Preskoči na glavni sadržaj

Riba

_DSC0788

Dani su posta,ali svejedno se jede cak i vise nego obicno.
Svi misle riba je lagana i dobro se treba najesti da se ne ogladni :)

Mi postimo samo Veliki Petak...mozda bi trebali i jos koji dan..no rijetko kada i jedemo zajedno jer uvijek jedni dolaze,drugi odlaze,a nije sve u postu,lijepo kaze stara poslovica:

"Ne ide grijeh u usta,nego iz usta!"

Post tumaci svako na svoj nacin,ali uz ovaj ubrzani ritam zivota,cesto preskocimo obrok i borimo se sa vremenom i ne mislimo ni koji je dan ,a kamoli da li se treba postiti,treba biti umjeren u jelu i picu,to je vazno!!

RAZNJICI OD TUNE sa grah salatom

_DSC0773

Svjezu tunu isjeci na komadice i polako je nizati na grancicu ruzmarina,zaciniti po zelji i ispeci na rostilju ili tavi.

Grah salata je svima poznata i ne treba je striktno objasnjavati ..u grah dodati povrce koje vi volite,zaciniti soli i biberom uz neobilazno maslinovo ulje i limun ili cak se moze napraviti zamjena za grah pa staviti leblebiju/slanutak,malo ljubicastog luka,paradajz,listice origana ili zacinskih trva koje volite ...i uzivati u svakom zalogaju :)

LOSOS U LISNATOM TIJESTU


_DSC0766


Predivno jelo ,koje me odusevilo svojom kombinacijom kremastog i povrtnog sastava!!

ako imate vremena,posaluzite se ovom mirisnom

strong>PUNJENOM PLETENICOM

_DSC0809

Primjedbe

  1. Oh Mirjana,poslije ovakvog posta toliko ogladnim da bih ove delicije sve redom pojela, x 2 molim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam šta mi je bolje! Možda bih se najradije odlučila za ove ražnjiće, jednostavno a super! Pletenica je mrak!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mi ne postimo nikad ali ribu volim, a ovakve delicije nikad ne bi odbila. Sve izgleda preukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prava stvar Mirjana, super recepti a i izgled. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ribu bih mogla jesti svaki dan, obožavam ju. Mirjana, prekrasno ti je sve ovo, idem si i po receptić za punjenu pletenicu, fenomenalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. mi ne postimo, ali dobru ribu mogu i volim pojesti bilo koji dan u tjednu, zasvo se on petak ili utorak :) ovi ražnjići su me oduševili, a i lososa obožavam. sve je stvarno prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Posto sam u stisku sa vremenom ovo je bila brza varijanta rucka..ribu sam uvela 2x na tjedan jer imam problem sa kolesterolom..moji su gundali,ali polako se privikli,nekada im pase nekada ne,ali pojedu ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj Mirjana ne zna se sta je lepse!!!Rado bih se posluzila!!Pozdrav:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Mmmmm, kod tebe uvijek nesto fino. ovaj losos u lisnatom tijestu me je osvojio :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Mirjana, sve predivno izgleda...raznjici su me odusevili jer su jedna sasvim nova ideja, ne bih se setila da ih napravim od ribe...a tek mirisna pletenica, mmmm!:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovaj losos u lisnatom, pa to je savršenstvo. To sigurno pravim.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve je prefino, a slike su super!

    OdgovoriIzbriši
  13. sve je super, slike su savršene!

    OdgovoriIzbriši
  14. Kod mene je riba često na stolu ali u ovim varijantama je nisam pripremala. I tuna i losos jako dobro izgledaju, odlični recepti !
    A niti punjenu pletenicu sigurno ne bih odbila :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Slobodno se posluzite..!!!!
    mignonne,tuna je jako fina ovako na kockice izrezana u paradajz sosu,pa uz to tjestenina ili palenta ??!!:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Od kada sam kod tebe procitala da spremas ribu dva put nedeljno i da ko hoce da jede nek jede a ko nece nek se snadje razmisljam da uvdem nesto slicno i kod mene!

    Predivno mi je sve sto si pripremila, mada su raznjici moj favorit.
    A i svidja mi se novi izgled bloga...

    OdgovoriIzbriši
  17. Ruzmarin je fenomenalan ka drvce za ražnjić, ali retko se nađe na pijaci. Neke bake ga prodaju kao dekoraciju. Tunu nisam jela, a ovde sam je videla samo smrznutu i papareno skupu. Sigurno je ima u nekim boljim ribarnicama.
    Dva puta nedeljno, nego šta, neka gunđaju ali sigurno će taj princip deca poneti jednoga dana u svoje porodice!

    OdgovoriIzbriši
  18. Jeste,riba je lakse probavljiva nego crveno meso..kcerka jos uvijek okrece glavu,ali me to ne sekira,mali je prihvatio i cak kaze da mu je svejedno ako je riba samo neka ima i krompuira uz to :D..tako da uvijek napravim uz povrce i par krompirica i time je on sretan.
    Jelena,uporno sam pokusavala odhraniti ruzmarin u saksiji na balkonu i nikako nije islo :(,jedna radnica doma gdje radim ima zbun jako,veliki i donosi mi za vikend na posao,ja ponesem kuci i uporno sadim,sada sam napokon uspijela ,a i ona zbog moje tuge isto posadila i njoj se odmah prihvatio,sda imam dva mlada ruzmarina u saksiji i super mi dodu kada ovako nesto radim,ali meni je najbitnije da mi mirisu...obozavam miris ruzmarina,taj miris me je cinio odmornom u kasne(rane jutarnje) sate kada sam se s posla vracala iduci stzicom pored mora ,a taj miris ,omg nikada zaboraviti necu !!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Mirjana, ražnjići od tunjevine izgledaju savršeno! Odlična kombinacija okusa, pogotovo u ovo vrijeme posta :) Obožavam frišku ribu s "tonom" domaćeg maslinovog ulja i domaćom pogačom (još ako je ispod peke onda je prava poslastica) :)
    Koje uspomene ti imaš na ružmarin :) :) Obožavam njegov miris i savršena mu je kombinacija s ribom!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …