18. tra 2011.
Uskrs oko nas
Svaka zemlja ima svoj obicaj!!
Grad do grada se razlikuje po obicajima i proslavi Praznika.
Zato....
Ja sam se malo poigrala tijestom i napravila malo tradicije drugih zemalja u mojoj kuhinji.
Naime od jednog osnovnog tijesta,uz dodavanje razlicitih mirisnih zacina ,dobila sam sasvim drugi okus Uskrsnog kruha/pogace,obiljezje Uskrsa!
OSNOVNO TIJESTO
2/3 salice mlijeka
60gr maslaca
2 zlice secera
prstohvat soli
3 salice brasna
1 jaje+1 zumance
1zlicica mljevenog cardamona
rendana narancina korica
7gr suhog kvasca
1/4 salice tople vode za kvasac
1 mala zlicica secera
U toploj vodi razmutiti kasicicu secera,kvasac i malo brasna i pustiti da se aktivira.
Maslac staviti userpicu zajedno sa mlijekom i secerom i pustiti da se na tihoj vatri otopi,sve ohladiti,zatim dodati jaje+zumance i aktivirani kvasac,pa zamijestiti tijesto.
dodati narancinu koricu i cardamon.Dobro izraditi tijesto i pokriveno pustiti da se udupla volumen.
Premijesiti tijesto i dalje raditi sto zelite .
Grcki Uskrsnji kruh(TSOUREKIA)
Upotrijebila sam osnovno tijesto i jos mi je bilo potrebno crveno obojeno jaje !!
Tsourekia se tradicionalno plete u pletenicu i sastavi u vijenac,poslazu se jaja odozgo!! ja sam pravila pojedinacne i stavljala sam opranu ljusku od jajaeta na mjesto gdje treba doci crveno obojeno jaje,samo dok se pece,kada je ispeceno uklonimo ljusku i stavimo pravo kuhano obojeno jaje..koje sam ja u ovom slucaju zamijenila cokoladnim :)
Peci u zagrijanoj rerni na 200C,oko 25-30minuta.
Italijanski Uskrsnji kruh(GUBANA)
Osnovno tijesto+ korica od limuna ,umijesto narancine korice i fil,za koji nam je potrebno:
1/2 salice mljevenih ljesnjaka
1/2 salice grozdica(ja sam stavila cokoladne kapiljice)
4 kom. savoiardi biskvita
(kao za tiramisu)
1 zlica kakao u prahu
1 zlicica cimeta
1/3 salice Marsala
jaje za premazivanje
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 30 minuta.
Iiii.. jos sam se okusala u pravljenju Ruskog Uskrsnjeg kruha(KULICH)
Potrebno je:
Osnovno tijesto
+
rendana korica limuna
1/2 salice grozdica
1/2 salice badema -krupnije mljevenih
jaje za premazivanje.
prazne limenke od npr. sparoga ili paradajza,..
(2x 800gr),oprane,vrh odrezan i izbrusen ,da se ne porezete i osusene u rerni poslije pranja.
Prije pecenja kulicha ,limenke obloziti papirom za pecenje,2cm iznad limenke.
Ja sam koristila manje limenke,da bi napravila vise Kulicha!!
Pecene sam izvadila iz linenke i stavila u papirne kosarice
Peci kulich u zagrijanoj rerni na 200C,oko 20-25 minuta.
Ako Vam poslije Uskrsa ostane jaja,imate malu djecu,poigrajte se i napravite misice od kuhanih jaja !!!:)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Uh ja obožavam slatke veknice ali većina ukućana ih ne voli pa ih i ne pravim često! Tvoji Ružo sjajno izgledaju a tek ovi mišići... SJAJNO!!
OdgovoriIzbrišiUh, sve je fantasticno!
OdgovoriIzbrišiPrekrasan i prigodan post za Uskrs koji dolazi!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav i svratite ponekad do mene:)
Prelepo!!!
OdgovoriIzbrišiTijesto je stvarno fino,ja sam napravila 3 mjere osnovnog i podilila ,pa sam dodavala sta sam zeljela u svaki ponaosob !!
OdgovoriIzbrišiDraga Zondra,cesto sam ja na vasem blogu,ali sigurno komentar ne ode jer kada moram da upisujem rijeci,nekada mi se puno puta vraca sve ispocetka,pa odustanem :(,ali svakako cu doci !!!:)
Prekrasno, obožavam i baš mi se sviđa što nije onako prazno tijesto nego sa dodacima!
OdgovoriIzbrišiNeznam što mi je ljepše ali vidim da si uživala.
OdgovoriIzbrišiBravo, hvala na ovom malom putovanju kroz Uskršnje slatke kruhiće, sve redom mi se jako sviđa, prekrasno!
OdgovoriIzbrišiWow, predivno!
OdgovoriIzbrišiTi si vredna i vec si pocela sa pripremama...Prelepo je :)
OdgovoriIzbrišiPost je baš sladak,s bezbroj sitnih i prekrasnih detalja,prava gozba.
OdgovoriIzbrišiI sviđa mi se ono jedino sačuvano jaje :)))
Pozdrav Mirjana,
Tanja
Belle ricette e idee, ciao ☺ ♥
OdgovoriIzbrišiUvijek kod tebe ostanem bez teksta!! Savrseno!
OdgovoriIzbrišiWow Mirjana, ti si stvarno bila vrijedna! Pravu gozbu si priredila svojim ukućanima :) Slike su fantastične, a baš si me oduševila s ovim isprobavanjem recepata drugih zemalja :) Sve savršeno izgleda, a posebno moram pohvaliti dodatak kardamoma u kruhu! :)
OdgovoriIzbrišiBravo Mirjana, ovo je prekrasno i svaka od kombinacija mi se sviđa !
OdgovoriIzbrišiA mišići od jaja,....., preslatki su !!
Predivno izgleda, odlicne ideje za Uskrs a i za druge prigode... Tvojoj porodici zelim srecne Urkrsnje praznike!!!
OdgovoriIzbrišiJako lijepo, sve mi se sviđa i recepti i fotke. :)
OdgovoriIzbrišiUh kakve krasote, baš ono što volim ;)
OdgovoriIzbrišiPrekrasan post, i predivni recepti za predstojece Uskrsnje praznike!!! Sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav :)
Your photos and your foods are always so lovely! The little mice are adorable and I totally dislike real mice :) Happy Easter to your, sweet friend!
OdgovoriIzbrišiOvi misici su predivni!! Odmah kradem ideju :D Pravicu Easter Egg Hunt za decu i sto posto radim Misice :)
OdgovoriIzbrišiDivni su predlozi. Ja bih odmah probala SVE <3. Tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs. Hristos Vaskrese! Pozdrav
OdgovoriIzbrišiAjme kako ovo fino izgleda!
OdgovoriIzbrišiSve je prelijepo. Slike su fantasticne :-)
OdgovoriIzbrišiSrecni praznici i puno pozdrava.
Svima Sretni Praznici !!!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs!!
Hristos Vaskrese!!!
Draga Mirjana, sve izgleda fantasticno i sigurno cu isprobati neki od ovih receptica za fino pecivo...ali misici su mi medeni!:)) Sve najlepse tebi i tvojima i sretni praznici!:)))
OdgovoriIzbrišiPredivno mila,sve najbolje tebi i tvojoj porodici zelim!
OdgovoriIzbrišiDraga Mirjana tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs! Prelepi presek peciva,a ovo jaje na prvoj slici je božanstveno! Mnogo sam toga naučila dok sam sa vama.
OdgovoriIzbrišiUpravoi tako Jelena,kroz druzenje se upoznajemo i ucimo !!!!:)
OdgovoriIzbriši