Preskoči na glavni sadržaj

Keksici od kikirikija i cokolade







Keksici od kikirikija i cokolade
Peanut butter and chocolate cookies

Za tamni namaz/krem vam je potrebno :

40gr maslaca
2zlice mlijeka
2 zlice secera u prahu
1/2 salice kakao u prahu
Ugrijati maslac i mlijeko ,dodati kakao u prahu i napraviti gustu smjesu,ostaviti je na stranu.

krem namaz

1/4 salice maslaca od kikirikija
2 zlice secera u prahu
Malo zagrijati maslac od kikirikija i u njega umijesati secer,tu smjesu takoder ostaviti na stranu.

Ove dvije smjese ce vam biti dodatak na osnovu tijesta,od njih cete dobiti crno i krem tijesto na kraju.

Osnovno tijsto

200gr maslaca
1 salica secera u prahu
2 zumanjka
2 vanilin secera
1 prasak za pecivo
2 salice brasna
U zdjeli umutiti omeksali maslac i secer,da postane pjenasto.
dodati jedan po jedan zumanjak..poslije svakog dodavanja zumanjka,smjesu dobro umutiti.
dodati preostale namirnice,ukljucujuci i preostalo mlijeko koje je ostalo od pravljenja tamne smjese.

Dobiveno tijesto podijeliti u dva dijela..u prvi staviti tanu namaz/kremu koju smo pravili na pocetu i sve dobro izraditi...dobicete tamni dio tijesta.

Sada u preostalo tijesto dodati drugi ,krem namaz i napraviti takoder fino tijesto.

Ostaviti u frizider 20 minuta.

Odmoreno i ohladeno tijesto razviti na papiru za pecenje na dimenzije30x15cm,staviti tijesto jedno na drugo,tako da tijesto koje ce biti gore,samo prebacite preko donjeg tijesta ,koje jos ima papir za pecenje,a sa gornjeg tijesta ,skinite papir,urolajte obje smjese zajedno pomocu donjeg papira...rolanjem ga skidajte..kada ste dobili rolat,sada na taj skinuti papir pospite sjeckani kikiriki i uvaljajte rolat u njega..ostavite ponovo u frizider par minuta,zatim isjecite na kolutove i poslozite na lim za pecenje.
Pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 180c oko 12 minuta.




**Kada napravite tijesto,slobodno malo otkinite i probajte da li je dovoljno slatko,ako nije dodajte jos malo secera u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …