Za pogacom sam se prvi puta srela u bosni kod mojih pok. svekra i svekrve.
bio je Bozic i svekrva je pravila pogacu,ali to sam kasnije shvatila da je to u stvari "Cesnica",koja se pravi od brasna,sirutke,malo sode-bikarbone,sve se zamjesi i oblikuje pogaca u koju se ubaci novcic......
S vremenom se ja selim u Srbiju i tu nailazim na one lijepe,bogate pogace,od kojih ti zastaje dah,kada je pecena sva cula uzivaju.
Uzivala sam u tudim uradcima,ja ih nisam pravila jer jednostavno uvijek je netko od komsija dolazio da nas obide i donosili ako ne nista drugo,barem pecenu pogacu koja je mirisala jos sa ulaznih vrata.
Dolaskom u Australiju,pokusala sam napraviti par puta ,ali to nije bilo to,pogace kakave sam jela ,nisu bile ni "P"od pogace,koje sam pokusala napraviti,ali...uclanjenjem na Coolinariku,zatim listajuci i citajuci blogove,posebno bugarskih clanica,saznala sam gdje ja to grijesim,pa sam otpocela svoje mjesenje tih divnin mekih zalogaja.
Ima ih nekoliko,koje je rado spremim za nas bez ikakvog povoda,za moje prijatelje koji misle da se to samo u pekari kupuje !!
Vesnina pogaca
Ne moze biti ljepsa!!
Vesnina Pogaca
Tjesto:
1/2 kg brasna za dizana tjesta
100ml ulja
250ml mleka
1jaje
1,5 zlicica soli
1 zlicica secera
1
zlicica praska za pecivo
1/2 kocke kvasca
· fil
100 gr hladnog maslaca ili margarina
100
gr narendane gaude
100 gr sjeckane sunke
jos vam treba,
malo margarina za podmazivanje kalupa
Priprema:
Kvasac, sol, secer i kasicicu brasna preliti sa malo
toplog mlijeka i ostaviti da naraste.
Brasno prosijati sa praskom za pecivo, napraviti
udubljenje i sipati nadosli kvasac, jaje, ulje i toplo mlijeko.
Umjesiti meko tijesto i ostaviti kratko da nadodje
(cca 20-tak minuta)
Tijesto istresti na dasku i podijeliti ga na tri
loptice.
Svaku lopticu tanko razvaljati u pravokutnik
Svaku koru posuti rendanim margarinom, gaudom i sunkom
Urolati svaku koru i sve tri uplesti pletenicu.
Kalup za kuglof (ili neki drugi okrugli) podmazati i
sloziti tijesto u krug.
Pokriti salvetnom ,ostaviti 45 minuta da nadodje.
Nadoslo tijesto premazati jajetom peci 45 minuta na
200C.
Ja sam pekla sa ventilatorom 45 minuta na 180 C
testo
i
Maslena pogaca
Potrebno je:
- 1 casakiselog mljeka
- 1 dlmlake vode
- 20 gkvasca
- 2 zlicasecera
- 3jaja
- 2zutanjka
- 700 gbrasna
- 250 gmaslaca
- soli po volji
priprema
- od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto i ostaviti da naraste
- naraslo tijesto podijeliti na 8 dijelova i svaki premijesiti
- svaki dio razvaljati valjkom u krug ,premazati razmucenim maslacom i sloziti jedan na drugi
- poslozeno tijesto prerezati na 8 jednakih trokuta i svaki dio uvinuti u kiflu
- u posudu od 7 litara posloziti kifle u krug jednu do druge i ostaviti da odstoje 2 sata
- zatim pogacu premazati razmucenim bjelanjkom i staviti peci 45 min na 200 stupnjva
Mamina pogaca
Majcina pita
Nije teska za napravit,ali je jako dekorativna i jedino sto bih rekla ,a to je da se pripazi kod pecenja,odnosno pred kraj pecenja treba pokriti papirom ili folijom da nebi vrhovi cvorica pregorili!
Sastojci:
700gr brasna
oko300ml toplog mlijeka
1 jaje
2 zlicice soli
1zlicica secera
20gr suhog kvasca malo omeksalog maslaca/masti
fil-
150-200gr mesnate slaninice
150gr tanko sjecene prsute ili presovane sunke ,koliko treba da se prekrije tijesto 50gr tvrdog sira(narendati)
Priprema:
Kvasac izmijesati sa toplim mlijekom,secerom i malo brasna i pustiti da se aktivira.
Brasno prosijati u dublju zdjelu,dodati so i aktiviratni kvasac, jaje,maslac/mast i poceti mijesiti tijesto. Ja sam sve radila mixerom !!:)
ako radite mixerom,tijesto rucno premijesiti na radnoj povrsini,da bude glatko.
zdjelu premazati iznutra sa uljem,staviti tijesto i samo lagano okrenuti po zdjeli da se i tijesto naulji. Pokriti i ostaviti na toplom mijestun da udvostruci volumen.
Dok tijesto raste vi pripremite fil-isjecakti slaninicu i narendati sir,pa staviti u stranu dok vam ne bude trebalo.
Naraslo tijesto premijesiti i podijeliti u 3 dijela.
Jednostavno tijesto prepolovite,stavite jedan dio na stranu,a adrugi prepolovite...sve skupa imate 3 loptice tijesta.
Najvecu loptu tijesta rastanjite na velicinu60x70cm,pospite sa slaninicom i sirom i uviti u rolat,zatim spojiti krajeve da se napravi vijenac.
Tako staviti u kalup velicine 24cm,malo rastegnuti da dode skroz okolo kalupa,a da ostane spojeno!!
Idemo na preostale dve loptice.
Prvu manju lopticu razviti u krug koliko vam je kalup za pecenje(to je kalup u koji ste stavitli ono vece tjesto "vjenac'.
Taj krug zatim zasjecete na 12 djelova,kao cvijet "margarita" i tako preneti u kalup ,pokriti "vjenac 'koji smo prvi stavili.
sve to ostaviti i zavrsiti sa zadnjim tijestom.
to zadnje tijesto razvijemo u pravokutni oblik,na njega sloziti prsutu ili presovanu sunku i posuti sa malo sira.
Zaviti u rolat i isjeci na manje rolatice,te ih okomito sloziti u sredinu onog kruznog tjesta koji smo samo zasjekli u obliku cvijeta!
Sada zavrsni dio: svaki onaj zasjeceni sio sto dode kao Latica na cvijetu,malo rastegnuti ,pa napraviti cvoric i staviti na onaj 'vjenac(prvo tijesto stavljeno u kalup0,kada ste to uradili,nozem lagano zasjeci izmedu svakog cvorica!!
Ostaviti pogacu da se odmori,dok se rerna zagrije.
Premazati pogacu prije pecenja sa zumancetom i staviti peci na 180c oko 40 minuta,ali ..pripazite da vam ne izgori jer oni cvorici na vrhu su meni bili jako tvrdi zbog toga prekrijte pogacu folijom zadnjih 14-estak minuta pecenja
Praznicna pogaca
Ovdje se nisam striktno drzala recepta,nego samo ideje,sve sam radila otprilike,pa cu tako i napisati,a slike cu priloziti cisto za orijentaciju !!!:)
.kolicina brasna je pretezno 500gr ,zatim sam pomijesala malo jogurta u mlijeko,da dobijem otprilike 300ml tekucine kako bi zamjessila tijesto,dodati se uvijek moze vise.. i time uz pomoc kvasca zamijesila tijesto..kada je tijesto naraslo,podijelila sam na 8 komada,pa sam razvijala i premazivala maslacem,slagajuci jedno na drugo.
npr. od 8 komadica tijesta napravila sam 2xpo 4 komada,stavljajuci jedan na drugi,pa ih ponovo zajedno razvila koliko sam mogla,smotala u rolat i isjekla na komadice,koje sam slozila u kalup za tortu.
Moze se cak filovati sirom ili sjeckanom sunkom,prsutom ,pa tako isto smomati,isjeci i sloziti u kalup,pustiti da ponovo naraste tijesto,premazati zumancetom i staviti peci ,na 200c oko 35-40 minuta.
Ako zelite da pogaca bude visoka,tada stavite u manji kalup(23cm)..ja sam stavila u veci kalup,pa mi je niza pogaca,fino je narasla i ipekla se samo nije puno visoka.
Jos samo da dodam ovu pogacu,samo da pokazam koliko je dekorativna,a isto tako je i ukusna .
Slana kruna
Sve se pogace u principu,rade sa slojevima,koji se premazuju omeksalim maslacem,posipaju nekim dodacima kao sunka,sir itd.
Obavezno premazati jajetom prije pecenja,tako da dobiju lijepu rumenu boju i posuti sjemenkama ako ih volite,pretezno je to susam,koji ja bas ne volim radi toga sto svejedno padne i ima ga svuda po kuci poslije jela !!
tijesto:
10gr kvasca
1.5 casa mlijeka
1 zlicica soli
1zlicica secera
40gr maslaca
300-350gr brasna
nadjev
100gr suhog vrata,sunke
200gr krem sira
50gr oraha
i jos
1 jaje -za premaz
susam -za posip
Zamijesiti srednje mekano tijesto od navedenih namirnica.
Ostaviti da se udupla,zatim ga premijesiti i razviti u cetverokutnik,premazati krem sirom,posuti isjeckanim suhim vratom i orasima.
Zamotati rolat,zatim presjeci duzinski na pola,pa splesti kao pletenicu
Ako imate kalup za kuglof,pecite u njemu .
Prije pecenja pustite da stoji 20-ak minuta,premazite umucenim jajetom i pospite susamom.
Pecite na 200Coko 30 minuta
Draga moja ovo je prekrasno, predivno,pogače izgledaju savršeno! Da znaš da bih od svake probala barem po jedan komadić:)
OdgovoriIzbrišiŽelim ti ugodan vikend i šaljem topli pozdrav iz sparne i vruće Rijeke.
MMMMM...Odlicno toliko pogaca na jednom mestu.Super!
OdgovoriIzbrišiOh I am so happy! I can finally get the translation to work! I have tried so may ways and so many times before and it just wouldn't translate.
OdgovoriIzbrišiThe Spogace is fabulous! Beautiful and delicious looking. Yum!
Predivno, ne znam koja je ljepša, dolaze gosti, a na stolu jedna od ovih pogača, da li ima nešto ljepše, ljepša dobrodošlica? Ne nema, sigurno.
OdgovoriIzbrišiAjoj!!!!!!
OdgovoriIzbrišiNe znam koja je bolja. Sigurno ću isprobati!
Prekrasne sve odreda, ne znam koja mi je najljepša i koju bih prije! Možda ovu maslenu :)
OdgovoriIzbrišiDivota, ne znam koja mi je od koje lepsa, mirisuuu cak dovde...celu ovu stranu cu da lepo stavim u omiljene!;)))
OdgovoriIzbrišiNa momenat ostadoh bez teksta od ove silne divota. ne znam koja je ljepsa od koje. Hvala ti na ovim divnim receptima i postupcima izrade.
OdgovoriIzbrišiOBOŽAVAM TE!!!! Sve tvoje pogače na jednom mjestu, tako divne i privlačne.
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da krenem s isprobavanjem :)
Mmm ... look so delicious!
OdgovoriIzbrišiThey're great! Bravo!
Greetings and lots of smiles :)
Sve su predivne!Neke ću sigurno isprobati!
OdgovoriIzbrišiPogače su moja velika ljubav, rado ih pravim i nosim na poklon dragim osobama, to je već postala tradicija... hehehe... tvoje su čarobno lepe, beležim ih i obavezno isprobavam... puno pozdrava milice moja, tebi i tvojoj divnoj porodici šaljem iz Beograda :)))
OdgovoriIzbrišiIzgleda fantasticno!
OdgovoriIzbrišiMogu samo sanjati kako je to fino,jer ako je po izgledu sudit...
OdgovoriIzbrišiPredivne pogače si nam ovdje prezentirala, malo je reći da sam oduševljena ! Od jedne do druge, svaka mi je lijepa, svaka mi je najbolja i svaku bih rado isprobala, baš mi se sviđaju !
OdgovoriIzbrišiZnači komšinice preko Pacifika ja bih na časove spremanja pogače, ako ikad dodjem u tvom pravcu..a možes i ti do mene:)Ma neverovatno kako ukusno izgledaju.Ja pravim neke dosta jednostavnije.Ovo tvoje je vec umetnost:)
OdgovoriIzbrišiMa sta da vam kazem...jedino ako probate znacete da li volite ili ne!!!!
OdgovoriIzbrišiMene je zelja vukla da pronadem tu skrivenu tajnu mekoce,pa sada mi nije tesko da ih pravim,ali mi je tesko odluciti koju jer su sve lijepe na svoj nacin,a najukusne kada se jedu tople !!!!:)
Hehe,Dzoli,nema problema,ako te put nanese bice mi drago da se vidimo...mi se spremamo u posjetu NZ,ali uvijek nesto iskrsne ne planski,sada uopce ne razmisljam o posjeti,ali nikad se ne zna...
Fantasticne pogace majstorski napravljene :)
OdgovoriIzbrišiEllerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..
OdgovoriIzbrišiSve su divne pogace,i to jos na jednom mestu :*
OdgovoriIzbrišiSve izgledaju super, ali ova prva slika, a poslednji recept, je naprosto očaravajuća. Ali ova biljčica što ti viri preko slike, a ima isti ljubičasti ton kao meso iz pogače... Gledam i uživam! :)
OdgovoriIzbrišiNe mogu da izaberem koja mi je lepša. Ma sve su lepe, sve do jedne. Ja jako volim pogače, a moj suprug pak kaže da mu sve to liči na kolač sa dodacima, tako da ih pravim za sebe, ali retko.
OdgovoriIzbrišiObičaji i dalje postoje, samo što ih sve manje ljudi prati. Stvari se moraju sačuvati od zaborava. Ove bogate pogače su uglavnom karakteristika vojvođanske kuhinje, a kod mog tate na jugu to su klot pogače, brašno, voda, so, i onako u furuni. ne može se to kod kuće od kupovnog brašna napraviti.
Praznicnu pogacu radim slicno ali ideja za Majcinu pitu je odlicna.Posebno oni cvorici...moracu da probam! Hvala za divne recepte a najvise za ovako detaljna objasnjenja.
OdgovoriIzbrišiPravila sam prazničnu pogaču.
OdgovoriIzbrišihttp://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/06/praznicna-pogaca.html
Sve su mi pogače jako lepe i mislim da ću ih sve isprobati.
Prazničnu sam pravila već dva puta u toku jednog meseca, jako sam zadovoljna i mojim as edopala!