4. ruj 2012.

Punjene gljive




Brzinski,jako ukusan obrok...

Ja sam imala 20 sampinjona,srednje velicine,napunila sam ih ovako:

100gr krem sira
100gr svjezeg sira,dobro ocjedenog
1 cesanj cesnjaka
1 zlica svjezih zacina(vlasac,bosiljak,origano,ruzmarin)
sol i svjeze mljeveni biber
slanina,ako volite da oblozite gljive
maslinovo ulje-po potrebi
20gr maslaca-ako pecete u tavi


 Kremasti sir i svjezi sir,zajedno umutiti,posoliti i dodati zacinske trave,koje sitno isjeckate.
Svakom sampinjonu/gljivi otkinuti peteljku,pa udubljene napuniti smjesom sira i zacinskih trava..spojiti kao "puslice",omotati slaninicom i stavviti na drveni stapic za raznjice.



Uraditi sve isto tako sa preostalim gljivama.






 Zagrijati rostilj i ispeci gljive na rostilju ili kao ja peci u tavi.

Tavu zagrijati ,dodati malo maslinovog ulja i peci gljive ,okretajuci ih da budu svuda lijepo pecene,a posebno ako stavljate slaninicu,ona daje fin  okus,kompletnom jelu,no moze i bez nje !!

Na kraju dodati maslac u tavu i skloniti sa sporeta...maslac ce se otopiti i time preliti gljive.

Servirati kao predjelo ili kao glavno jelo uz dosta svjeze salate.

Broj komentara: 8:

  1. Kako breskvice :-). Odlicna ideja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino, fino, ručak bez ijedne mane :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim punjene šampinjone, jako dobro izgledaju ovi tvoji. Ovaj hrskavi špekec je baš mmm.

    OdgovoriIzbriši
  4. divno napravljene i servirane gljive!

    OdgovoriIzbriši
  5. Za i prste polizati, divno! Ah, Mirjana, gladna sad!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako je dobra verzija punjenih šampinjona, ma baš super ideja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni su odlicni,stvarno su jednostavni,a zasitni i ovo je dobar rucak za one koji su na proteinskoj ishrani

    OdgovoriIzbriši