Tjesto:
200g maslaca
200g secera
1 jajae
200g maslaca
200g secera
1 jajae
1 zlica kiselog vrhnja
500g brasno
1 zlicica praska za pecivo
500g brasno
1 zlicica praska za pecivo
narendana korica od 1 limuna
Fil od maka:
500g mljevenog maka
500ml mlijeka
200g secera
1 zlicica cimeta
80g gustina
2 jaja
4 zlice ulja
Fil od sira:
750g svjezeg kravljeg sira
300g secera
50g maslaca
3 jaja
40g gustina
3 jaja
40g gustina
1 limun,sok i korica
Fil od maka:
500g mljevenog maka
500ml mlijeka
200g secera
1 zlicica cimeta
80g gustina
2 jaja
4 zlice ulja
Fil od sira:
750g svjezeg kravljeg sira
300g secera
50g maslaca
3 jaja
40g gustina
3 jaja
40g gustina
1 limun,sok i korica
Priprema:
Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u
njemu
razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju
se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne
vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu
staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.
NADJEV
OD MAKA
Zagrijati mlijeko
sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim
gustinom, pa
kuhati oko 10 minuta.
Maknuti s vatre i
dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno
snijeg od
bjelanjaka.
NADJEV
OD SIRA
Izmijesati
zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok
od limuna,otopljen maslac,te
cvrsti snijeg od bjelanjaka.
Tijesto iz
hladnjaka/frizidera, razvaljati na velicinu pripremljenog lima u kome ce se
peci(32×40 cm).Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira.
Tijesto iz
zamrzivaca krupno naribati na kolac i sve zajedno peci na 180C, oko 50minuta.
Ohladen kolac posuti
secerom u prahu.
Prijatno !!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.