10. ruj 2014.

Kolac od maka i sira






Tjesto:
200g maslaca
200g secera
1 jajae
1 zlica kiselog vrhnja
500g brasno
1 zlicica praska za pecivo
narendana korica od 1 limuna

Fil od maka:
500g mljevenog maka
500ml mlijeka
200g secera
1 zlicica cimeta
80g gustina
2 jaja
4 zlice ulja

Fil od sira:
750g svjezeg kravljeg sira
300g secera
50g maslaca
3 jaja
40g gustina
3 jaja
40g gustina
1 limun,sok i korica

Priprema:

         Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u 
njemu razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.

NADJEV OD MAKA
Zagrijati mlijeko sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim
gustinom, pa kuhati oko 10 minuta.
Maknuti s vatre i dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno
snijeg od bjelanjaka.

   NADJEV OD SIRA
   
   
Izmijesati zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok od limuna,otopljen maslac,te
cvrsti snijeg od bjelanjaka.

   

Tijesto iz hladnjaka/frizidera, razvaljati na velicinu pripremljenog lima u kome ce se peci(32×40 cm).Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira.
Tijesto iz zamrzivaca krupno naribati na kolac i sve zajedno peci na 180C, oko 50minuta.

Ohladen kolac posuti secerom u prahu.
Prijatno !!



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.