16. tra 2011.
Predjelo ??!!
U zadnje vrijeme sam uradila nekoliko hladnih predjela,pa sam odlucila da ih postavim ovdje cisto da se nadu,jer ideja nam svima treba,pogotovu kada smo u guzvi i trci,a dobar zalogaj,pa i onaj najmanji zna da obraduje gladan stomacic :)
Evo nekoliko ideja.
Skamp/kozice sa cesnjakom (garlic prawns)
Sastojci
1kg skampa
60ml maslinovog ulja
6 cesnjeva cesnjaka
2ljute papricice
morska sol-po potrebi
1kasika isjeckanog persuna
Ocistiti skampe i stavi ih u zdjelu zajedno sa uljem,
cesnjakom, papricicom i persunom.
Dodati malo soli
(1 kasicicu).
Zagrijati ulje, pa peci skampe dok ne promijene boju.
Servirati i jesti dok je toplo.
servirati uz cips ili krompir salatu…na prepecenom kruhu uz vino,pivo...
******
Marinirane Skampe/kozice sa pestom
Sastojci
1 svezanj korijandera(puna saka ociscenih listica)
1 cen cesnjaka
3/4 salice parmezana
1/4 salice indijski orah(cashews nuts)
1/4 salice maslinovog ulja
200gr kuhanih skampi/kozica
1 salica salate(iceberg)
1/4 salice listica korijandera -za salatu
maslinovo ulje,sol,limunov sok-za salatu
Salatu iceberg izrezati na rezance,zaciniti sa malo soli,maslinovim uljem i par kapi limunovog soka.
Dodati koji listic korijandera.
Ostaviti na stranu(frizider-ako se servira kasnije) do upotrebe.
Napraviti pesto:
U blender staviti listice korijanera,cesnjak,,parmezan indijski orah i isjecakati.
Posoliti i dodati ulje,pa izblendati do kraja ,dok se ne napravi pesto.
Pospremiti na hladno mjesto do upotrebe
Ociscene,skuhane skampe ili kozice staviti u zdjelu ,pa dodati pola kolicine pesta,dobro izmijesati i ostaviti da se mariniraju 10-ak minuta,moze i manje ako se zurite.
Posluziti u staklenim casama ili porculanskim zlicama !!
Odlicno ide uz prepeceni kruh izrezan jako tanko i prepecen ili melba toast.
******
Kupolice od avokada i lososa
Sastojci
3 avokada,2 isjeckana,a 1 izdrobljen viljuskom
1 zlica isjeckanog kopra/mirodije
1 zlica hrena(pomijesanog sa kiselim vrhnjem)
1 zlicica secera
1-2 kapi tabasco sosa
sok i rendana korica od 2 limuna
400gr dimljenog lososa- tanke fete
Pomijesati obje vrste avokada sa isjeckanim koprom i hrenom u koji dodamo malo kiselog vrhnja.
dodamo izrendanu koricu limuna ,pa iscjedimo sok.
Posoliti po zelji.
Pripremiti 6 manjih salica za caj ,obloziti prozirnom folijom i okolo poslagati tanko rezane fete lososaali tako da malo idu preko stranica salice..popuniti mjesavinom avokada i tek nakon svih popunjenih kalupica ,lagano preklopiti one dijelove lososa koji su prelazili preko ruba salice.
Sve lijepo prekriti prozirnom folijom,ostaviti u frizider da se stegne.
Preokrenuti na tanjur,skloniti prozirnu foliju i posluziti uz kriske limuna i salatu.
Nesto slicno,ali ipak razlicito !!
******
Salata od krastavaca i kopra sa skampima
Sastojci
3 krastavca
3 mlada luka(proljrtni luk)
2 zlice isjeckanog kopra
125ml kiselog vrhnja
1 cen cesnjaka
2 zlice limunovog soka
24-30 velikih skapa
1 manja glavica komoraca-isjeci tanko
Presjeci keastavac po duzini na pola,izvaditi sjemenke i isjeckani u snite.
Posoliti i ostaviti 1 sat u frizider.
Iscjediti svu tekucinu i ostaviti na papirnu salvetu da se prosuce.
u zdjelu iamijesati vrhnje,kopar,luk,cesnjak,limunov sok,pa dodati osjedene krastavce i komorac.
Ohladiti.
Na rostilju ili tavi ispeci skampe i servirati na salati !!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
A joj,sve mi se sviđa,a slike su ti prekrasne!
OdgovoriIzbrišiPredivna predjela draga Ružo!
OdgovoriIzbrišisve ovo je zbilja fantastično, a posebno su me se dojmile ove kupolice; jako lijepo i jako fino!
OdgovoriIzbrišiA joj! Stvarno dobro!!!
OdgovoriIzbrišiMmm...sve je extra!
OdgovoriIzbrišiSve je divno,ali su i mene najvise odusevile kupolice:))
OdgovoriIzbrišiElegantno, profinjeno, jednom rječju - savršeno! Sve bilježim!
OdgovoriIzbrišiMirjana, ovo nisu predjela ovo su glavna jela sa velikim G! Ovo je za Ritz Carlton, recepti i prezentacija! O, kako bi volela da uživam u ovi škampima! :))
OdgovoriIzbrišiMirjana, ove kozice/škampe sa češnjakom sam vidjela na Coolki (kao što sam vidjela da ih je već par cura napravilo), odmah su mi zapeli za oko! Izgleda divno i čim nađem svježe škampe, odmah isprobajem! I ovi škampi sa pestom zvuče fantastično :)
OdgovoriIzbrišiJa sam jedna od onih veeelikih (preogromnih) ljubitelja škampi - kada ih kuham dopuštam da mi umak curi kroz prste kako bih to sve polizala!
Mljac!
Ovo mnogo volim, super. Pozdrav...
OdgovoriIzbrišisve je stvarno jednostavno alijepo kada se jede!!
OdgovoriIzbrišiimam osjecaj da su Jadranske skampe bolje !!!:)
Joj čega sve ovde lepog, i prelepog, ima... Savršeno!
OdgovoriIzbrišiPredivna mala jela, predjela , a meni se čini da bi ih se fino najela i za neki lagani ručak.
OdgovoriIzbrišiŠkampi su odlični u svakoj kombinaciji, a mene ovdje najviše privlače kupole od avokada i lososa, jako interesantno !
Ma kakvo predjelo???Svejelo i stalnojelo!
OdgovoriIzbrišiQuantum Binary Signals
OdgovoriIzbrišiProfessional trading signals delivered to your cell phone every day.
Start following our signals NOW and make up to 270% daily.