Punjene lignje
6-8 lignji-ociscenih
100gr ciabatta kruha ili(obicni kruh
dan star)
100gr bijele ribe-fileti
100ml maslinovog ulja
50 gr slaninice
80ml bijelog vina
50gr maslaca
100gr kozica
persun-po potrebi
Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti
ociscenje!
Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od
njega napraviti mrvice.
Bijelu ribu I kozice,samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i
cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim dodati samljevenu slaninicu,ribu I kozice,prziti
5 minuta, sipati pola kolicine vina i pustiti da kuhanjem ispari,..na sve to
dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).
Istresti u zdjelu u mjesavinu luka i persina i pustiti
da se ohladi
.
.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.
Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev
tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!
Zagrijati rernu na 180C
Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i
paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja
Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku
temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim
dodati ostatak vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.
Izvaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak
persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,
Servirati ..uz
kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)
Punila sam vise lignji
nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno
sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi
!!!!!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.