14. tra 2013.

Queen of pudding

Brzo,jednostavno,slatko....






QUEEN OF PUDDING

2 case mrvica-od kruha ili nekog kolaca
1 vanilin secer
25 gr maslaca
2 case mlijeka
4zlice secera
mrvica soli
rendabna korica limuna
2 jaja-odvojeno
3-4 zlice dema od maline ,ribizla ili nekog kiselkastog voca

Napraviti mrvice od kolaca ili kruha.
Mlijeko sa 2 zlice secera staviti u serpicu da zakuha,dodati malac ,pustiti da se maslac istopi,zatim preliti mrvice.
Pustiti 20 minuta da mrvice upiju mlijeko.

Kada se ohladi dodati umucene zumanjke,sve izmijesati i rasporediti u posudice...zdjelice ili case.

Staviti peci na 180C oo 20-25 minuta.



Provjeriti da li je puding pecen, da se jos "mrda" da nije tvrd..tada ga izvaditi iz rerne  i premazati djemom,i odozgo staviti preko djema ulupane bjelanjke...vratiti ponovo u rernu i pustiti da se bjelanci "zarumene",nekih 15-estak minuta.

Smjesa ce biti jos mekana ,ali vidi se na obodu zdjelice/posudice da je peceno jer se odvojilo od nje.

**koristiti vatrostalne case ili zdjelice ili teglice od djema one sto i zimnicu spremamo ....




Ja sam koristila OBICNU casu koju sam do pola umotala u aluminjijsku foliju ...pokazala se odlicno,casa nije pukla !!
Moze se staviti u vodenu kuplj,znaci u tepsiju sa vodom poslagati case ili sta vec koristite i tako peci.

Broj komentara: 6:

  1. mirjana, ovo fantastično izgleda!
    molim te samo mi odgovori na 2 pitanja;
    kad dodaješ džem, prije nego što staviš smjesu u čaše, ili nakon,
    te da li su ti ovo neke posebne, vatrostalne čaše?
    veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. fantastično! obožavam ovakve deserte,i jako lijepo izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  3. Obrisala sam komentar jer sam podrobnije objasnija proces rada...izvinjavam se htjela sam da napisem previse brzo.
    casa je ocina ,zamotana do pola u aluminijsku foliju...ako imate vatrostalne case ili zdjelice bez problema se mogu koristiti.

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala ti, mirjana, sad mi je sve jasno. i ja ću koristiti obične čaše (one od nutelle)!
    pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj desert jako volim i sviđa mi se ova tvoja verzija , odlična ideja je poslužiti ga u čaši.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.