19. lip 2011.

Mesni paj

_DSC0106

Dok se vi grijete na toplim suncevim zrakama i povisenoj ljetnoj temperaturi,ja ovamo s drugu stranu Svijeta,pokusavam smisliti nesto sto bi me duze zadrzalo u kuhinji jer tamo mi je najugodnije!!!

Toplina od sporeta mi bas prija !!!
Inace cijeli stan grijemo sa klima uredajima,ali ih ja bas ne volim,volim prironi nacin grijanja,ali to je samo pusta zelja...
Kupila sam mini kalupice za pajeve,pa sada stalno nesto sa njima radim,jer su mi onako slatki i interesantni,a dovoljni za sve nas.

Ovog puta su to bi,Mesni pajevi sa pilecim mesom,prhkim(sipkavim0 tijestom,koje kod mojih ukucana bolje prolazi od lisnatog,mada i oni cesto ne znaju sta u stvari vise vole,jer kada su gladni ,bore sa sa onim sto je ispred njih :)!!

_DSC0090


Mini pileci paj

Donje tijesto

400gr brasna
180gr maslaca
4-5 zlica hladne vode
1 jaje

Gornje tijesto
(poklopac)

60gr maslaca
60gr masti
250gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
4-5 zlica hladne vode
1 jaje

Nadjev

1kg,moze i vise pileceg mesa
(ja sam koristila karabatke/nadbatke..)
3 velika poriluka(bijeli dio)
2 tikvice
2 mrkve
100gr slanine
250gr gljiva
100gr pilecih jetrica
kiselo vrhnje/pavlaka(12 zlicica)
brasno-po potrebi
(zavisno koliko imate tekucine u jelu..ne smije biti presuho)
zacini-mazuran,sol,biber,persunov list,..

Pripremiti tijesta,jedno iza drugog,uz pomoc kuhinjskih pomagala ili rucno,pa odloziti na hladno 20-ak minuta da odmori.
Ja tijasto radim u multipraktiku,tako da sve ide relativno brzo.
sve(osim vode) staviti u multipraktik i pulsirati da se naprave mrvice,uz dodavanje vode.

Tijesto istresti u zdjelu ili radnu povrsinu,jos malo doraditi rukama ,zaviti u prozirnu foliju ili staviti u vrecicu za zamrzivac i ostaviti u frizider,20 minuta.

U meduvremenu napraviti nadjev.
Meso isjeci na manje komadice,a luk usitniti.

Staviti luk da se przi na malo masnoce,samo toliko da uvene,zatim dodati meso.
Meso dinstati dok ne omekani..to zavisi koju vrstu mesa koristite,jer bijelo meso je uvijek nabrze gotovo,svaki drugi dio piletine treba malo duze da se dinsta.

Kada meso omekani dodati gljive,koje isjecete kako volite,ali ako su velike pozeljno ih je barem na pola presjeci.

Dodati zacine i jako sitno isjeckanu pilecu jetricu.
dinstati sve tako 5 minuta,pa na kraju dodati izrendanu tikvicu i mrkvu.
Provjeriti ukus i dodati onoliko brasna koliko je potrebno da se napravi umak ,tj. da ne bude puno tekucine,a niti da bude suho,...ja sam dodala 2 zlice,a mogla sam i manje.

2011-06-17 001


Ostaviti da se hladi dok mi rastanjimo tijesta i stavimo ih u kalupe u kojima cemo peci pajeve.

Treba 12 kalupa za muffins,ali onih veliki americkih ili manje posudice,ma ustavri sta imate ,cak se moze peci i u jednom dijelu.

_DSC0083

Znaci koristiti sta tko ima !!
donim tijestom popuniti kalupe,staviti nadjev i na svaki vrh paja staviti po zlicicu kiselog vrhnja,zatim poklopiti Gornjim dijelom.

Pritisnuti tijesto po rubovima ,da se sastavi.

_DSC0108

Peci na 200C,oko 35-40 minuta...zavisno kolike velicine su pajevi.

Broj komentara: 15:

  1. pravi gurmanski zalogaji, odlicno! bome se mi ovdje kuhamo od vrucine, a ljeto jos kalendarski nije pocelo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je druga verzija onih mesnih pita sa Coolinarike. Ovde mi je jako interesantno to što se poklopac i osnova testa razlikuju. To sigurno da poseban šmek. Ja volim minijature slanih jela, naročito što volim da zamrzavam individualne zalogaje koji su uvek spremni ako neko svrati. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana, super su mi ovi tvoji kalupići, i ja bih na tvom mjestu stalno nešto s njima radila :) Ovaj mesni paj je pun pogodak, hrskavo tijesko i iznenađenje u sredini :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastično! Ja obožavam ove australijske mesne pite! Oduševljena sam što si objavila ovaj recept!
    Pozdrav,Mirjana!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična ideja kako iskoristiti piletinu! Sigurno je jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh!Pravim i ja ove paj u raznim izdanjima.Nikad ne mogu iz pekare biti ukusni kao ovi domaci.Probacu na ovaj tvoj nacin..izgleda mi vrlo ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne znam koliko je dobro to sto moje mlade djete "filozofira" u vezi hrane???voli dobro da pojede,ali tek kada vidi kako je napravljeno i sta ima unutra???,dok drugo ,starije djete,prvo jede "junk food"....pa onda razmislja da jede i kuhano kuci,pa zbog toga isprobavam kombinacije da bi sve svima svidjele.

    Jelena,u pravu si ,ovo je druga kombinacija paja,poklopac se ne bitno razlikuje,od donjeg tijesta.
    Meni su obadvije vrste tijesta odlicne,ali stvarno mora odlezati najmanje 20 minuta u frizideru u protivnom se nece lako razviti,a prilikom pecenja ce se znantno "skratiti',krajevi ce se odvojiti jer je ne odlezano tijesto dosta zilavo i tesko se razvlaci.

    u nadjev mozete dodati sta imate ,pa cak i ostatak pecenja od predhodnog dana..tada to meso dodate na samom kraju!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršeno izgledaju, sve pohvale!!!
    Veliki pozdrav ti šaljem:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super su ove pitice. Svidja mi se sto su sa piletinom :-) Ja jako volim kombinaciju tijesto-piletina. Zanci kod vas je prava zima, ha. Kod nas jos nije i veci dio dana provedemo bez grijanja, osim uvece i ujutro kada je to neizbjezno jer bude jaaaaako hladno. Pozdrav :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Jos nisam stigla da isprobam prvi recept sa lisnatim testom, a sada vec moram da zabelezim novi...ovo taaako fino izgleda i zgodan je nacin da se iskoristi meso koje mozda ostane od rucka, a moze se puno toga lepog iskombinovati.;)) Ovde je vec pretoplo ali ovakve stvari su uvek dobrodosle.;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Čula sam za tu pitu, i izgled ami odlično!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Njam...Dopada mi se sve, a posebno mi je zanimljiva ta varijanta sa dva testa :)

    OdgovoriIzbriši
  13. sada dok sam na Gran canariji ,gdje je 35ªC u hladu,rerna i pecenje u rerni za mene su misaone imenice..Navratit cu se ja ovdje kad se vratim u Njemacku i kad zahladne.Sada trazim samo debelu hladivinu,i stogod ledeno da popijem.Sve drugo drugi plan mi je.Vreli pozdrav sa Gran Canarije

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.