolade sipati tamna cokolada koja mora biti prohladjena,ne vrela jer ce otopiti odmah cokoladu ispod i necete dobiti sare....pustiti da se prohladi i stisne
..... pomocu spatule ,pocevsi od jednog kraja pod kutom od 45*vucete spatulu lagano u tankom sloju...polako ce se pojavljivati sarene rolnice,poput cigareta.





Ostalo nam je jos 200ml vrhnja za kuhanje!
To vrhnje ulupamo u slag i dodamo onih ostavljenih 2-3 zlice cokoladne glazeru,lagano promjesamo da dobijemo mramorni izgled.
Sada je ostalo ukrasavanje..na vrh torte staviti 3 kugle slaga i sarene valjcice ili..po vasoj zelji !!



Recept je odavde!!

26. ožu 2016.

Piles savici punjeni tikvicama i mozzarrla sirom



Piletina pripremljena na jako jednostavan i brz nacin.
Pecana u rerni.





Pileci savici punjeni tikvicama i sirom

4 pileca fileta
(2x dupla pileca prsa,bijelo meso)
maslinovo ulje-po potrebi
2 cesnja bijelog luka,cesnjak
2 manje tikvice,izrendati
5  punih zilca ribanog parmesan ili romano sira
100g mozzarella sira,rendani
sol i briber,origano po potrebi
Krusne mrvice

Najprije na malo ulja proprziti tikvice sa bijelim lukom.
Zaciniti ih po vases ukusu.
Ostaviti da se ohlade.

U ohladjeno donate sieve,parmesan i mozzarrelu.

Piece filets nozem razrezati kao knjigu,da ima dvije strane,ne prerezati,ostaviti tako velike.
shake dobivenu sniclu malo potuci baticem za mezo,zaciniti po ukusu.
**
..ako vam se sniffle cine velike,tada ih prerezite i imacete 8,manjih
savitaka,a ne 4 kao ja.

Sada svaku sniclu,do pola premazati nadjevom,pa saviti u savitak,odloziti sa strane dok sve ne uadite na isti nacin.





Iscjediti 1/2 limuna ili cijeli ako je limun manji,u duboki tanjir,dodati 3-4 zlice ulja,soli i bibera.

u drugu posudu staviti krusne mrvice(ja sam sama pravila od starog kruha koji sam pravila) dodati malo soli i bibera i suhog origana i po zelji 2 zlice parmesana,daje fin ukus mesu.

Poslagati u tepsiju, i peci u predhodno zagrijanoj rerun na 200C 35-40 minuta.

Posluziti sa salatom.

Moja salata je od bijelog i ljubicastog kupusa !

25. ožu 2016.

Prhki kolacici


Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!








Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

+
cokoladne bombone ili cokoladna jaja

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

6. ožu 2016.

Cokoladni tart

     
Volim prhka tijesta,kolacice,kao i pite ovakve vrste.






Podloga
150g brasna
60g ljesnjaka
2 slice secera
125g maslaca
2 zlice soka od narance

Napraviti tijesto pomocu multipraktika ili rucno.
U zdjelu staviti brasno,secer,ljesnjak i hladan maslac pa rukama napraviti mrvice.
Dobiveno tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladno mjesto 30-ak minuta.

Odmoreno tijesto razviti izmedju dva papira za pecenje.
Lagano prenijeti tijesto u kalup za pecenje(sa oba papira i obadva papira ostaviti u kalupu) i odozgo poslagati perlice za pecenje tijesta ili rizu.

Staviti da se pece u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 15 minuta.
Izvaditi kalup sa tijestom,skloniti gornji papir sa perlicama ili rizom i ponovo vratiti tijesto da se pece jos dodatnih 10-ak minuta.

Ohladiti,premazati ohladjeno tijesto sa pekmezom,zatim sipati nadjev.




Nadjev:
150g tame cokolade
75g maslaca
2 slice kakaoa
3 jaja
4 slice secera
50ml vrhnja za kuhanje
3-4 slice pekmeza od sljiva

U manjoj serpici otopiti,maslac,kakao i cokoladu.
U zdjeli umutiti jaja i secer,pa spojiti sa prohladjenom cokoladom.

Peace na 150C oko 40 minuta.



4. ožu 2016.

Povrtni paketici



Nadjev:




50ml maslinovog ulja
1 glavica luka
150gr pancete
200gr glijva
1 tikvica
1 paradajz
(bez sjemenki)
timijan,ruzmarin,sol,biber




...na ulju proprziti sitno isjeckani luk,dodati pancetu .
Kada luk postakli i panceta zamirise,dodati isjeckane gljive,paradajz i tikvicu...proprziti da voda ispari.
dobro zaciniti.
Kada je gotovo istresti u cjedilo da se iscijedi sva tekucina .




Tijesto:

2,1/2 salica brasna
75gr maslaca
1 zumance
1/3 salice ulja
oko1/2 salice vode






...od gore navedenoh namirnica napraviti elasticno tijesto,podijeliti na 4 dijela i svaki dio zamotati u prozirnu foliju.
Tijesto mora da odmori na hladnom mijestu oko 30-ak minuta.
Zatim svako tijesto ,razviti izmedju dva lista za pecenje u krug,(20cm),napuniti nadjevom i zamotati,tj.pokupiti suprotne stranice i lagano prstima spajati.

Sloziti paketice na pleh za pecenje.Peci na 180c oko 40minuta.

23. sij 2016.

Cokoladne kosarice sa musom od avokada

               Po prvi puta sam probala avokado u slatkoj verziji.
Meni se dopalo,pa mozda se jos nekome svidi i pokusa napraviti jer su jako ukusne.






Za 8 kosarica je potrebno:

150g datulja/urmi
1+1/2 casa orasastih plodova
(orasi ili badami)
1/2 case kokos(shredded)on je malo krupniji od uobicajenog kokosa
  1 zlicica mix zacina(kao za medenjake)
2 slice kokosovog ulja

   Datulje/urme,staviti u manju serpicu i pustite za voda provri..ostavite na stranu 10-ak minuta.
U kuhinjskom pomagalu,samljeti orasaste plodove,dodati kokos,zacine i jos jednom pulsirati da se sve samelje.
Namazati uljem 8 kalupica za mafense,prekriti prozirnom folijom i u svaki kalup staviti po 2 zlice smjese...prstima utapkati okolo smjesu ,tj. napraviti kosarice,ili ponovo prekriti folijom i hvataljkom za sladoled polako vrtiti u krug i tako oblikovati kosaricu..ostaviti tijesto /kosarice u frizider.


fil
1 banana
1 avokado
2 zlice kooks secera
2zlice kokosovog  ulja
2 zlice kakaoa





   Sve namirnice staviti u sjeckalicu i  ili pomocu stapnog miksera umutiti u basurnasti mus.
Musom puniti kosarice i ukrasiti po zelji !!




22. sij 2016.

Torta od ljesnjaka

       Nije ovo Torta za napraviti na brzinu.
Ima malo vise rada,pravljenja biskvita,fil,slaganje,hladjenje i na kraju ukrasavanje,ako zelite.
Za dobru tortu,treba i vremena.





Tebaju vam 2 tame kore od:

5 jaja,odvojiti zumanca od bjelanaca
100g secera
50g brasna
10g kakaoa
100g pecenog samljevenog ljesnjaka

  Odvojiti zumanca od bjelanjaka.

Bjelanje staviti u vecu posudu i uz dodavanje secera,umutiti snijeg..dodati sada zumanca,zatim RUCNO polako zicom izmijesati i na kraju prosijati brasno i kakao...ponovo rucno uz pomoc zice za mucenje lagano izmijesati  biskvitnu smijesu i polako je istresti u papirom za pecenje postavljen kalup za torte(24cm).
Peace na 180c 20 minuta.

Tako uraditi i slijedecu koru/biskvit.

Za BIJELUkoru vam je potrebno:

2 bjelanca
70g secure
30 g mljevenih ljesnjaka
30gr sjeckanih badema
1zlica brasna
1 zilca ulja

   Bjelanjke staviti u dublji sud i polako mikserom mutiti,polako dodavati secer.
umucenoj smjesi dodati orasaste plodove,brasno i zlicu ulja.

Sve izmijesati i sipati  u kalup,koji smo oblozili papirom za pecenje.
Kalup je iste velicine kao i za predhodne biskvite.
peace na 180C12-15 minute.


Fil:
4 cijela jaja
2 zumanceta
150g secera
200g tamne cokolade
250g maslaca

 Ja radim ovako:
U staklenu zdjelu (malo vecu),stavim jajai secer,pa umutim mixerom,zatim stavim  u mikrotalasnu na 2 minuta,izvadim van,promijesam i ponovim jos jednom ali sada 1 minut.
Nada kuhacom povucete po dru,mora ostati trag,meni je to znak da je fil od jaja kuhan,ako slucajno to nije,vi ponovite jos jednom kuhanje ...u vruce dodam iskidanu cokoladu i rukom mijesam dok se cokolada ne otopi...u prohladeno dodam maslac ,sobne temperature...sve izmijesam,prekrijem prozirnom folijom i stavim u frizider.

Nikon 10-ak minuta,provjerim da li se ohladilo,ako jeste,mixerom umutim kremu.

U meduvremenu u serpici skuhajte sirup kojim cete kvasiti kore..3 zlice secera,vode da pokrije secer,mozda 1dl i malo likera,koji volite,kava,ljesnaj,...rum..

Sada slazite tortu.
Tamne biskvite prerezite na pola(dobicete 4 lista bislvita).
Oprati kalup za tortu ,koji smo koristi,pa u njega slagati kore i fil.
Na kraju tortu pokriti papirom za pecenje i opteretiti necim teskim da se kore fino poravnaju.

Sutradan,tortu izvaditi iz kalupa,odozgo je premazati tankim slojem marmelade od sipka.
Vratiti u frizider.

COKOLANI PRELJEV
400ml vrhnja za kuhanje
300g tame cokolade za kuhanje
50g maslaca

Vrhnje zagrijati do vrenja,dodati cokoladu i mijesajuci je otopiti,dodati i maslac..pustiti da se prohladi.



Na radnu povrsinu staviti papir za pecenje,siru salicu,pa na nju tortu,koja stoji na tvrdoj podlozi,polako sipati cokoladni preljev,koji mora biti gust,kako bi se zadrzavao na torti...kako se cokolada hladi,tako cete lakse moci pomocu zlice da nanosite na stranu.

Malo ostavite preljeva da bi ukrasili tortu.

ili

Tortu,prvo uronite sa strana u cokoladu(kao kada pravite subarice),a kasnije samo polijevate odozgo.

Ja ostavim 1/3 cokoladnog preljeva i njega ohladim,potpuno,zatim umutim ,pa ukrasim tortu.