29. stu 2011.

Punjeni svinjski file

_DSC0132

Jako mekani dio svinjetine od kojeg se zaista moze puno divnih jela napraviti.
Meni ga je zao sjeci u komadice za stroganof ili neki gulas,pa ga najcesce filujem,no mora se jesti cim se ispece jer se stvrde hladenjem i tada to nije to...

Imala sam:
2 svinjska filea ,oko 800gr.
Proprzila sam na ulju na sitno isjeckanu glavicu luka,cenj cesnjaka,malo slaninice,oko 100gr.


Zatim sam dodala oko 50 gr macadamija orasa,isto toliko suhih kajsija ,koje sam sitno isjeckala.

Malo persunovog lista,rendana korica od manjeg limuna,soli bibera,po ukusu.
sve to promijesala i dodala na kraju jaje i malo mrvica(od svjezeg kruha)
.

Tim nadjevom sam punila filete koje sam po sredini rasjekla ali ne skroz,nego onako da se napravi snicla..potukla malo baticem,sasvim malo soli i bibera posula odozgo po mesu,zatim premazala sa nadjevom,smotala u rolat i povezala kuhinjskim koncem.

2011-11-26

Pekla sa svih strana na naglo u tavi,zatim slozila u tepsiju koju sam oblozila folijom,savila gornji dio folije da malo zraka ulazi i tako pekla nekih 30-ak minuta na 200C.

_DSC0127

Peceno meso izvaditi na pladanj da se odmara i pokrilti folijom,a od soka koji se dobio pecenjem napraviti umak.,tako sto sipate sav sok u manju serpicu i pustiti da zavrije,zatim razmutiti malu zlicicu gustina i pomijesati u sok,da se dobije umak.
Po zelji dodati zlicicu maslaca ,koji ce umak napraviti glatkim i sjajnim,a dace mu fin puterast okus.

Broj komentara: 12:

  1. obožavam svinjetinu u kombinaciji sa sušenim voćem. izvrsna kombinacija sa marelicama, prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jko lijepo izgleda.Izvrzna kombinacija sastojaka.

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni je žao koristiti file za bilo šta drugo osim ovakvih finih rolovanih stvari. Ti baš imaš divne recepte za njih a sva punjenja su različita.

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasan je, evo ja sam baš neki dan pravila sa suhim šljivama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve pohvale za ovaj divan recept!:)
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kod tebe uvek nadjem neke lepe ideje za rucak, a i keksice iz proslog posta sam propustila i mislim da cu njih prvo isprobati.;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja volim ovako nadjeveno meso,samo sto ovdje teze nalazim bas sve sto meni treba,pa kombinujem..sada pred Bozic je veci izbor svega,tako da bih rado sve probala ali ne smijem moje "degustatore" toliko hraniti,pocece mi probirati ruckove :)

    Tamara i sa sljivama je dobar,ma svaki je ukusan na svoj nacin..ja najvise volim brusnicu u nadjevu sto mi se opet nekako najvise uklapa sa puretinom,kao i kesten ...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo mi je jako fini ručak, bilježim i nadam se da ću ga usbrzo imati priliku isprobati. Kod tebe mi sve tako fino i primamnjivo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasno izgleda - dobar prijedlog za nadolazece praznike!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako lepo, baš primamljivo izgleda.
    Punjenje mi zvuči super.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.