Preskoči na glavni sadržaj

Torta za 50 i rodendan

_DSC0079


Jee,dosao je i Taj dan!!!!ne nije nitko moj,tj. moje prijateljice muz je proslavio 50-i rodendan,a za tortu sam se pobrinula ja.

Ne planski su ispale dvije torte jer sam se jednostavno plasila da jedna nece biti dosta,tako je nastala ova torta ,koja sadrzi dva razlicita recepat i obadva su mi jako,jako fina.

Donja torta je ANGELINA TORTA

Potrebno je:
21 bjelance
300gr secera
600gr mljevenih oraha
3 zlice brasna

Od ove smjese se naprave 3 biskvita.
znaci pravimo 3x biskvit od 7 bjelanaca
100gr secera
200gr mljevenih oraha
1 zlica brasna
:)

Napraviti FIL/krema

1 lit. mlijeka
3 vrecice pudinga (prah)od vanilije
6zlica brasna
100gr secera
300gr maslaca
200gr bijele cokolade
200gr tamne cokolade
21 zumanac

staviti mlijeko kuhati,a u zdjelici izmijesati zumanca,secer,puding u prahu i brasno..polako sipati u mlijeko i skuhati gusti puding -kremu.

U prohladeno dodati maslac,zatim podijeliti fil na dva dijel;a .
U jedan dio dodati bijelu cokoladu, au drugi tamnu.

ako je potrebno,cokoladu malo otopiti nad parom da se bolje sjedini da puding-kremom.

Filovati peceni biskvit i ukrasiti po zelji.

_DSC0087

Druga,gornja torta je
TORTA OD ORAHA I COKOLADE


Ja sam pravila pola mjere,a to je:

6 jaja-odvojiti
175gr secera
1 vanilin-secer
60gr cokolade
175gr mljevenih oraha
3 zlice mrvica
12 zlice brasna
1 zlicica gustina
1 prasak za pecivo

Krema:

5 zumanjaka
5 zlica secera
200gr tamne cokolade
250gr omeksalog maslaca
rum-po zelji i ukusu

300gr pekmeza od visanja

Otopiti cokoladu napari.
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka.
zumancima dodati secer i dobro umutiti da pobijele.Prosijati brasno i prasak za pecivo,pa dodati mljevenim orasima.

Dodati zatim zumanjcima cokoladu,izmijesati pa nastaviti dodavati brasno i orahe i na kraju cvrst snijeg od bjelanjaka .

smjesu sipati u pripremljen kalup za tortu (22cm) i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C i peci oko 40 minuta.

Biskvit lijepo naraste i moze se bez problema prerezati na 2x.

Za kremu zumanjke i secer dobro umutiti i nastaviti kuhati na pari...dobicete finu kremu u koju dodate rum i cokoladu.

Kada se prohladi dodati maslac i dobivenom kremom filovati tortu.

_DSC0091

Ako zelite mozete tortu ukrasiti sa istom kremom ili kao u originalnom receptu preliti cokoladnom kremom ganache.




Za to je potrebno:
200gr cokolade i 200ml vrhnja za kuhanje.

Torta je jako ukusna iako nije uradena kako sam htjela,nego kako sam mogla..visoka vanjska temperatura jednostavno je topila kremu,pa sam jako tesko oblozila fondanom okolo;malo je pukla sa strane ali frizider ju je spasio ..sve je proslo u najboljem redu !!!!!

Masa za oblaganje !!

Primjedbe

  1. Srećan rođendan mužu tvoje prijateljice a tebi Ružo svaka čast na predivnim tortama. Izgled ovako upakovane duple torte je fantastičan. Čak i šolje sa šlagom, stvarno si je ukrasila, nemam reči. Je li je fondan kupljen gotov ili si ga sama pravila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro je da si pomno zapisala recepte, ja obično, kada kombiniram kao ti, zaboravim pisati, pa tako imam cijelu hrpu neponovljivih rođendanskih torti. Sigurna sam da je Pavo bio oduševljen i nekako prebolio što slavi pola stoljeća!

    OdgovoriIzbriši
  3. EhKatarina,vidis po postu kada je pisan...odmah sam zapisala jer i ja naslazem papirica pa ne znam kako je koja uradena..njihovoj kcerki sam radila tortu za 21-i rodendan i tu sam zaboravila pisati.

    Zoro,dopisala sam recept za masu sa kojom sam oblagala tortu..http://www.coolinarika.com/recept/marshmallow-fondant-nova-masa-za-oblaganje-i-dekorisanje/

    Hvala Vam na pohvalama ali trebala je jos bolje da izgleda...

    Pavo je divan covjek,otac,muz,svi skupa cine predivnu porodicu koja se jako voli ..bio je sav sretan za party i zaista se proveo predivno !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. odlična kombinacija. dvije torte u jednoj :D sviđa mi se ova angelina torta, bilježim recept za neku proslavu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo,veoma originalno osmisljena kreacija.Nadam se da je bila i jako ukusna i ne sumnjam u to!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. A beautiful cake that surely made the birthday celebration very special!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma torta je prekrasno ispala i sretan rođendan Pavi!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divna poklon tvojih ruku djelo ,svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala Ružo, odličan je fondan, samo ako mogu naći te penaste bombone kod mene u Požarevcu...

    OdgovoriIzbriši
  10. Super torta, prekrasno izgleda!:)
    Ugodan dan draga!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Torta mi se jako sviđa, a dekorirana je mojim omiljenim bojama.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala Vam svima !!!
    Thank you LDH for stopping by !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tortu si odlično napravila, baš mi se sviđa i Pavo je dobio jako lijepi rođendanski poklon. Sa zakašnjenjem mu želim sretan rođendan !
    Obje torte su super, gledam sastojke i to su torte za koje ja kažem da su prave, domaće. Odlično Mirjana !

    OdgovoriIzbriši
  14. Fine kreacije 'by Ruza123'. Pitice su mi posebno privlacne!

    OdgovoriIzbriši
  15. Divna torta!
    Srećan rođendan!
    Davno pređoh pedesetu, a oduvek se borim sa veeeelikim viškom kilograma i divim kuvaricama koje ostaju vitke.
    Ovde me dovela Dzoli, i hvala joj:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Nena ,dobro mi dosla ..posluzi se i za godine ne brini ...!!!;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …