16. tra 2011.

Predjelo ??!!

kozice sa cesnjakom

U zadnje vrijeme sam uradila nekoliko hladnih predjela,pa sam odlucila da ih postavim ovdje cisto da se nadu,jer ideja nam svima treba,pogotovu kada smo u guzvi i trci,a dobar zalogaj,pa i onaj najmanji zna da obraduje gladan stomacic :)

Evo nekoliko ideja.

Skamp/kozice sa cesnjakom (garlic prawns)



_DSC0862

Sastojci

1kg skampa
60ml maslinovog ulja
6 cesnjeva cesnjaka
2ljute papricice
morska sol-po potrebi
1kasika isjeckanog persuna


Ocistiti skampe i stavi ih u zdjelu zajedno sa uljem,
cesnjakom, papricicom i persunom.
Dodati malo soli
(1 kasicicu).

Zagrijati ulje, pa peci skampe dok ne promijene boju.
Servirati i jesti dok je toplo.

servirati uz cips ili krompir salatu…na prepecenom kruhu uz vino,pivo...

******

Marinirane Skampe/kozice sa pestom

_DSC0969

Sastojci
1 svezanj korijandera(puna saka ociscenih listica)
1 cen cesnjaka
3/4 salice parmezana
1/4 salice indijski orah(cashews nuts)
1/4 salice maslinovog ulja
200gr kuhanih skampi/kozica
1 salica salate(iceberg)
1/4 salice listica korijandera -za salatu
maslinovo ulje,sol,limunov sok-za salatu

Salatu iceberg izrezati na rezance,zaciniti sa malo soli,maslinovim uljem i par kapi limunovog soka.


Dodati koji listic korijandera.

Ostaviti na stranu(frizider-ako se servira kasnije) do upotrebe.


Napraviti pesto:

U blender staviti listice korijanera,cesnjak,,parmezan indijski orah i isjecakati.

Posoliti i dodati ulje,pa izblendati do kraja ,dok se ne napravi pesto.

Pospremiti na hladno mjesto do upotrebe


Ociscene,skuhane skampe ili kozice staviti u zdjelu ,pa dodati pola kolicine pesta,dobro izmijesati i ostaviti da se mariniraju 10-ak minuta,moze i manje ako se zurite.


IMG_0159

Posluziti u staklenim casama ili porculanskim zlicama !!

Odlicno ide uz prepeceni kruh izrezan jako tanko i prepecen ili melba toast.

******

Kupolice od avokada i lososa

_DSC0994

Sastojci

3 avokada,2 isjeckana,a 1 izdrobljen viljuskom
1 zlica isjeckanog kopra/mirodije
1 zlica hrena(pomijesanog sa kiselim vrhnjem)
1 zlicica secera
1-2 kapi tabasco sosa
sok i rendana korica od 2 limuna
400gr dimljenog lososa- tanke fete

Pomijesati obje vrste avokada sa isjeckanim koprom i hrenom u koji dodamo malo kiselog vrhnja.
dodamo izrendanu koricu limuna ,pa iscjedimo sok.
Posoliti po zelji.

Pripremiti 6 manjih salica za caj ,obloziti prozirnom folijom i okolo poslagati tanko rezane fete lososaali tako da malo idu preko stranica salice..popuniti mjesavinom avokada i tek nakon svih popunjenih kalupica ,lagano preklopiti one dijelove lososa koji su prelazili preko ruba salice.


_DSC1011

Sve lijepo prekriti prozirnom folijom,ostaviti u frizider da se stegne.

Preokrenuti na tanjur,skloniti prozirnu foliju i posluziti uz kriske limuna i salatu.


Nesto slicno,ali ipak razlicito !!
******

Salata od krastavaca i kopra sa skampima

kozice kao predjelo.acv

Sastojci

3 krastavca
3 mlada luka(proljrtni luk)
2 zlice isjeckanog kopra
125ml kiselog vrhnja
1 cen cesnjaka
2 zlice limunovog soka
24-30 velikih skapa
1 manja glavica komoraca-isjeci tanko

Presjeci keastavac po duzini na pola,izvaditi sjemenke i isjeckani u snite.
Posoliti i ostaviti 1 sat u frizider.

Iscjediti svu tekucinu i ostaviti na papirnu salvetu da se prosuce.
u zdjelu iamijesati vrhnje,kopar,luk,cesnjak,limunov sok,pa dodati osjedene krastavce i komorac.

Ohladiti.

IMG_0176

Na rostilju ili tavi ispeci skampe i servirati na salati !!

Broj komentara: 15:

  1. A joj,sve mi se sviđa,a slike su ti prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  2. sve ovo je zbilja fantastično, a posebno su me se dojmile ove kupolice; jako lijepo i jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je divno,ali su i mene najvise odusevile kupolice:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Elegantno, profinjeno, jednom rječju - savršeno! Sve bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mirjana, ovo nisu predjela ovo su glavna jela sa velikim G! Ovo je za Ritz Carlton, recepti i prezentacija! O, kako bi volela da uživam u ovi škampima! :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Mirjana, ove kozice/škampe sa češnjakom sam vidjela na Coolki (kao što sam vidjela da ih je već par cura napravilo), odmah su mi zapeli za oko! Izgleda divno i čim nađem svježe škampe, odmah isprobajem! I ovi škampi sa pestom zvuče fantastično :)
    Ja sam jedna od onih veeelikih (preogromnih) ljubitelja škampi - kada ih kuham dopuštam da mi umak curi kroz prste kako bih to sve polizala!
    Mljac!

    OdgovoriIzbriši
  7. sve je stvarno jednostavno alijepo kada se jede!!
    imam osjecaj da su Jadranske skampe bolje !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj čega sve ovde lepog, i prelepog, ima... Savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivna mala jela, predjela , a meni se čini da bi ih se fino najela i za neki lagani ručak.
    Škampi su odlični u svakoj kombinaciji, a mene ovdje najviše privlače kupole od avokada i lososa, jako interesantno !

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma kakvo predjelo???Svejelo i stalnojelo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals delivered to your cell phone every day.

    Start following our signals NOW and make up to 270% daily.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.