11. svi 2011.

Zbrckani dan

_DSC0073


Znam da netko nece razumijeti sta pricam,ali kada procitate do kraj,sve ce vam biti jasno !!
Ovo je opis mog danasnje dana,koji nisam znala sta skuhati,a morala sam i obaviti dosta drugih obaveza za koje znam da se zadrzim u gradu.

Trazila sam najbolji nacin da iskoristim ono sto imam,jer uvijek mi ostane ,barem malo hrane i to zavrsi u frizideru,a ponekada se cak i zaboravi,mada je to rijetkost jer ja redovno pretrazujem frizider,mislim,cistim ga:)

Od juce mi je ostalo oko 2 salice kuhane braon rize i kostati komadi piletine(kraljesnica,krilca),koje sam namjeravala iskoristiti za temeljac ili juhu.

Kupila sam 2 komada ribe jer su bili jako veliki komadi,pa sam mislila da ce nam dosta hrane za rucak(nas je danas bilo samo 3-e):),ali..bili su gladni vise nego obicno.


_DSC0397

Stavila sam odmah ujutro,po povratku sa treninga kuhati juhicu od onih pilecih ostataka mesa,dodala sam puuno korjenastog povrca koje ja volim da jedem kada se skuha!!!
Nisam bas bila zadovoljna izgledom,pa sam je mislila sacuvati kao temeljac za rizu ili vec sto mi bude trebalo,ali kako se to ukuhavalo,miris je bio sve ljepsi ili sam ja bila gladnija,uglavnom uz dodatak domacih rezanaca(ja pravila i skoro zaboravila za njih)proslo je odlicno !!

_DSC0380

Sada sam morala ribu da pripremim.
Odlucim se za moj omiljeni sos/umak,pa ako me i ne zapadne ribe,hoce umaka i domaceg kruha(brzinski sam ga izvadila iz zamrzivaca)nek' se nade.

_DSC0071

Ovako je tekla priprema ribe....

RIBA u finom umaku/sosu

Za 4 osobe:
60ml maslinovog ulja

3 shallots ili 1/2 glavice ljubicastog luka

60gr iskostenih maslina-isjeckati

1 mala grancica celera-sitno isjeckati

60ml bijelog suhog vina

3 paradajza-skinuti kozicu,odvojiti sjemenke,meso isjeckati

persunov list-isjeckati sitno

4 fileta ribe

Prvo isjeckati luk i proprziti samo da uvene,dodati isjeckane masline,kapara(idu ustvari caperberries) i celer,pa prziti na srednjoj vatri oko 5 minuta,dodati vino i lagano kuhati 3-4 min.

Staviti ribu odozgo preko svega i poklopiti tavu (posudu) i pustiti da se riba skuha,zatim skloniti ribu,sos koji smo dobili zaciniti i posluziti uz ribu

Ja sam ribu posebno pekla u drugoj tavi ,a povrce sam uradila ovako kako sam napisala i samo prelila preko ribe !!!!

Obavezno preliti maslinovim uljem,sol,biber i ako bas volite dodati limuna,no kapari i kiselina od maslina i paradajza je sasvim dovoljna.

Povrce isjeckati na velicinu koja vama odgovara.

Naravno muz pita:"A sta ja da ponesem sutra???",vjerovali ili ne to mi je najmrze pitanje:/,no i o tome sam razmisljala i za to mi je bila potrebna riza,koju sam vec imala skuhanu.


Davno mi je za oko zapela pita od rize!!!
Nikada u svom zivotu ,a 44 mi je godine,nisam jela pitu sa rizom,e,danas jesam jer me nije zapalo ni umaka ni ribe.

_DSC0387

Pita od rize,sunke i gljiva

pakovanje kora za pitu
1 glavica luka
100-200gr kuhane sunke
200gr sampinjona
persunovog lista
ulje,biber,sol,vegeta(tko voli)
2 salice kuhane rize
2 jaja

preljev
200ml vrhnja za kuhanje
100ml kiselke vode
50ml ulja
2 jaja

Na masnoci prodinstati luk,dodati na rezance izrezanu kuhanu sunku,na listice izrezane sampinjone,sve neka se samo malo prodinsta,onako da uvene,zaciniti i dodati jaja i brzo izmijesati..ohladiti.

U tepsiju slagati 2-3 kore,posuti nadjevom,pa ponovo kore i sve tako dok ne utrosite nadjev.
Zadnji sloj su kore,a njih lijepo nozem izrezete na kocke i zalijete sa mjesavinom jaja,vrhnja,kisele vode i ulja.

2011-05-11 001

Staviti peci na 200c oko 35 minuta,da porumeni.

Noc ranije sam pravila eklere,pa smo ih imali za danas,da se zasladimo !!!


_DSC0373

To su vam bile moje danasnje zgode i ne zgode oko pripreme rucka,koje mi samo donesu extra pranja suda,a sve u nadi da se ne baca ili da ne ostane hrane za slijedeci dan!!!

****

Ovo je primjer dana kada trebate iskoristiti nesto sto vec imate u kuci.

Mozda za nekoga ovo nebi trebao biti post za blog,ali sam se bavila mislju kako bi bilo da se zapise i ono sto inace svi ne zele da pisu... da li smo svi spremni da zasucemo rukave i prionemo na posao ili zazmirimo na jedno i sta bude, sendvic ili vec sta za rucak/veceru?????

Ako pak zelite recepte za koje trebate da se organizujete,potrosite vise novca za kupovinu namirnica i takvih se moze ovdje naci..izvolite svima zainteresovanima vrata su sirom otvorena.


Nadam se da ste vi uspjesnije/i od mene !!!;)

21 komentar:

  1. Odlično se ti snađeš, ovo sve je jako fino i super izgleda :) Ova pita od riže mi se baš sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  2. E sad, to se zove kuvanje. Lako je spremiti po receptu (barem onima koji znaju po malo da prčkaju po kuhinji) ali napraviti jelo od onoga što se ima, e to je kulinarstvo. Čišćenje frižidera je inspiracija. Ja doduše volim da kuvam i zamrzavam. Nakuvam dosta, jedemo dva dana a ostalo u friz, tako da skoro uvek imam ponešto za ručak. Kao hrčak sam. nedaj bože da imam sandučar od zamrzivača.

    Mirjana, treba nam link za eklere. Mislim da sam ih videla ali ne sećam se u okviru kog posta.

    ps deca uče gledajući, tako da odgajaš decu koja će isto tako brigu voditi da im njihova deca fino papaju iz domaće kuhinje

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa ovo je bila prava avantura, i to vrlo uspešna :)). Moram da probam sos za ribu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Korištenje ostataka ili čičćenje hladnjaka, daje priliku da se pokaže kreativnost .... kao što je znala reći moja mama:"nije nauka skuhati juhu od kile i pol frikandoa, budi frajer pa skuhaj juhu od pileće sitnine" (komentar na jednu tv emisiju koji je kasnije postao njen lajtmotiv, svaki put kada je vidjela da netko pretjeruje bilo u priči bilo u izvedbi jela)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, kakav dan...moram priznati da ti se divim kako si stigla da posle svih obaveza napravis jos i kompletan rucak, i to kakav...fileti ribe u umaku izgledaju sjajno, a pita od rize bi isto mogla biti ceo jedan zaseban obrok koliko je fina, i jos kolaci na kraju... blago tvojim ukucanima sa tobom!;))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na razumjevanju !!
    I mene je pita odusevila,ja sam sinoc nasla na Gastronomiji posnu vrstu i to sam sigurno tu i procitala,kroz moja svrljanja po receptima!!
    Moze se dodati sto volite uz kuhanu rizu i da se zalije sa jajetom to ce je fino podici pa imala sam osjecaj da jedem nabujak or rize!!:)

    Jelena recept je klasican !!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. E, to ja zovem pravom kreativnoscu. Svaki put nesto fino, pa cak i kad su 'zaostatci' iz frizidera u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ohhho evo i mene rado u tvoj zbrckani dan:) Neka ih bude sto vise takvih.Ona supica..ona ribica..uh:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mirjana, najbolja kuharica je ona kuharica koja od onoga šta nađe u hladnjaku može napraviti fantastično jelo!! I na kraju, takva jela ispadnu najbolja, poput ove tvoje pite od riže (fantazija!!) :)
    A tek ekleri - pa ti si fantastična, nadam se da to tvoji cijene!!

    OdgovoriIzbriši
  10. He,he,nemojte se samo zbrckati kao ja!!!
    sta da Vam kazem,prosla sam kroz djetinstvo koje je obilovalo igrom i hrano,moje najbolje godine sam bila skoro gladna i snalazila se kako sam znala i umjela,sada kada imam mogucnost da jedem sta hocu,ja opet ne mogu zaboraviti kroz sta sam prosla..znate najteze je "Imati,pa ne imati",a ja sam to osjetila na svojoj kozi i zato sam kao mrav,stalno prikupljam i sakupljam tako da u mom "spajzu/ostavi" ima sto mnogi nikada niti ne kupe,glad je opaka stavr.

    moj muz cijeni sve sto se za njega napravi jer i sam se uhvati kuhace i lonca,pa kuha,ali djeca kao djeca...njihovi prijatelji cesto budu nasi "domaci gosti' i na njihovim tanjurima ne ostane ni mrvica,a nasi samo uvrcu nosice!!!

    Kcerka nije uopce zainteresovana da nesto skuha kuci,ali kaze da to radi kada ide kod prijateljice...???mozda jednog dana kada budiu bili svoji ljudi i zivjeli samostalno,mozda ce se sjetiti tada ovog bloga i reci :Hvala mama ,mislila si i na nas!!",nadam se ,ma zeljela bih da tako bude!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. mmmmm,herşey nefis gözüküyor..
    Ellerinize sağlık..
    Türkiye'den sevgiler :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja ti poslala i zbrckanu nagradu!Dodji kod mene na kaficu i preuzmi nagradicu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ma svaka cast mila..Sve ke super,kompletan rucak u tako "uzurbanom"danu..Sve mi se svidja..

    OdgovoriIzbriši
  14. Moj kompliment, da i u najvecem haosu napravis ukusno i nadasve kreativno jelo! Kuhanje je umjetnost, a najveci umjetnici su oni koji i bez recepta kreiraju nesto fino! Pita s ribom zvuci jako zanimljivo, tako nesto nisam nikad jela, vrijedi probati! Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  15. Sjajno!!!Divim ti se Ruzo!!!Od mene jedna lepa nagradica,pa svrati!!Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  16. Tanja! pita je sa rizom,sunkom i gljivama,a riba sama za sebe ,odnosno uz salatu !!:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Potovane Jasna,MajaAnkica,vidjela sam nagrade,preuzela ,ali na vasim blogovima NE mogu da ostavim komentar !!!!!!!:(((
    Zahvaljujem se ovdje na urucnim nagradama i nadam se da cu na neki nacin uspjetim da ih objavim jer iz meni ne poznatih razloga sve se pobrkalo i dosta izbrisalo ..sada staje-tuje !!

    OdgovoriIzbriši
  18. Mirjana, volim tvoj stil kuvanja, brzo i ukusno. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  19. Ma ti si to mnogo razmazila :))) U danu kad je frka ne mora da ima i supa i jelo i rezervno jelo i kolac... Sto naravno ne umanjuje tvoju vestinu za kuvanje i snalazenje.
    Sto se tice cerke, ja sam se odselila od roditelja sa 21 i doslovno nisam umela jaje na oko da isprzim. Ali kad je kuvanje jednom pocelo da me interesuje, posle nije bilo povratka :)

    Sve najbolje tebi i tvojima!
    Maja

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.