Divan kruh,a mogu biti i male pogacice,koje mirisu i disu...
Ako volite Mediteransku kuhinju,tada ce te biti odusevljeni ovim kruhom.
Potrebno je :
400gr brasna
1 zlicica soli
7gr suhog kvasca(1 vrecica)
1 zlicica(smedeg) secera
1 zlica listica majcicne dusice
50gr crnih maslina(isjeckati)
50gr zelenih maslina(isjeckati)
100gr suhog paradajza iz ulja(isjeckati)
4 zlice maslinovog ulja+ extra za premazivanje
250ml tople vode.
Prosijati brasno,dodati sol i suhi kvasac,listice svjeze majcine dusice,timijan(thyme),secer.
U loncic sipati mlaku vodu i maslinovo ulje,pa zamijesiti tijesto
Dodati nasjeckane masline i paradajz iz ulja,sve skupa promijesiti da se sve lijepo poveze..ne brinite ako malo "strci' maslina ili paradajz.
Pokriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti da se volumen udvostruci,sat ili vise,zavisi od topline prostorije.
Nadoslo tijesto istresti na radnu povrsinu..ne morate dodavati brasno jer se tijesto NE lijepi..ako zelite,mozete.
Lagano rukom oblikovati kruh ILI podijeliti tijesto na 6 pogacica i sloziti na pleh,pa ponovo pustiti malo da se odmori.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko35-40 minuta.
Ako pravite manje komadice kruha ,vrijeme pecenje je krace !!
Prije pecenja kruh premazati maslinovim uljem ili zumancetom.
Divan je uz varivo,kao npr.
Varivo od kelja
1/2 glavica kelja
200gr suhe slanine/pancete,kožice ili kobasice
1 luk
1 mrkva
1 cenj cesnjak
1/2 celera korijen ili zeleni dio
2-3krumpira
1-2 žličice soli (po vlastitoj želji dosolite)
1zlica timijana
1 zlica gustina
1 zlica vrhnja
oko 4 zlice maslinovog ulja
Kelja prerežite na pola,očistiteod korijena,narežite na tanke rezance i operite u hladnoj vodi.
Na maslinovo ulje stavite nasjeckani luk,očišćenu mrkvu,i celer.
Dodati slaninicu/pancetu, narezanu na kockice i kožicu od pancete.
Dinstajte dok ne pocme da se hvata za dno.
Ogulite krumpir i izrežite ga na kockice,pa i njega dodajte.
Češnjak protisnite,...sve posolite stavite kelj i prelijte ga vodom,toliko da pokrije kelj.
Poklopite i kuhajte oko pola sata.
Nakon pola sata razmutite zlicu gustina sa vodom i sipajte u varivo,dosolite,malo dodajte bibera i zlicu vrhnja.
Sve izgleda tako prekrasni i majstorski napravljeno!
OdgovoriIzbrišiSve pohvale!
Ugodan vikend i pozdrav iz Rijeke:)
Ti kad nas castis,castis,svaka ti cast:))Ovaj hleb mi se jako dopada.Evo bas sam pravila focaciu sa maslinama i paradajzom.A ovaj kuvani kelj mogla bih svakog dana da jedem.Kao i naravno da zavrsim sve uz ovaj predivan kolac od jabuka;))
OdgovoriIzbrišiSve je savršeno Mirjana, iz običnih namirnica napravila si kraljevski ručak. Da si bliže...pozvala bi se.
OdgovoriIzbrišiSvi recepti i slike su ti božanstveni!
OdgovoriIzbrišiPa, ne bi bilo loše doći kod tebe na ovakav ručak :-) Sve mi se dopada, a favorit su mi hlepčići.
OdgovoriIzbrišiKruh sa maslinama obožavam, sviđa mi se tvoj recept. A i pita od jabuka je baš mljac!
OdgovoriIzbrišiOvo je sirotinjski rucak...samo vam mogu reci da sam gustala u svakoj zlici ovog variva.
OdgovoriIzbrišiDecki su cutali jer nisu smjeli nista reci ali su imali dodatno meseko uz ,pa su bili zadovoljni.
Ugodan vikend !!!
Ovajj kuruhic su uskoro isprobati, jako mi se svidja!
OdgovoriIzbrišiSve mi se sviđa, posedno kruh.
OdgovoriIzbrišikoje divote, ja kod tebe nikad ne znam što bih prije izabrala da mi se ponudi na stolu! Ipak, slatko kao što je ova jabučna pita me začaralo :)
OdgovoriIzbrišiDivan hleb. On mi se posebno dopada... A i pita je prelepa! Ja bih jedino kelj preskocila... Mada, mozda bi i to probala, jer verovatno je dobro cim je iz tvoje kuhinje... :)
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakve kruhiće i ovaj svakako moram isprobati. Sviđa mi se i varivo, ali kada sam došla do pite od jabuka potpuno sam se oduševila , tako lijepo, mirisno i fino izgleda !
OdgovoriIzbrišiNov izgled bloga. Dopada mi se. Jako mi se dopada. nekako izgleda veći, svetliji, pregledniji.
OdgovoriIzbrišiHleb sa maslinama obožavam, a ja uvek dodam i ruzmarina, to mi je fetiš za taj hleb, kao i malo ulja iz teglice sa sušenim paradajzom. Varivo od kelja nikada nisam ovako pripremala. Ja obično spustim samo krompir i puno kima. To moram da probam, a pita je prava jesenja!
Volim dodatak maslina u pecivima, pa jos sa zacinskim biljem - podsjeca na Jadransko more!
OdgovoriIzbrišiSve si savrseno iskombinovala i hleb i kelj a tek pitu!
OdgovoriIzbriši