3. kol 2011.

Focaccia na jos jedan nacin

_DSC0240

Ima ih kakve volite,ja volim ovaku ,ma i onakvu :)
Salim se,ali uistinu volim tijesto ..ova fokaca(focaccia) je bila isprobana prije neki dan i jako nam se dopala,sto je zaista rijestkost da nam se svima ista stvar svidi ,ali eto...desi se .

_DSC0235


FOCACCIA SA KOMPIROM,PARADJAZOM I RUZMARINOM

Potrebno je:

1 kg integralnog brasna
krupna morska sol i mljeveni biber
10gr suhog kvasca
1 zlicica secera
650ml tople vode
2 zlice extra djevicanskog maslinovog ulja
400gr cherry paradajza
150gr kuhanog krompira
ruzmarin

Staviti brasno,2 zlicice soli,kvasac,secer,vodu i 1 zlicu maslinovog ulja u zdjelu i zamjesiti tijesto.
sve to mozete uraditi pomocu mixera ili u masini za pravljenje kruha.

Tijesto staviti u pouljenu zdjelu i pokriti prozirnom folijom ili cistom kuhinjskom krpom,ali prije toga tijesto malo poujite odozgo da se ne susi.

Ostaviti 2 sata da se volumen tijesta udupla.

_DSC0232


Dok tijesto "raste",skuhati krompir u ljusci i ostaviti da se prohladi.

Staviti paradajz u tavu sa par kapi ulja i naglo proprziti..znaci na visokoj temperaturi samo da mu koza popuca,pa skloniti u stranu ili staviti u tepsiju ,pa u rernu da se pece sve dok koza ne popuca na paradajzu,ali paradajz mora ostati istog oblika ,ne smije pustiti sok.

_DSC0233


Premijesiti tijesto,razviti ga ,pa iskidati skuhani krompir,onako u vecim komadicima (bez ljuske,na jednu polovinu tijesta,zatim preklopiti drugim dijelom tijesta i spojiti stranice ,ostaviti na stranu da se odmori tijesto i ponovo malo poraste prije pecenja ili

iskidati krompir direktno u tijesto ,pa ga zatim premijesiti i razviti do zeljene velicine,ostaviti na stranu da odmori.

Prije pecenja ,napraviti udubljenja na fokaci i u svko udubljenje staviti paradajz,pored zabosti malo ruzmarina,pouljiti i posoliti.

Zagrijati rernu na 200C.
Peci 30 minuta,odnosno dok ne porumeni.

Po zavrsetku pecenja,malo je politi maslinovim uljem i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi.

_DSC0236

Jos jedna zdrava poslastica.
Ovo je u stavri kasica,koju i djeca mogu jesti ,samo bih tada preporucila da se umanji kolicina kajsija,a poveca naranca!!!


_DSC0218


Kasica od suhih kajsija i narance

Sastojci:

1 zlica badema,oraha
150gr suhih kajsija
2 zlice meda
2 narance-ociscene od korice
50gr jogurta
1 zlica smedeg secera

Ako koristite bademe ili orahe za dekoraciju,tada ih izrezite na trakice i poprzite u tavi.

Sve sastojke (osim oraha,badema) staviti u blender i izblendati dok se ne mapravi gusta smjesa koja nece biti skroz glatke strukture..vise je kao kasica.

_DSC0209

Sipati u case,posuti odozgo ,sta zelite ,badem,orah,pistacije..ohladiti i ohladeno konzumirati.

Broj komentara: 10:

  1. Ja sam pravila pre neki dan sa parmezanom i potpuno sam oduševljena jer je to bio prvi put da umesim nešto slično :) Očarana sam fokačom tako da ću verovatno isprobati i ovaj recept, taman imam i lep domaći čeri paradajz :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sam jučer proučavala recepte za focacciu s pumidorima. Na kombinaciju s kompirom nisam naišla, tako da ću moarti i ovo isprobati. Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikad dosta nacina za focaciu.Ovu bi mogla da se jede bez ikakvih dodataka;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fotografije su extra, focacciu obožavam, pogotovo s rajčicama sada u sezoni, prava divota! I desert ne zaostaje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve tako primamljivo ukusno izgleda da je ovo milina..ova focaccia me posebno oduševila savršenstvo je..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svidja mi se focaccia i moracu da je probam!!Hvala ti za divne recepte:))

    OdgovoriIzbriši
  7. focaccia uvijek i svugdje.
    odličan recept :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I mi svi volimo focaccie i to na razne načine. Do sada nam je bila omiljena sa belim lukom, ali ova jako lepo izgleda. Posebno mi je interesantno dodavanje krompira... Probacu! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Interesantan dodatak krumpira u tijesto.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ah, focaccia! Volim, a svidja mi se i ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.