Preskoči na glavni sadržaj

Bolonjez torta

_DSC0033


Staro jelo u novom ruhu!

Sastojci

500gr mljevenog mesa(po zelji)
1glavica luka/praziluka
100gr gljiva
50gr crnih maslina
200gr mozzarella sira(rendani)
3jaja
200-250gr paste(penne)
400gr usitnjenog paradajza(konzerva)
2 paradajza-cijela,svjeza
zacini-po zelji(soli,bibera,malo secera,suhog bosiljka,..)
1zlica paradajz pirea

_DSC0038

Priprema

Luk sitno isjeckati i prziti da uvene,
zatim dodati mljeveno meso, usitnjene gljive i masline.

Pustiti da se malo prodinsta, pa dodati usitnjen paradajz.
Kuhati oko30minuta, pa dodati zacine po ukusu i zelji.

Pripremii kalup za tortu(22cm);
obloziti papirom za pecenje!

_DSC0054

Skuhati pastu i ocijediti.
Spojiti sos sa pastom, dodati jaja i dobro izmijesati
da se sve povaze.

Dodati pola (od date kolicine),sira
pa sve sipati u kalup za tortu.

Odozgo poslagati paradajza i posuti ostatkom sira.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni
na 200c, oko20minuta, da se fino porumeni!

_DSC0068


Torta mora malo da “stane”prije rezanja.

Primjedbe

  1. Eh, Mirjana sve mi zazubice idu!
    Kako si ovo fanatastično upakirala, nemam riječi. Izvrsna ideja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Koja torta!! Za rođendan je najbolje se za ručak počastiti ovom tortom pa kasnije se zasladiti slatkom tortom. Oduševilo me novo ruho starog jela!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koji vatromet boja... Prvi utisak koji stičemo o nekom jelu zavisi od vizuelnog efekta, ovo mi se baš svidja i bez probanja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo šta vidim na slici izgleda preuskusno! Moram priznati da sam odjednom ogladnila! Super recept! Pozdrav od Zondre!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasna fotografija jela koje moram da probam da napravim :)), deluje božanstveno ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mnogo lepo izgleda, bolonjeze obožavamo, mogli bi i ovu varijantu da isprobamo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Lepo je ovo novo ruho, dopada mi se!

    OdgovoriIzbriši
  8. To je moja mama radila kada dam je od ručka ostalo bolonjez umaka. Super ideja.

    OdgovoriIzbriši
  9. super je! sviđa mi se dodatak maslina :)

    OdgovoriIzbriši
  10. jednostavan i jeftin ali vrlo lijep ručak!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastično Mirjana!! Taman po mome ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako dobro Mirjana ! Ovo je prava torta i sigurno jako ukusna. Ovako servirano jeli zbilja nitko ne bi odbio. Uz to, meni su svi sastojci odlični , svakako bilježim recept !

    OdgovoriIzbriši
  13. Savršena je,ovo je za mene pravo jelo,em dekorativno em preukusno..pozdrav draga Mirjana:)

    OdgovoriIzbriši
  14. kako ovo dobro izgleda!
    ja bi mogla bolonjez jesti svaki dan do kraja života. samo u različitim oblicima : sa špagetima, u lazanjama, na pizzi, sa zapečenom tjesteninom...
    u tom slučaju bi se svakako i ovo našlo na meniju :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Prelijepo izgleda pa sam sigurna da je i jako ukusna.
    Hvala na posjetu....

    OdgovoriIzbriši
  16. čestitke Mirjana, Your Bolonjez torta recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/386?source=blog Congrats again!! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …