Slatko kondenzirano mlijeko ,nije nista drugo nego karamel koji se stvori ukuhavanjem mlijeka i secera na umjerenoj temperaturi satima...
Danas je to puno laksa izvedba,pa evo kako ja uradim ,jer me ponekad mrzi da idem u trgovinu,ali ga pretezno imam uvijek u kuci jer starije dijete jako voli Karamel snite,a u njih ide bas ovo mlijeko.
Slatko kondenzirano mlijeko
Porebno je:
. 3/4 (solja od 250 ml) secera
. 1/3 (solja od 250 ml) vode
. 4 supene zlice otopljenog maslaca
. 1 solja (250 ml) mlijeka u prahu(punomasno)
Priprema:
U jednu manju serpu staviti secer, vodu i maslac. Pustiti da provrije.
U blender staviti jednu solju punomasnog mlijeka u prahu i dok blender radi lagano sipati vrucu otopinu secera, maslaca i vode.
Miksati dok se ne stvori homogena smjesa blijedo-zukaste boje.
Sipati u staklenu casu od 300 ml,jer od ove smjese ispadne tocno 250 ml Slatkog kondenziranog mlijeka.
Karamel snite
Sastojci
150g brasna
100g smedjeg secera
40g kokosa
125g istopljenog maslaca
Fil
100g maslaca
2 zlice zlatnog sirupa ili meda
2x395g pakovanje zsaldjenog kondenziranog mlijeka
Cokoladna glazura
200g tamne cokolade za kuhanje
4 zlice ulja
U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.
Pripremiti tepsiju(25x15cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu i staviti peci.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C, 15-20minuta, dok ne bude svjetlo smedje boje.
Pustiti biskvit da se ohladi.
U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.
Gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.
Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta
(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).
Ostaviti da se ohladi.
Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.
Šnite su fantastične!! :))
OdgovoriIzbrišiPravila sam ga pre oko 2,5 g prvi puti čak od njega pravila dulche de leche,preporučujem svima!
OdgovoriIzbrišiKoliko recepata sam "škartirala" upravo zbog toga što je u sastojcima bilo kondenzirano mlijeko. Naravno da sam se pitala gdje da ga nabavim. Hvala puno za recept!
OdgovoriIzbrišiOvo odma pravim! I hvala za recept za mleko.Ja sam ga dosada kupovala ali cu svakako probati.
OdgovoriIzbrišiDok sam zivila na prostorima Ex-Yu,nalazila sam mlijeko u prahu,a cesto citam da se tesko ili nikako ne moze naci slatko kond. mlijeko,pa zasto ne probati i uvjeriti se da moze,a moze,eto ja sam uradila i od njega napravila ovaj kolacic !!:)
OdgovoriIzbrišiDivan recept i jedan i drugi, hvala puno Miro :)
OdgovoriIzbrišiJoj, pa bas ti hvala, već dugo tragam za tako nečim, ima dosta recepata na tu temu, ali mi se ovaj tvoj naj više sviđa. Karamel šnite odlične.
OdgovoriIzbrišia ja ko luda tražim gdje ima za kupiti, kupila npokon u Lidlu, ali nisam još probala. Vrlo jednostavno zvuči za napravit!
OdgovoriIzbrišiZnaš da ovo tako dugo želim probati, ali ovde toga nema za kupiti. Hvala ti na ovome :) Ovako kad ti to objasniš, izgleda mi tako jednostavno i dostupno sa svim sastojcima :D
OdgovoriIzbrišiHvala za recept za mlijeko,kod nas se jako teško nalazi..a ovaj kolač je fenomenalan..veliki pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept za kondenzirano mlijeko, nisam nigdje vidjela da ga ima za kupiti. A šnite izgledaju fantastično! :)
OdgovoriIzbrišiDobro za znati...Bas mi je nekad mrsko ici u prodavnicu po kondenzirano mlijeko (koje je i skupo), a mlijeko u prahu uvijek imam.
OdgovoriIzbrišiHvala na receptu
Hvala za recept za kond. mleko... a kolač mi deluje fantastično:)
OdgovoriIzbrišiОчень красивый верх!очень аппетитно!!
OdgovoriIzbrišispasiba,Svetlana !!!:)
OdgovoriIzbrišiove šnite predobro izgledaju!
OdgovoriIzbrišiHvala za recept, citam tu i tamo da je bas to mleko potrebno. Jako mi se svidja bokal i teglica!
OdgovoriIzbrišiOdlicne snite....
Šnite izgledaju famozno, famozno!
OdgovoriIzbrišiSve me asocira na moju baku, ona je znala raditi ovakvo mlijeko i šnite...
Lijep pozdrav:)
Odlično što si postavila recept. Znači puter, šećer i voda samo trebaju da bace ključ, ne da se karamelizuje? Ima puno kolača sa tim mlekom pa je zgodno raditi ga u kućnoj radinosti. Ovde ga ima za kupiti u jednom hipermarketu ali nije dostupan svima. Odlično, a šnite su fenomenalne.
OdgovoriIzbrišiJelena,ne treba se karamelizirati,ali se na laganoj vatri treba istopiti secer,da nema zrnaca vidljivih,to cak mozes i brze uraditi ,samo moras biti prisutna i mijesati secer,vodu i maslac na visoj temperaturi,jer ako nisi tu ,bice ga svuda po sporetu !!!!!
OdgovoriIzbrišiDivno!
OdgovoriIzbrišiObjavila sam Vaš recept na svom blogu:
http://mojsalonzadurenje.blogspot.com/2011/09/slatki-zalogaj-lijeci-dusu.html
Pozdrav iz Splita :)
Odličan recept, samo me zanima mogu li koristiti možda slatko vrhnje
OdgovoriIzbrišiBerta Fatso,na zalost ne jer se vrhnje mijesanjem pretvara u slag ili maslac....
OdgovoriIzbriši