18. tra 2011.

Uskrs oko nas

_DSC0029

Svaka zemlja ima svoj obicaj!!
Grad do grada se razlikuje po obicajima i proslavi Praznika.
Zato....
Ja sam se malo poigrala tijestom i napravila malo tradicije drugih zemalja u mojoj kuhinji.
Naime od jednog osnovnog tijesta,uz dodavanje razlicitih mirisnih zacina ,dobila sam sasvim drugi okus Uskrsnog kruha/pogace,obiljezje Uskrsa!

OSNOVNO TIJESTO

2/3 salice mlijeka
60gr maslaca
2 zlice secera
prstohvat soli
3 salice brasna
1 jaje+1 zumance
1zlicica mljevenog cardamona
rendana narancina korica
7gr suhog kvasca
1/4 salice tople vode za kvasac
1 mala zlicica secera

U toploj vodi razmutiti kasicicu secera,kvasac i malo brasna i pustiti da se aktivira.
Maslac staviti userpicu zajedno sa mlijekom i secerom i pustiti da se na tihoj vatri otopi,sve ohladiti,zatim dodati jaje+zumance i aktivirani kvasac,pa zamijestiti tijesto.
dodati narancinu koricu i cardamon.Dobro izraditi tijesto i pokriveno pustiti da se udupla volumen.
Premijesiti tijesto i dalje raditi sto zelite .


_DSC0038

Grcki Uskrsnji kruh(TSOUREKIA)

Upotrijebila sam osnovno tijesto i jos mi je bilo potrebno crveno obojeno jaje !!

Tsourekia se tradicionalno plete u pletenicu i sastavi u vijenac,poslazu se jaja odozgo!! ja sam pravila pojedinacne i stavljala sam opranu ljusku od jajaeta na mjesto gdje treba doci crveno obojeno jaje,samo dok se pece,kada je ispeceno uklonimo ljusku i stavimo pravo kuhano obojeno jaje..koje sam ja u ovom slucaju zamijenila cokoladnim :)

Peci u zagrijanoj rerni na 200C,oko 25-30minuta.


_DSC0045

Italijanski Uskrsnji kruh(GUBANA)

Osnovno tijesto+ korica od limuna ,umijesto narancine korice i fil,za koji nam je potrebno:

1/2 salice mljevenih ljesnjaka
1/2 salice grozdica(ja sam stavila cokoladne kapiljice)
4 kom. savoiardi biskvita
(kao za tiramisu)
1 zlica kakao u prahu
1 zlicica cimeta
1/3 salice Marsala
jaje za premazivanje

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 30 minuta.

_DSC0016

Iiii.. jos sam se okusala u pravljenju Ruskog Uskrsnjeg kruha(KULICH)

Potrebno je:

Osnovno tijesto
+
rendana korica limuna
1/2 salice grozdica
1/2 salice badema -krupnije mljevenih
jaje za premazivanje.

prazne limenke od npr. sparoga ili paradajza,..
(2x 800gr),oprane,vrh odrezan i izbrusen ,da se ne porezete i osusene u rerni poslije pranja.

Prije pecenja kulicha ,limenke obloziti papirom za pecenje,2cm iznad limenke.

Ja sam koristila manje limenke,da bi napravila vise Kulicha!!
Pecene sam izvadila iz linenke i stavila u papirne kosarice

Peci kulich u zagrijanoj rerni na 200C,oko 20-25 minuta.

Ako Vam poslije Uskrsa ostane jaja,imate malu djecu,poigrajte se i napravite misice od kuhanih jaja !!!:)

_DSC0050

Broj komentara: 29:

  1. Uh ja obožavam slatke veknice ali većina ukućana ih ne voli pa ih i ne pravim često! Tvoji Ružo sjajno izgledaju a tek ovi mišići... SJAJNO!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasan i prigodan post za Uskrs koji dolazi!
    Lijep pozdrav i svratite ponekad do mene:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tijesto je stvarno fino,ja sam napravila 3 mjere osnovnog i podilila ,pa sam dodavala sta sam zeljela u svaki ponaosob !!
    Draga Zondra,cesto sam ja na vasem blogu,ali sigurno komentar ne ode jer kada moram da upisujem rijeci,nekada mi se puno puta vraca sve ispocetka,pa odustanem :(,ali svakako cu doci !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno, obožavam i baš mi se sviđa što nije onako prazno tijesto nego sa dodacima!

    OdgovoriIzbriši
  5. Neznam što mi je ljepše ali vidim da si uživala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bravo, hvala na ovom malom putovanju kroz Uskršnje slatke kruhiće, sve redom mi se jako sviđa, prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ti si vredna i vec si pocela sa pripremama...Prelepo je :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Post je baš sladak,s bezbroj sitnih i prekrasnih detalja,prava gozba.
    I sviđa mi se ono jedino sačuvano jaje :)))
    Pozdrav Mirjana,
    Tanja

    OdgovoriIzbriši
  9. Uvijek kod tebe ostanem bez teksta!! Savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow Mirjana, ti si stvarno bila vrijedna! Pravu gozbu si priredila svojim ukućanima :) Slike su fantastične, a baš si me oduševila s ovim isprobavanjem recepata drugih zemalja :) Sve savršeno izgleda, a posebno moram pohvaliti dodatak kardamoma u kruhu! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Bravo Mirjana, ovo je prekrasno i svaka od kombinacija mi se sviđa !
    A mišići od jaja,....., preslatki su !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivno izgleda, odlicne ideje za Uskrs a i za druge prigode... Tvojoj porodici zelim srecne Urkrsnje praznike!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako lijepo, sve mi se sviđa i recepti i fotke. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Uh kakve krasote, baš ono što volim ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prekrasan post, i predivni recepti za predstojece Uskrsnje praznike!!! Sve pohvale!

    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Your photos and your foods are always so lovely! The little mice are adorable and I totally dislike real mice :) Happy Easter to your, sweet friend!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovi misici su predivni!! Odmah kradem ideju :D Pravicu Easter Egg Hunt za decu i sto posto radim Misice :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Divni su predlozi. Ja bih odmah probala SVE <3. Tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs. Hristos Vaskrese! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. Sve je prelijepo. Slike su fantasticne :-)
    Srecni praznici i puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
  20. Svima Sretni Praznici !!!
    Sretan Uskrs!!
    Hristos Vaskrese!!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Mirjana, sve izgleda fantasticno i sigurno cu isprobati neki od ovih receptica za fino pecivo...ali misici su mi medeni!:)) Sve najlepse tebi i tvojima i sretni praznici!:)))

    OdgovoriIzbriši
  22. Predivno mila,sve najbolje tebi i tvojoj porodici zelim!

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Mirjana tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs! Prelepi presek peciva,a ovo jaje na prvoj slici je božanstveno! Mnogo sam toga naučila dok sam sa vama.

    OdgovoriIzbriši
  24. Upravoi tako Jelena,kroz druzenje se upoznajemo i ucimo !!!!:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.