3. lip 2011.

Pogace

_DSC0225

Za pogacom sam se prvi puta srela u bosni kod mojih pok. svekra i svekrve.
bio je Bozic i svekrva je pravila pogacu,ali to sam kasnije shvatila da je to u stvari "Cesnica",koja se pravi od brasna,sirutke,malo sode-bikarbone,sve se zamjesi i oblikuje pogaca u koju se ubaci novcic......

S vremenom se ja selim u Srbiju i tu nailazim na one lijepe,bogate pogace,od kojih ti zastaje dah,kada je pecena sva cula uzivaju.

Uzivala sam u tudim uradcima,ja ih nisam pravila jer jednostavno uvijek je netko od komsija dolazio da nas obide i donosili ako ne nista drugo,barem pecenu pogacu koja je mirisala jos sa ulaznih vrata.

Dolaskom u Australiju,pokusala sam napraviti par puta ,ali to nije bilo to,pogace kakave sam jela ,nisu bile ni "P"od pogace,koje sam pokusala napraviti,ali...uclanjenjem na Coolinariku,zatim listajuci i citajuci blogove,posebno bugarskih clanica,saznala sam gdje ja to grijesim,pa sam otpocela svoje mjesenje tih divnin mekih zalogaja.

Ima ih nekoliko,koje je rado spremim za nas bez ikakvog povoda,za moje prijatelje koji misle da se to samo u pekari kupuje !!


Vesnina pogaca

_DSC0279

Ne moze biti ljepsa!!
               




-->
Vesnina Pogaca

Tjesto:


 1/2 kg brasna za dizana tjesta
 100ml  ulja
250ml mleka
 1jaje
 1,5 zlicica soli
 1 zlicica secera
 1 zlicica praska za pecivo
 1/2 kocke kvasca
·    fil
 100 gr hladnog maslaca ili margarina
 100 gr narendane gaude
 100 gr sjeckane sunke
jos vam treba,

 malo margarina za podmazivanje kalupa
                                

Priprema:

Kvasac, sol, secer i kasicicu brasna preliti sa malo toplog mlijeka i ostaviti da naraste.

Brasno prosijati sa praskom za pecivo, napraviti udubljenje i sipati nadosli kvasac, jaje, ulje i toplo mlijeko.

Umjesiti meko tijesto i ostaviti kratko da nadodje (cca 20-tak minuta)

Tijesto istresti na dasku i podijeliti ga na tri loptice.

Svaku lopticu tanko razvaljati u pravokutnik

Svaku koru posuti rendanim margarinom, gaudom i sunkom

Urolati svaku koru i sve tri uplesti pletenicu.

Kalup za kuglof (ili neki drugi okrugli) podmazati i sloziti tijesto u krug.

Pokriti salvetnom ,ostaviti 45 minuta da nadodje.

Nadoslo tijesto premazati jajetom peci 45 minuta na 200C.

Ja sam pekla sa ventilatorom 45 minuta na 180 C

testo


  • 1/2 kg br

  • _DSC0283














    Maslena pogaca



    _DSC0147


    Potrebno je:
    Broj osoba: 1 casa



    Broj osoba:
















    priprema

    1. od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto i ostaviti da naraste

    2. naraslo tijesto podijeliti na 8 dijelova i svaki premijesiti

    3. svaki dio razvaljati valjkom u krug ,premazati razmucenim maslacom i sloziti jedan na drugi

    4. poslozeno tijesto prerezati na 8 jednakih trokuta i svaki dio uvinuti u kiflu

    5. u posudu od 7 litara posloziti kifle u krug jednu do druge i ostaviti da odstoje 2 sata

    6. zatim pogacu premazati razmucenim bjelanjkom i staviti peci 45 min na 200 stupnjva

    Broj os



































    Mamina pogaca

    Majcina pita
    _DSC0870

    Nije teska za napravit,ali je jako dekorativna i jedino sto bih rekla ,a to je da se pripazi kod pecenja,odnosno pred kraj pecenja treba pokriti papirom ili folijom da nebi vrhovi cvorica pregorili!


    Sastojci:

    700gr brasna
    oko300ml toplog mlijeka
    1 jaje
    2 zlicice soli
    1zlicica secera
    20gr suhog kvasca malo omeksalog maslaca/masti

    fil-

    150-200gr mesnate slaninice
    150gr tanko sjecene prsute ili presovane sunke ,koliko treba da se prekrije tijesto 50gr tvrdog sira(narendati)



    2010-07-19 001


    Priprema:
    Kvasac izmijesati sa toplim mlijekom,secerom i malo brasna i pustiti da se aktivira.
    Brasno prosijati u dublju zdjelu,dodati so i aktiviratni kvasac, jaje,maslac/mast i poceti mijesiti tijesto. Ja sam sve radila mixerom !!:)

    ako radite mixerom,tijesto rucno premijesiti na radnoj povrsini,da bude glatko.
    zdjelu premazati iznutra sa uljem,staviti tijesto i samo lagano okrenuti po zdjeli da se i tijesto naulji. Pokriti i ostaviti na toplom mijestun da udvostruci volumen.
    Dok tijesto raste vi pripremite fil-isjecakti slaninicu i narendati sir,pa staviti u stranu dok vam ne bude trebalo.

    Naraslo tijesto premijesiti i podijeliti u 3 dijela.
    Jednostavno tijesto prepolovite,stavite jedan dio na stranu,a adrugi prepolovite...sve skupa imate 3 loptice tijesta.

    Najvecu loptu tijesta rastanjite na velicinu60x70cm,pospite sa slaninicom i sirom i uviti u rolat,zatim spojiti krajeve da se napravi vijenac.
    Tako staviti u kalup velicine 24cm,malo rastegnuti da dode skroz okolo kalupa,a da ostane spojeno!!

    Idemo na preostale dve loptice.

    Prvu manju lopticu razviti u krug koliko vam je kalup za pecenje(to je kalup u koji ste stavitli ono vece tjesto "vjenac'.

    Taj krug zatim zasjecete na 12 djelova,kao cvijet "margarita" i tako preneti u kalup ,pokriti "vjenac 'koji smo prvi stavili.

    sve to ostaviti i zavrsiti sa zadnjim tijestom.
    to zadnje tijesto razvijemo u pravokutni oblik,na njega sloziti prsutu ili presovanu sunku i posuti sa malo sira.

    Zaviti u rolat i isjeci na manje rolatice,te ih okomito sloziti u sredinu onog kruznog tjesta koji smo samo zasjekli u obliku cvijeta!

    Sada zavrsni dio: svaki onaj zasjeceni sio sto dode kao Latica na cvijetu,malo rastegnuti ,pa napraviti cvoric i staviti na onaj 'vjenac(prvo tijesto stavljeno u kalup0,kada ste to uradili,nozem lagano zasjeci izmedu svakog cvorica!!
    Ostaviti pogacu da se odmori,dok se rerna zagrije.

    Premazati pogacu prije pecenja sa zumancetom i staviti peci na 180c oko 40 minuta,ali ..pripazite da vam ne izgori jer oni cvorici na vrhu su meni bili jako tvrdi zbog toga prekrijte pogacu folijom zadnjih 14-estak minuta pecenja


    Praznicna pogaca


    _DSC0614

    Ovdje se nisam striktno drzala recepta,nego samo ideje,sve sam radila otprilike,pa cu tako i napisati,a slike cu priloziti cisto za orijentaciju !!!:)


    .kolicina brasna je pretezno 500gr ,zatim sam pomijesala malo jogurta u mlijeko,da dobijem otprilike 300ml tekucine kako bi zamjessila tijesto,dodati se uvijek moze vise.. i time uz pomoc kvasca zamijesila tijesto..kada je tijesto naraslo,podijelila sam na 8 komada,pa sam razvijala i premazivala maslacem,slagajuci jedno na drugo.

    npr. od 8 komadica tijesta napravila sam 2xpo 4 komada,stavljajuci jedan na drugi,pa ih ponovo zajedno razvila koliko sam mogla,smotala u rolat i isjekla na komadice,koje sam slozila u kalup za tortu.

    Moze se cak filovati sirom ili sjeckanom sunkom,prsutom ,pa tako isto smomati,isjeci i sloziti u kalup,pustiti da ponovo naraste tijesto,premazati zumancetom i staviti peci ,na 200c oko 35-40 minuta.

    2011-06-02 001


    Ako zelite da pogaca bude visoka,tada stavite u manji kalup(23cm)..ja sam stavila u veci kalup,pa mi je niza pogaca,fino je narasla i ipekla se samo nije puno visoka.

    Jos samo da dodam ovu pogacu,samo da pokazam koliko je dekorativna,a isto tako je i ukusna .

    Slana kruna

    _DSC0238


    Sve se pogace u principu,rade sa slojevima,koji se premazuju omeksalim maslacem,posipaju nekim dodacima kao sunka,sir itd.

    Obavezno premazati jajetom prije pecenja,tako da dobiju lijepu rumenu boju i posuti sjemenkama ako ih volite,pretezno je to susam,koji ja bas ne volim radi toga sto svejedno padne i ima ga svuda po kuci poslije jela !!

    2010-06-22 0015

    tijesto:

    10gr kvasca
    1.5 casa mlijeka
    1 zlicica soli
    1zlicica secera
    40gr maslaca
    300-350gr brasna
    nadjev
    100gr suhog vrata,sunke
    200gr krem sira
    50gr oraha
    i jos
    1 jaje -za premaz
    susam -za posip

    Zamijesiti srednje mekano tijesto od navedenih namirnica.
    Ostaviti da se udupla,zatim ga premijesiti i razviti u cetverokutnik,premazati krem sirom,posuti isjeckanim suhim vratom i orasima.
    Zamotati rolat,zatim presjeci duzinski na pola,pa splesti kao pletenicu
    Ako imate kalup za kuglof,pecite u njemu .

    Prije pecenja pustite da stoji 20-ak minuta,premazite umucenim jajetom i pospite susamom.
    Pecite na 200Coko 30 minuta

    24 komentara:

    1. Draga moja ovo je prekrasno, predivno,pogače izgledaju savršeno! Da znaš da bih od svake probala barem po jedan komadić:)

      Želim ti ugodan vikend i šaljem topli pozdrav iz sparne i vruće Rijeke.

      OdgovoriIzbriši
    2. MMMMM...Odlicno toliko pogaca na jednom mestu.Super!

      OdgovoriIzbriši
    3. Oh I am so happy! I can finally get the translation to work! I have tried so may ways and so many times before and it just wouldn't translate.

      The Spogace is fabulous! Beautiful and delicious looking. Yum!

      OdgovoriIzbriši
    4. Predivno, ne znam koja je ljepša, dolaze gosti, a na stolu jedna od ovih pogača, da li ima nešto ljepše, ljepša dobrodošlica? Ne nema, sigurno.

      OdgovoriIzbriši
    5. Ajoj!!!!!!
      Ne znam koja je bolja. Sigurno ću isprobati!

      OdgovoriIzbriši
    6. Prekrasne sve odreda, ne znam koja mi je najljepša i koju bih prije! Možda ovu maslenu :)

      OdgovoriIzbriši
    7. Divota, ne znam koja mi je od koje lepsa, mirisuuu cak dovde...celu ovu stranu cu da lepo stavim u omiljene!;)))

      OdgovoriIzbriši
    8. Na momenat ostadoh bez teksta od ove silne divota. ne znam koja je ljepsa od koje. Hvala ti na ovim divnim receptima i postupcima izrade.

      OdgovoriIzbriši
    9. OBOŽAVAM TE!!!! Sve tvoje pogače na jednom mjestu, tako divne i privlačne.

      Jedva čekam da krenem s isprobavanjem :)

      OdgovoriIzbriši
    10. Mmm ... look so delicious!
      They're great! Bravo!


      Greetings and lots of smiles :)

      OdgovoriIzbriši
    11. Sve su predivne!Neke ću sigurno isprobati!

      OdgovoriIzbriši
    12. Pogače su moja velika ljubav, rado ih pravim i nosim na poklon dragim osobama, to je već postala tradicija... hehehe... tvoje su čarobno lepe, beležim ih i obavezno isprobavam... puno pozdrava milice moja, tebi i tvojoj divnoj porodici šaljem iz Beograda :)))

      OdgovoriIzbriši
    13. Mogu samo sanjati kako je to fino,jer ako je po izgledu sudit...

      OdgovoriIzbriši
    14. Predivne pogače si nam ovdje prezentirala, malo je reći da sam oduševljena ! Od jedne do druge, svaka mi je lijepa, svaka mi je najbolja i svaku bih rado isprobala, baš mi se sviđaju !

      OdgovoriIzbriši
    15. Znači komšinice preko Pacifika ja bih na časove spremanja pogače, ako ikad dodjem u tvom pravcu..a možes i ti do mene:)Ma neverovatno kako ukusno izgledaju.Ja pravim neke dosta jednostavnije.Ovo tvoje je vec umetnost:)

      OdgovoriIzbriši
    16. Ma sta da vam kazem...jedino ako probate znacete da li volite ili ne!!!!
      Mene je zelja vukla da pronadem tu skrivenu tajnu mekoce,pa sada mi nije tesko da ih pravim,ali mi je tesko odluciti koju jer su sve lijepe na svoj nacin,a najukusne kada se jedu tople !!!!:)
      Hehe,Dzoli,nema problema,ako te put nanese bice mi drago da se vidimo...mi se spremamo u posjetu NZ,ali uvijek nesto iskrsne ne planski,sada uopce ne razmisljam o posjeti,ali nikad se ne zna...

      OdgovoriIzbriši
    17. Fantasticne pogace majstorski napravljene :)

      OdgovoriIzbriši
    18. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

      OdgovoriIzbriši
    19. Sve su divne pogace,i to jos na jednom mestu :*

      OdgovoriIzbriši
    20. Sve izgledaju super, ali ova prva slika, a poslednji recept, je naprosto očaravajuća. Ali ova biljčica što ti viri preko slike, a ima isti ljubičasti ton kao meso iz pogače... Gledam i uživam! :)

      OdgovoriIzbriši
    21. Ne mogu da izaberem koja mi je lepša. Ma sve su lepe, sve do jedne. Ja jako volim pogače, a moj suprug pak kaže da mu sve to liči na kolač sa dodacima, tako da ih pravim za sebe, ali retko.

      Običaji i dalje postoje, samo što ih sve manje ljudi prati. Stvari se moraju sačuvati od zaborava. Ove bogate pogače su uglavnom karakteristika vojvođanske kuhinje, a kod mog tate na jugu to su klot pogače, brašno, voda, so, i onako u furuni. ne može se to kod kuće od kupovnog brašna napraviti.

      OdgovoriIzbriši
    22. Praznicnu pogacu radim slicno ali ideja za Majcinu pitu je odlicna.Posebno oni cvorici...moracu da probam! Hvala za divne recepte a najvise za ovako detaljna objasnjenja.

      OdgovoriIzbriši
    23. Pravila sam prazničnu pogaču.
      http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/06/praznicna-pogaca.html
      Sve su mi pogače jako lepe i mislim da ću ih sve isprobati.
      Prazničnu sam pravila već dva puta u toku jednog meseca, jako sam zadovoljna i mojim as edopala!

      OdgovoriIzbriši

    Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.