13. ruj 2014.

Punjene lignje




Punjene lignje


         6-8 lignji-ociscenih
         100gr ciabatta kruha ili(obicni kruh dan star)
         100gr bijele ribe-fileti
         100ml maslinovog ulja
         1glavica luka
         50 gr slaninice
         80ml bijelog vina
         50gr maslaca
100gr kozica
         persun-po potrebi
                  2 cenja cesnjaka


Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!




Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.

Bijelu ribu I kozice,samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim dodati samljevenu slaninicu,ribu I kozice,prziti 5 minuta, sipati pola kolicine vina i pustiti da kuhanjem ispari,..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).

Istresti u zdjelu u mjesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi
.

.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.



Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!


Zagrijati rernu na 180C


Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja


Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim dodati ostatak vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.





Izvaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,






Servirati ..uz kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)

Punila sam vise lignji nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi !!!!!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.