Zato sam i rekla da je ovaj kolac/mufin koliko -toliko zdrav jer nema puno secera ali ima brasno...eh ..ukusan je ai lijepo mirise na cimet :)
Muffin od jabuke i cimeta I
230gr integralnog brasna
3 zlicice( cajne) praska za pecivo
1 zlicica cimeta
2 zlice(jusne) smedeg secera
100gr grozdica
1 zelena jabuka-izrendana
+
60gr omeksalog maslaca
150ml mlijeka
2 jaja
U zdjelu staviti brasno,prasak za pecivo,secer,cimet,grozdice i izrendane jabuke,sve izmijesati da se grozdice i jabuke izmijesaju izmedu brasna,tako ce tijesto mufina biti barsunasto i prozracno a ne sljepljeno...
U dubljoj casi rucno izmijesati jaja,omeksali maslac i mlijeko i to sipati u zdjelu,kod suhih namirnica.
Pripremiti 12 papirnih kosarica za mufine(moje su od papira za pecenje i mufini se NISU zalijepili).popuniti ih i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180,oko 25 minuta.
Moje papirne kosarice su bile srednje velicine i ja sam dobila 12 komada mufina,no ako ih pecete i pravite vece,tada ce ih doci manje...sve zavisi od kosarica koliko ih punite...mufini nece bas puno narasti prilikom pecenja ali sasvim dovoljno da ne budu gnjecavi i zbijeni.
***Mislila sam da su ih moji ukucani sve pojeli ali nisu jer su imali nesto drugo za zasladiti se,tako da sam bila iznenzadena,da 3-i dan imaju istu svjezinu kao na dan pecenja..nisam ih cak ni grijala u mikrovalnoj ali sam ih prepolovila i namazala zlicicom domace marmelade od kajsije..tako mi se jelo slatko i dodatak marmelada je povecao secer koji je meni ocito bio preko potreban ;)
I vec kada sam u kombinaciji jabuka-cimet,da zapisem jos jedan recept,isproban,pojeden bez slikanja...neki drugi puta cu da slikam samo da mi se recept ne zagubi.
Mufin od cimeta i jabuka II
2 jabuke,malo kiselkaste
300gr brasna
1 vrecica praska za pecivo
100gr krupnijeg smedeg secera(demarera)
2 zlicice cimeta
40gr oraha,krupnije isjeckati
250gr kiselog mlijeka
(ja koristim 250ml mlijeka+1 zlicica limunovog soka)
80ml ulja
2 jaja
extra smedeg secera i cimeta,za posip odozgo
Zagrijati rernu na 180C.
Pripremiti kalupe za mufinse.
Tanko isjeci na kriske jabuke,ali ostaviti 24 komada za staviti odozgo.
Sastaviti brasno,secer,prasak za pecivo,cimet u zdjelu,zatim dodati jabuke ,pa ih promijesati kroz brasno...dodati mokre sastojke,kiselo mlijeko,jaja i ulje,koje izmijesamo u dubljoj zdjelici prije nego sipamo u suhe sastojke.
Promijesati smjesu da se sve spoji,napuniti kalupe za mufinse,sloziti kriskice jabuka,koje smo sacuvali,posuti mjesavinom secera i cimeta i staviti peci.
Peci oko 25-30 minuta.
Ohladiti i posluziti.
Neka su oni koliko-toliko zdravi, ali sam sigurna da su jako ukusni. Gdje god su jabuke i cimet, užitak je zagarantiran.
OdgovoriIzbrišiDivni su... Jabuke i cimet - nedostaje mi ta kombinacija, dugo nisam pravila nista od jabuka...
OdgovoriIzbrišiMislim da je kombinacija jabuka - cimet jedna od najfinijih ikad, pa su mi muffini baš krasni :)
OdgovoriIzbrišiIako niti ja ne znam što je danas baš skroz zdravo ovo je sigurno zdravija verzija muffina i omeni djeluju jako ukusni i fini. Jabuke i cimet su provjerena kombinacija , a sigurna sam da im je domaća marmelada od marelica kasnije dala i dodatni okus i aromu. Odlično izgledaju, bilježim ih i pravim !
OdgovoriIzbrišiMirjana, osim voća nema zdravog slatkiša, taj ne postoji, a kad moramo da biramo onda svakako da je domaće znatno bolje od kupovnog. Retko pravim mafine, ali uvek se dohvatim cimeta, čak ga i dodajem kolačima tamo gde mu mesto nije. Volim kako ispuni kuću tum božanstvenim mirisom.
OdgovoriIzbrišiMeni se čini baš jako ukusno
OdgovoriIzbrišiHvala svima..
OdgovoriIzbriši