6. kol 2011.

Slatko kondenzirano mlijeko/Karamel snite

_DSC0350


Slatko kondenzirano mlijeko ,nije nista drugo nego karamel koji se stvori ukuhavanjem mlijeka i secera na umjerenoj temperaturi satima...


Danas je to puno laksa izvedba,pa evo kako ja uradim ,jer me ponekad mrzi da idem u trgovinu,ali ga pretezno imam uvijek u kuci jer starije dijete jako voli Karamel snite,a u njih ide bas ovo mlijeko.


Slatko kondenzirano mlijeko
Porebno je:

. 3/4 (solja od 250 ml) secera
. 1/3 (solja od 250 ml) vode
. 4 supene zlice otopljenog maslaca
. 1 solja (250 ml) mlijeka u prahu(punomasno)

Priprema:

U jednu manju serpu staviti secer, vodu i maslac. Pustiti da provrije.

U blender staviti jednu solju punomasnog mlijeka u prahu i dok blender radi lagano sipati vrucu otopinu secera, maslaca i vode.

Miksati dok se ne stvori homogena smjesa blijedo-zukaste boje.

_DSC0348

Sipati u staklenu casu od 300 ml,jer od ove smjese ispadne tocno 250 ml Slatkog kondenziranog mlijeka.





Karamel snite





Sastojci

150g brasna
100g smedjeg secera
40g kokosa
125g istopljenog maslaca

Fil

100g maslaca
2 zlice zlatnog sirupa ili meda
2x395g pakovanje zsaldjenog kondenziranog mlijeka

Cokoladna glazura

200g tamne cokolade za kuhanje
4 zlice ulja



U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.

Pripremiti tepsiju(25x15cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu i staviti peci.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C,  15-20minuta, dok ne bude svjetlo smedje boje.

Pustiti biskvit da se ohladi.



U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.

Gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.

Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta

(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).



Ostaviti da se ohladi.



Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.

23 komentara:

  1. Pravila sam ga pre oko 2,5 g prvi puti čak od njega pravila dulche de leche,preporučujem svima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko recepata sam "škartirala" upravo zbog toga što je u sastojcima bilo kondenzirano mlijeko. Naravno da sam se pitala gdje da ga nabavim. Hvala puno za recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo odma pravim! I hvala za recept za mleko.Ja sam ga dosada kupovala ali cu svakako probati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dok sam zivila na prostorima Ex-Yu,nalazila sam mlijeko u prahu,a cesto citam da se tesko ili nikako ne moze naci slatko kond. mlijeko,pa zasto ne probati i uvjeriti se da moze,a moze,eto ja sam uradila i od njega napravila ovaj kolacic !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan recept i jedan i drugi, hvala puno Miro :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, pa bas ti hvala, već dugo tragam za tako nečim, ima dosta recepata na tu temu, ali mi se ovaj tvoj naj više sviđa. Karamel šnite odlične.

    OdgovoriIzbriši
  7. a ja ko luda tražim gdje ima za kupiti, kupila npokon u Lidlu, ali nisam još probala. Vrlo jednostavno zvuči za napravit!

    OdgovoriIzbriši
  8. Znaš da ovo tako dugo želim probati, ali ovde toga nema za kupiti. Hvala ti na ovome :) Ovako kad ti to objasniš, izgleda mi tako jednostavno i dostupno sa svim sastojcima :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala za recept za mlijeko,kod nas se jako teško nalazi..a ovaj kolač je fenomenalan..veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za recept za kondenzirano mlijeko, nisam nigdje vidjela da ga ima za kupiti. A šnite izgledaju fantastično! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Dobro za znati...Bas mi je nekad mrsko ici u prodavnicu po kondenzirano mlijeko (koje je i skupo), a mlijeko u prahu uvijek imam.
    Hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala za recept za kond. mleko... a kolač mi deluje fantastično:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Очень красивый верх!очень аппетитно!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala za recept, citam tu i tamo da je bas to mleko potrebno. Jako mi se svidja bokal i teglica!

    Odlicne snite....

    OdgovoriIzbriši
  15. Šnite izgledaju famozno, famozno!
    Sve me asocira na moju baku, ona je znala raditi ovakvo mlijeko i šnite...

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično što si postavila recept. Znači puter, šećer i voda samo trebaju da bace ključ, ne da se karamelizuje? Ima puno kolača sa tim mlekom pa je zgodno raditi ga u kućnoj radinosti. Ovde ga ima za kupiti u jednom hipermarketu ali nije dostupan svima. Odlično, a šnite su fenomenalne.

    OdgovoriIzbriši
  17. Jelena,ne treba se karamelizirati,ali se na laganoj vatri treba istopiti secer,da nema zrnaca vidljivih,to cak mozes i brze uraditi ,samo moras biti prisutna i mijesati secer,vodu i maslac na visoj temperaturi,jer ako nisi tu ,bice ga svuda po sporetu !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Divno!
    Objavila sam Vaš recept na svom blogu:
    http://mojsalonzadurenje.blogspot.com/2011/09/slatki-zalogaj-lijeci-dusu.html

    Pozdrav iz Splita :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Odličan recept, samo me zanima mogu li koristiti možda slatko vrhnje

    OdgovoriIzbriši
  20. Berta Fatso,na zalost ne jer se vrhnje mijesanjem pretvara u slag ili maslac....

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.