12. stu 2011.

Torta za 50 i rodendan

_DSC0079


Jee,dosao je i Taj dan!!!!ne nije nitko moj,tj. moje prijateljice muz je proslavio 50-i rodendan,a za tortu sam se pobrinula ja.

Ne planski su ispale dvije torte jer sam se jednostavno plasila da jedna nece biti dosta,tako je nastala ova torta ,koja sadrzi dva razlicita recepat i obadva su mi jako,jako fina.

Donja torta je ANGELINA TORTA

Potrebno je:
21 bjelance
300gr secera
600gr mljevenih oraha
3 zlice brasna

Od ove smjese se naprave 3 biskvita.
znaci pravimo 3x biskvit od 7 bjelanaca
100gr secera
200gr mljevenih oraha
1 zlica brasna
:)

Napraviti FIL/krema

1 lit. mlijeka
3 vrecice pudinga (prah)od vanilije
6zlica brasna
100gr secera
300gr maslaca
200gr bijele cokolade
200gr tamne cokolade
21 zumanac

staviti mlijeko kuhati,a u zdjelici izmijesati zumanca,secer,puding u prahu i brasno..polako sipati u mlijeko i skuhati gusti puding -kremu.

U prohladeno dodati maslac,zatim podijeliti fil na dva dijel;a .
U jedan dio dodati bijelu cokoladu, au drugi tamnu.

ako je potrebno,cokoladu malo otopiti nad parom da se bolje sjedini da puding-kremom.

Filovati peceni biskvit i ukrasiti po zelji.



Druga,gornja torta je
TORTA OD ORAHA I COKOLADE


Ja sam pravila pola mjere,a to je:

6 jaja-odvojiti
175gr secera
1 vanilin-secer
60gr cokolade
175gr mljevenih oraha
3 zlice mrvica
12 zlice brasna
1 zlicica gustina
1 prasak za pecivo

Krema:

5 zumanjaka
5 zlica secera
200gr tamne cokolade
250gr omeksalog maslaca
rum-po zelji i ukusu

300gr pekmeza od visanja

Otopiti cokoladu napari.
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka.
zumancima dodati secer i dobro umutiti da pobijele.Prosijati brasno i prasak za pecivo,pa dodati mljevenim orasima.

Dodati zatim zumanjcima cokoladu,izmijesati pa nastaviti dodavati brasno i orahe i na kraju cvrst snijeg od bjelanjaka .

smjesu sipati u pripremljen kalup za tortu (22cm) i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C i peci oko 40 minuta.

Biskvit lijepo naraste i moze se bez problema prerezati na 2x.

Za kremu zumanjke i secer dobro umutiti i nastaviti kuhati na pari...dobicete finu kremu u koju dodate rum i cokoladu.

Kada se prohladi dodati maslac i dobivenom kremom filovati tortu.



Ako zelite mozete tortu ukrasiti sa istom kremom ili kao u originalnom receptu preliti cokoladnom kremom ganache.



Za to je potrebno:
200gr cokolade i 200ml vrhnja za kuhanje.

Torta je jako ukusna iako nije uradena kako sam htjela,nego kako sam mogla..visoka vanjska temperatura jednostavno je topila kremu,pa sam jako tesko oblozila fondanom okolo;malo je pukla sa strane ali frizider ju je spasio ..sve je proslo u najboljem redu !!!!!

Masa za oblaganje !!

Broj komentara: 20:

  1. Srećan rođendan mužu tvoje prijateljice a tebi Ružo svaka čast na predivnim tortama. Izgled ovako upakovane duple torte je fantastičan. Čak i šolje sa šlagom, stvarno si je ukrasila, nemam reči. Je li je fondan kupljen gotov ili si ga sama pravila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro je da si pomno zapisala recepte, ja obično, kada kombiniram kao ti, zaboravim pisati, pa tako imam cijelu hrpu neponovljivih rođendanskih torti. Sigurna sam da je Pavo bio oduševljen i nekako prebolio što slavi pola stoljeća!

    OdgovoriIzbriši
  3. EhKatarina,vidis po postu kada je pisan...odmah sam zapisala jer i ja naslazem papirica pa ne znam kako je koja uradena..njihovoj kcerki sam radila tortu za 21-i rodendan i tu sam zaboravila pisati.

    Zoro,dopisala sam recept za masu sa kojom sam oblagala tortu..http://www.coolinarika.com/recept/marshmallow-fondant-nova-masa-za-oblaganje-i-dekorisanje/

    Hvala Vam na pohvalama ali trebala je jos bolje da izgleda...

    Pavo je divan covjek,otac,muz,svi skupa cine predivnu porodicu koja se jako voli ..bio je sav sretan za party i zaista se proveo predivno !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. odlična kombinacija. dvije torte u jednoj :D sviđa mi se ova angelina torta, bilježim recept za neku proslavu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo,veoma originalno osmisljena kreacija.Nadam se da je bila i jako ukusna i ne sumnjam u to!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. A beautiful cake that surely made the birthday celebration very special!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ma torta je prekrasno ispala i sretan rođendan Pavi!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divna poklon tvojih ruku djelo ,svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala Ružo, odličan je fondan, samo ako mogu naći te penaste bombone kod mene u Požarevcu...

    OdgovoriIzbriši
  10. Super torta, prekrasno izgleda!:)
    Ugodan dan draga!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Torta mi se jako sviđa, a dekorirana je mojim omiljenim bojama.

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala Vam svima !!!
    Thank you LDH for stopping by !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tortu si odlično napravila, baš mi se sviđa i Pavo je dobio jako lijepi rođendanski poklon. Sa zakašnjenjem mu želim sretan rođendan !
    Obje torte su super, gledam sastojke i to su torte za koje ja kažem da su prave, domaće. Odlično Mirjana !

    OdgovoriIzbriši
  14. Fine kreacije 'by Ruza123'. Pitice su mi posebno privlacne!

    OdgovoriIzbriši
  15. Divna torta!
    Srećan rođendan!
    Davno pređoh pedesetu, a oduvek se borim sa veeeelikim viškom kilograma i divim kuvaricama koje ostaju vitke.
    Ovde me dovela Dzoli, i hvala joj:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Nena ,dobro mi dosla ..posluzi se i za godine ne brini ...!!!;)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.