6. stu 2011.

TORTE

Divne su,socne,ukusne,pune mirisnih zacina koji se osjeti prilikom pecenja,a tek nakon prvog zalogaja,ostanete bez rijeci,e pa zato ih pisem ,da se ne zaborave,da ostanu zapisane do slijedeceg puta.

_DSC0008

Torta od mrkve
(Carrot cake)


Biskvit:
450gr sitno narendane ociscene mrkve
5 jaja
250gr secera+
150gr smedeg secera
2 vrecice vanijlin-secera
koric narance-izrendati
300gr brasna
1+1/2 zlicice praska za pecivo
1 zlicica sode-bikarbone
1zlicica cimeta
1/4 zlicice dumbira
1/2 zlicice soli
1/4 zlicice mljeveni karanfilic
1/4 zlicice muskatnog oraha
1+1/4 salice kokosa
1 salica suhih brusnica
500gr krem sira(philadelphia)
200ml slatkog vrhnja
2 vanilin secera
narendana korica narance i limuna
1+1/2 salice secera u prahu


salica=250ml

2011-11-05


Umutiti dobro sir sa secerom,zatim dodati vrhnje i konstantno mutiti dok se ne dobije fina maziva krema.

Premazati svaki sloj biskvita i tortu okolo.
Posutu sa malo preprzenog kokosa i par brusnica.

Dobro rashladiti i posluziti.

Ja sam dobila jedan veliki kolac/tortu i 4 manja ..

_DSC0217


**********************************************

Jos jedan Originalan recept s kojim sam odusevljena

_DSC0957


Kokos cokoladna torta

Potrebno je:

2 salica secera
1 3/4 salice brasna
1 salica kakao praha
1 +1/2 zlicica prasak za pecivo
1+ 1/2 zlicica sode- bikarbone
1 zlicica soli
2jaja
1 salica mleka
1/2 salice ulja
2 kesice vanilin -secer
1 salica kljucale vode
2 kasicice instant kave
1 salice secera
2 zlice maslaca
1 salica kondenziranog mlijeka
20 velike bele marshmallow bombona
400 gr kokosa
200 gr tamna cokolade
3/4 salice kondenziranog mlijeka
1-2 zlice prah secera ili po zelji

salica=250ml

Ugrijte rernu na 175 C.
Postavite papir za pecenje na dva kalupa promera 26 cm.

Za biskvit:

U velikom dubokom zdjelu zicom dobro promesajte 2 solje secera, 1 3/4 salice brasna, 1 salica kakao praha, 1 1/2 zlicica praska za pecivo, 1 1/2 zlicice sode bikarbone, 1 zlicicu soli.

Dodajte 2 jaja, 1 salicu mlijeka i 1/2 salicu ulja i mutite mikserom srednjom brzinom 2 min.
U kljucalu vodu rastopite 2 zlicice instant kafe i umjesajte u smjesu za tijesto.

Ne mutite.

Smjesa ce biti rijetka. Pecite u dva kalupa 30-35 minuta ili dok ubodena cackalica nema mrvica na njoj.

Ohladite 10 min. u kalupu, zatim okrenite na zicu, uklonite papir za pecenje, ohladite i svaku koru horizontalno podijelite na dva dijela.

_DSC0952


Za fil:

U tavici srednje velicine pomijesajte 1 salicu secera, 2 zlice maslaca i 1 salicu kondenziranog mlijeka, pustite da provrije na srednjoj temperaturi i kuhajte povremeno mijesajuci 5-10 min.

Smanjite temperaturu,dodajte 20 velikih marshmallow bombona i mijesajte da postane glatko,zatim dodati 400 gr kokosa.

Ako je gusto da ne moze da se maze, dodajte jos malo kondenziranog mlijeka.

Filujte izmedju kora,a odozgo staviti glazuru.

Ugrijte skoro do vrenja 3/4 salice kondenziranog mlijeka i prelijte preko cokolade koju ste izlomili na kockice u jednom malom sudu. Po zelji dodajte prah secer. Ostavite da stoji 1-2 min., pa promijesajte da se dobije gusta glazura.

_DSC0954

Prelijte preko torte, ukrasite po zelji.

Broj komentara: 29:

  1. Već sam jela kolače pd mrkve, i koliko god možda zvuči neobično, jako je ukusno, vjerujem kao i ova torta! A za ovu kokos čokoladnu bombu nemam riječi! Izgleda savršeno! Ugodnu nedjelju ti želim!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savrsene draga Mirjana...Kad sam tek pristigla u Australiju, torta od mrkve mi je zvucala tako beznadezno....Sada je obozavam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Oduševljena sam sa obje torte, ali me ipak osvojila ona od mrkve. Tako su lijepe, sastojci i kombinacija kažu odlične, ti si ih majstorski i prekrasno napravila ! Mrkvastu tortu isprobavam prvom prilikom !

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne zna se koja je bolja i ljepša, a ovu s mrkvom nisam nikad probala, prvom prilikom ću je napravit.

    OdgovoriIzbriši
  5. Neznam šta reći a ne uzdahnuti na ove lepotice!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ružo, ove tvoje torte su me očarale, kako svojim izgledom, tako i sastojcima. Tako dobro izgledaju na tvojim fotografijama, da bi ti mogli zavideti i najbolji profesionalci. Nikada nisam probala da napravim tortu sa šargarepom, ali kada vidim ovu, definitivno ću morati da se isprobam...

    OdgovoriIzbriši
  7. Recepti su malo izmjenjeni,odnosno nesto sam izostavila ili pekla u kalupima koje sam imala i bili mi potrebni..torta od mrkve/sargarepe je definitivno moj favorit iako imammsvoju verziju vec postavljenu na blog ,ova me se jako dojmila i jednostavno osvojila ..socna i dodatak brusnica mi se jako,jako svida !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Carrot cake obožavam. Moj recept se malo razlikuje, ja dodam ananas sitno seckan za još sočnosti. Meni su svi začini u ovoj torti fenomenalni. Mirjana, mislim da nedostaje krem sir u receptu za fil, tamo gde je prazni prostor u sastojcima.

    Ovu drugu tortu si majstorski napravila. Volim kada izvedbe premaše original a ti si maher za kolače. Predivan presek.

    OdgovoriIzbriši
  9. ove torte su zaista fantastične, ne smao okusom (u što sam uvjerena) već i izgledom. Carrot cake obožavam, spremam si ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divne su ti torte ,naročito ova sa kokosom,obožavam ga:))

    OdgovoriIzbriši
  11. Uf ova čokoladna mi je baš primamljiva !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Obe izgledaju savrseno!!! Ne znam koja mi se vise dopada!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivne torte draga Miro, ova sa šargarepom je čista DESETKA, a bogami i sa kokosom ne zaostaje ni malo za njom :) Pravila sam tortu sa šargarepom za Bojanin rođendan prvi put po Jeleninom receptu i iznenadila se kako je lepa, sočna i ukusna, probaću i ovaj tvoj recept jer sam sigurna da je prva liga :)))

    http://jaca57.blogspot.com/2011/03/roendanska-torta-ii-kriva-torta.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala Jelena na zapazanju izostavljene namirnice !!! krem sir je neizostavan a ja ga zaboravila :)

    Jacamaca ne sumnjam da i Jelenin recept nije dobar ona je meni jako dobra kuharica i vidi se da uziva u kuivanju,a i tvoja prezentacija iste je odlicna !!
    Topli pozdrav svima !!

    OdgovoriIzbriši
  15. What beautiful cake! They look divine.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  16. ajme koje ljepotice, ne znam koja mi je bolja, s mrkvom sam jednom davno eksperimentirala, pa me više mami ova kokos-čokolada kombinacija!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Obje izgledaju tako prekrasno, ali moram ti priznat da me ova kokos-čokoladna torta odma privukla!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Kako odlično izgleda ova čokoladna torta, za poželjeti kriškicu odmah! Torta od mrkve izgleda isto lijepo, ali sam tako skeptična prema mrkvi u kolačima da bih najprije morala pojesti neki kolač s mrkvom a da ne znam da unutra ima mrkve.

    OdgovoriIzbriši
  19. Meni su obje jako fine torte,za razliku od kokos-cokoladne,torta od mrkve je vise socnija..mrkva daje boju,socnost i sasvim mali kontrast siru...dok se jede uopce nema nikakav okus mrkve nego miris narancine jkorice i krem sir kao npr tiramisu ..osjetite okus sira i kave ,ovdje sira i narance i sitnih zacina koje smo dodali u tortu

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasne su. Jedna je lijepša od druge. Bilo bi mi teško odlučiti koju prvu probati.

    OdgovoriIzbriši
  21. tortu od mrkve inače obožavam, volim kako je vlažna i sočna i kad se topi u ustima. tvoja izgleda zamamno! a kombinacija kokosa i čokolade je posebno dobra i definitivno ću je isprobati uskoro!

    OdgovoriIzbriši
  22. torta od sargarepe mi je jedna od omiljenih!

    OdgovoriIzbriši
  23. Evo sada i ja samo gledam ...torte su pojedene u zdravlje svima nama !!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  24. Fantasticno izgledaju obe.Ma svaka poslasticarnica bi ih pozelela u izlogu;)

    OdgovoriIzbriši
  25. Ne znam koja mi se torta više dopada, prekrasno izgledaju i jedna i druga, a i sastojci i jedne i druge torte su fantastični...Očarana sam!

    OdgovoriIzbriši
  26. Obe izgledaju jako primamljivo, mada me vise privlači Carrot cake!

    OdgovoriIzbriši