24. stu 2012.
Bijela madarica
Ja je zovem Idina madarica jer sam recept dobila od Ide,pa tako lakse raspoznajem recept.
Opsta suprotnost klasicnoj madarici...za ovaj divan kolac je potrebno....
Tijesto
500gr brasna
1vrecica(13gr)praska za pecivo
oko50ml vode
(Ida kaze:"Koliko stane u ljusku jajeta!")
300gr kiselog vrhnja
(35% masnoce)
1 zlica ulja
1 salica(250ml) secera u prahu
korice limuna,malo narendati
vanilin secer
Brasno prosijati 2-3 puta u dublju zdjelu,pa dodati ostale sastojke,napraviti masno tijesto.
Tijesto sam odmah podijelila na 5 loptica i svaku razvila izmedu 2 papira za pecenje.
Pekla sam ih na poledini pleha na 180C oko 10 minuta..da budu pecene a ipak da zadrze svjetlu boju !
Korice /tijesto sam razvijala na velicinu 25x35cm.
Mogu se i jos vise razviti jer je tijesto pogodno za razvijanje,nije se lijepilo jer sam razvijala izmedu 2 papira za pecenje i nisam dodavala vise brasna od gore navedenog u receptu.
Fil/krema
900ml kiselog vrhnja
1 salica (250ml) secera u prahu
Fil izmijesati da se zgusne,pa time premazivati korice,a odozgo posuti secerom u prahu.
Ja sam koristila mixer,oko5 minuta sam mixala i uplasila sam se da ce se vrhnje odvojiti od masnoce i necu nista napraviti,tako da sam tako polutekuce vrhnje,ostavila u frizider i kada su se korice ohladile,ja sam premazivala svaku koricu,osim zadnje..pokrila papirom za pecenje,stavila laganiju drvenu dasku za sjecenje i ostavila do jutra..odrezala sam krajeve jer su bili ne ravni i posula secerom u prahu..posluzila!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nisam nikad probala bijelu mađaricu a izgleda taaako sočno i prekrasno, mora se probati!
OdgovoriIzbrišiOdlična i u Idinoj varijanti kako ti kažeš.
OdgovoriIzbrišiPredivna je Mirjana...PREDIVNA!
OdgovoriIzbrišiMirjana ovo ne može da ne valja, a pošto volim sve te kolače koji su nalik Rozen torti beležim. Da li je kod vas kisela pavlaka iste kiselosti kao kod nas i da li ima 20% mlečne masti ili ne.
OdgovoriIzbrišiAjme meni koja divota, morat ću isprobati!
OdgovoriIzbrišiJao,Miro pa ovo je divno!
OdgovoriIzbrišiMnogo mi se sviđa. Mađaricu ni u kom obliku nisam pravila. Možda je došlo vreme da se proba:-)
OdgovoriIzbrišiNije tesko raditi kore,cak sam se i ja iznenadila jer se tijesto jako fino razvija...kore su omekanile i kolac se reze bez problema.
OdgovoriIzbrišiKisela pavlaka je sa 35% masnoce !!
Još se nisam okušala u mađarici, a ova tvoja bijela verzija mi prekrasno izgleda !
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, ne zahteva puno namirnica a deluje tako nežno i ukusno...
OdgovoriIzbrišiZanimljivo; i krema je samo vrhnje i šećer a tako je lijepo žuta ko da ima barem tri žumanjka u njoj.
OdgovoriIzbrišiPa da kod nas je 20%mm a ona light ima 12%.
OdgovoriIzbrišiDivna je, kao pahuljica... i dopada mi se sto je fil sa pavlakom, a ne onaj klasican sa mlekom.:))
OdgovoriIzbriši