10. ruj 2014.

Kolac od maka i sira





 tijesto:
          200gr maslaca(margarina) 
         
500gr brasna 
         
200gr secera 
       1/2 praska za pecivo(vrecica je od 13gr.) 
          -
1 jaje,


Nadjev od maka

     
        500gr mljevenog maka 
          500ml.mlijeka
          200gr secera 
         1 zlicica cimeta
          80gr gustina 
          -2 jaja
          4 zlice ulja

Nadjev od sira

     
         1 neprskan limun,korica i sok od 1/2 limuna 
          
50gr maslaca,otopiti ili(4 zlice ulja) 
          300gr secera 
         3 jaja-odvojeno 
          
40gr gustina 

  1.         
750gr svjezeg kravljeg sira




Priprema:

         Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u 
njemu razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.

NADJEV OD MAKA
Zagrijati mlijeko sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim
gustinom, pa kuhati oko 10 minuta.
Maknuti s vatre i dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno
snijeg od bjelanjaka.

   NADJEV OD SIRA
   
   
Izmijesati zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok od limuna,otopljen maslac,te
cvrsti snijeg od bjelanjaka.

   

Tijesto iz hladnjaka/frizidera, razvaljati na velicinu pripremljenog lima u kome ce se peci(32×40 cm).Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira.
Tijesto iz zamrzivaca krupno naribati na kolac i sve zajedno peci na 180C, oko 50minuta.

Ohladen kolac posuti secerom u prahu.
Prijatno !!



Nema komentara:

Objavi komentar