Preskoči na glavni sadržaj

Mini kolaci

_DSC0974


Kupila sam kalupice!!!:)
Toliko su mi slatki da sam eto morala i kolac bez neke velike potrebe peci,ali ..ne mogu cekati !!


_DSC0988

Mini kolaci sa kruskom/breskvom i pecan orasima
1 salica pecan oraha-samljeti
180gr maslaca-sobne temperature
3/4 salice sitnijeg secera
1 vanilija secer
2 jaja
1/2 salice kiselog vrhnja
2 zlice mlijeka
1 salica samodizajuceg brasna
(na 1 salicu obicnog brasna dodati 1 zlicicu praska za pecivo i prosijati)
2 breske ili 1 kruska -isjeci na fete

4 kalupa koji se otvaraju
(mogu i kalupi za sufle ili muffin kalupi)

1salica=250ml

Zagrijati rernu na 200C.
Dok se rerna grije,u zdjelu staviti secer i maslac i dobro umutiti da zapjene.
dodati jedno po jedno jaje,mlijeko i kiselo vrhnje,mijesati da se smjesa spoji.

Prosijati brasno,zatim dodati u smjesu secera,vrhnja i jaja,lagano mijesati i na kraju dodati samljevene pecan orahe.

Kalupice ,koje god koristili ,prmazati sa tankim slojem masnoce,zatim puniti tijestom.
Odozgo staviti fete/kriske voca koje zelite koristiti.

2011-04-15 001

Peci oko 35minuta.

Ohladiti ,posuti secerom u prahu i servirati.

_DSC0977

***********************************************

I jos jedan posni kolac,odnosno kiflice,ako nekome treba,recept je isproban,jednostavan za pripremu,a kiflice su jako ukusne.


_DSC0986

Prhke kiflice sa vinom


300ml vina
400ml ulja
1 prasak za pecivo oko 750gr brasna
secer u prahu -za posip
dzem -za fil

 Od svih sastojaka umijesiti tijesto.
podijeliti na 6-8 dijelova..sve zavisi koliko velike kiflice hocete da budu(vece kiflice,manje krugova i obrnuto),isjeci kao pizu,na siri kraj staviti dzem i uviti mu kiflicu.

Poslagati na pleh za pecenje i peci..na 200C oko 16 minuta,da budu svijtle ali ako su kiflice vece,moraju se duze peci.

Pecene uvaljati u secer u prahu.

Primjedbe

  1. Kalupići su preslatki a tek kolačići, divno!
    Ugodan vikend i lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj što su ti slatki ovi kalupčići, obožavam ovakve minijature :) odlični kolačići!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas su cakani kalupcici, a i tortice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajni kolačići draga Ružo! Hvala i za recept za posne kiflice! :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. Tako su lepi, rado bih se zasladila!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. I kolaci a i kalupici su divni,kao i sve sto spremite!!Pozdrav:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Sada si me opet dotukla: zar ima ovakvih kalupića za kupiti? Savršeni su, a ovo je odlična ideja kako elegantno porcionirati desert. Da je barem takvo nešto bilo dok su mi djeca odrastala!

    OdgovoriIzbriši
  8. he,he jeste vidile sto imam kalupice :) i to samo dva !!!!
    cekam da jos koji nadem ,bas su simpaticni cak i za cheesecake da se pravi u njima !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove kalupe sam videla u Coin Cassa prodavnici koja se kod nas nalazi u dva velika tržna centra. Videla sam ih pre goidinu dana, pa ih onda nije bilo, a mislim da će ih dobiti. Bili su medeni, ali preskupi. Mislim da je jedan bio i oko 15 evra. Ništa lepše od individualnih porcija. To je specijalni gušt kada čovek dobije nešto namenjeno samo njemu.
    Mirjana, ovde možeš stavljati raznorazne slane đakonije. Milina!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jooooj ja ne smijem doć na tvoj blog, sve je tu uvijek fino i medeno !

    OdgovoriIzbriši
  11. Već sam bila spremna napraviti ovaj kolač, međutim, kad sam išla pažljivije čitati recept, maslac koji se spominje u popisu namirnica nije spomenut u izradi. Pretpostavljam da se maslac miksa sa šećerom dodaju jaja i onda dalje kako piše ili maslac ne ide uopće?

    I još nešto. Da li je navedena količina za dva ili četiri mini kalupa? Ne znam da li da prepolovim količinu ili ne, budući da ću raditi u mini kalupima za kuglof.

    OdgovoriIzbriši
  12. Maslac se mijesa sa secerom(greskom je pisalo jaja 2x)Hvala ti ,ispravila sam gresku...potrebna su 4 manja kalupica kao na slici ili jedan 24cm ili manji cetvrtasti lim za pecenje..milim da bi izaslo oko 12 muffinsa,ali nisam tako probala pa samo nagadam !!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hm, nešto ću iskemijati. Kalupi za mini kuglofe imaju promjer 9 cm tako da ako mi ostane viška, frknut ću ga u kalupe za muffine.

    OdgovoriIzbriši
  14. Mini kolači isprobani. Oduševljena sam!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …