Preskoči na glavni sadržaj

Slatko kondenzirano mlijeko

_DSC0350


Slatko kondenzirano mlijeko ,nije nista drugo nego karamel koji se stvori ukuhavanjem mlijeka i secera na umjerenoj temperaturi satima...


Danas je to puno laksa izvedba,pa evo kako ja uradim ,jer me ponekad mrzi da idem u trgovinu,ali ga pretezno imam uvijek u kuci jer starije dijete jako voli Karamel snite,a u njih ide bas ovo mlijeko.


Slatko kondenzirano mlijeko
Porebno je:

. 3/4 (solja od 250 ml) secera
. 1/3 (solja od 250 ml) vode
. 4 supene zlice otopljenog maslaca
. 1 solja (250 ml) mlijeka u prahu(punomasno)

Priprema:

U jednu manju serpu staviti secer, vodu i maslac. Pustiti da provrije.

U blender staviti jednu solju punomasnog mlijeka u prahu i dok blender radi lagano sipati vrucu otopinu secera, maslaca i vode.

Miksati dok se ne stvori homogena smjesa blijedo-zukaste boje.

_DSC0348

Sipati u staklenu casu od 300 ml,jer od ove smjese ispadne tocno 250 ml Slatkog kondenziranog mlijeka.


_DSC0375


Karamel snite

Sastojci

.55gr kokosa
.100gr brasna+ 1/2zlicice praska za pecivo
.85gr. maslaca
.4 kasike smedjeg secera

Fil

. 30gr. maslaca
. 4 kasike smedjeg secera
. 400gr slatko kondenzirano mlijeko


U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.

Pripremiti tepsiju(25x15cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu/ tijesto i staviti peci.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C, 10 -12minuta, dok nebude svjetlo smedje boje

Pustiti biskvit da se ohladi.

_DSC0372

U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.

gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.

Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta

(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).

_DSC0388

Ostaviti da se ohladi.

_DSC0395

Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.

Primjedbe

  1. Pravila sam ga pre oko 2,5 g prvi puti čak od njega pravila dulche de leche,preporučujem svima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko recepata sam "škartirala" upravo zbog toga što je u sastojcima bilo kondenzirano mlijeko. Naravno da sam se pitala gdje da ga nabavim. Hvala puno za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo odma pravim! I hvala za recept za mleko.Ja sam ga dosada kupovala ali cu svakako probati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dok sam zivila na prostorima Ex-Yu,nalazila sam mlijeko u prahu,a cesto citam da se tesko ili nikako ne moze naci slatko kond. mlijeko,pa zasto ne probati i uvjeriti se da moze,a moze,eto ja sam uradila i od njega napravila ovaj kolacic !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan recept i jedan i drugi, hvala puno Miro :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, pa bas ti hvala, već dugo tragam za tako nečim, ima dosta recepata na tu temu, ali mi se ovaj tvoj naj više sviđa. Karamel šnite odlične.

    OdgovoriIzbriši
  7. a ja ko luda tražim gdje ima za kupiti, kupila npokon u Lidlu, ali nisam još probala. Vrlo jednostavno zvuči za napravit!

    OdgovoriIzbriši
  8. Znaš da ovo tako dugo želim probati, ali ovde toga nema za kupiti. Hvala ti na ovome :) Ovako kad ti to objasniš, izgleda mi tako jednostavno i dostupno sa svim sastojcima :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala za recept za mlijeko,kod nas se jako teško nalazi..a ovaj kolač je fenomenalan..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za recept za kondenzirano mlijeko, nisam nigdje vidjela da ga ima za kupiti. A šnite izgledaju fantastično! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Dobro za znati...Bas mi je nekad mrsko ici u prodavnicu po kondenzirano mlijeko (koje je i skupo), a mlijeko u prahu uvijek imam.
    Hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala za recept za kond. mleko... a kolač mi deluje fantastično:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Очень красивый верх!очень аппетитно!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala za recept, citam tu i tamo da je bas to mleko potrebno. Jako mi se svidja bokal i teglica!

    Odlicne snite....

    OdgovoriIzbriši
  15. Šnite izgledaju famozno, famozno!
    Sve me asocira na moju baku, ona je znala raditi ovakvo mlijeko i šnite...

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično što si postavila recept. Znači puter, šećer i voda samo trebaju da bace ključ, ne da se karamelizuje? Ima puno kolača sa tim mlekom pa je zgodno raditi ga u kućnoj radinosti. Ovde ga ima za kupiti u jednom hipermarketu ali nije dostupan svima. Odlično, a šnite su fenomenalne.

    OdgovoriIzbriši
  17. Jelena,ne treba se karamelizirati,ali se na laganoj vatri treba istopiti secer,da nema zrnaca vidljivih,to cak mozes i brze uraditi ,samo moras biti prisutna i mijesati secer,vodu i maslac na visoj temperaturi,jer ako nisi tu ,bice ga svuda po sporetu !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Divno!
    Objavila sam Vaš recept na svom blogu:
    http://mojsalonzadurenje.blogspot.com/2011/09/slatki-zalogaj-lijeci-dusu.html

    Pozdrav iz Splita :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Odličan recept, samo me zanima mogu li koristiti možda slatko vrhnje

    OdgovoriIzbriši
  20. Berta Fatso,na zalost ne jer se vrhnje mijesanjem pretvara u slag ili maslac....

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …