Preskoči na glavni sadržaj

Rolat od cokolade i kave




  • Biskvit

  •  -6 jaja-odvojiti bjelanjake od zutanjaka
  •  -185gr sitnijeg secera
  •  -50gr brasna
  •  -2 zlicice praska za pecivo
  •  -30gr mljevenog badema
  •  -40gr kakao u prahu
  •  -50gr tamne cokolade(izrendati)ili cokolada u prahu
  • Krema od kave

  •  -250ml vrhnja
  •  -300gr bijele cokolade
  •  -250gr maslaca
  •  -90gr mljevenog secera
  •  -2 zlice likera od cokolade ili kave
  •  -2 zlice instant kave


  1. Pripremiti lim za rolat
    (veliki iz rerne),staviti papir
    za pecenje, da se lakse uvije poslije pecenja.

  2. Umutiti bjelanjke, polako dodavajuci
    secer, dodati zumanjke i rucno umijesati
    u smjesu.
    U drugoj zdjeli prosijati brasno, kakao, prasak
    za pecivo,badem i cokoladu u prahu, pa sve lagano
    dodati u bjelanjke.

  3. Smjesu istresti u lim i staviti peci
    na 180c oko 20minuta.
    Pecen izvaditi sa papirom i tako ga i umotati.

  4. Umeduvremenu napraviti kremu
    KREMA OD KAVE
    Pustiti vrhnje da zakipi, skloniti u stranu, pa
    dodati bijelu cokoladu;
    mijesati dok se ne istopi, pa ostaviti
    dok pripremite ostalo.

  5. Mixerom umutiti maslac i secer, zatim dodati
    liker i kavu(ja sam samo kavu)
    pa sjediniti sa cokoladom, mutiti
    da bude kremasto.
    Ostaviti na str, malo kreme za ukrasavanje.

  6. Odviti rolat, fino poravnati strane, pa
    premazati sa kremom i ponovo uviti u rolat.

  7. Premazati odvojenom kremom ,posuti sa
    cokoladom u prahu i dodati cokoladne ukrase
    UKRASE mozete napraviti, tako da na pari otopite cokoladu
  8. stavite u vrecicu za ukrasavanje i na papiru za pecenje
    crtate oblike koje hocete ili jednostavno ukrasite po vasem ukusu i zelji.



Umijesto kave i likera,mozete dodati narendane narancine korice
i sok od narance(2zlice).....

Primjedbe

  1. Ovo na slici je čista ljepota.
    Tko nebi poželio pripremiti ovako nešto? Ja ću probati sa likerom od kave, a kremu za omazivanje ću ubaciti nescaffe, jako volim kava kolače!
    Odličan recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. kava je moj favorit, volim sve kolače s njom. ima jedna čokolada u lidlu od bijele čokolade i kave, meni najdraža... ova tvoja rolada me podsjetila upravo na nju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš sam bila razočarana što ova krasna rolada sadrži i kavu (koju ne volim) pa me zato jako razveselila zadnja rečenica koja govori o zamjenama za kavu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Da ovaj rolat je jako fin i sa njim se mogu raditi kombinacije...ja sam jedno vrijeme biskvit koristila i za torte izade jedna mala torta (22cm),tada sam kore malo natopila mjesavinom upravo nesscaffe...odlicna je i sa narancom.....

    OdgovoriIzbriši
  5. KOmbinacija s kavom mi je predivna, a kolač divno izgleda. Baš bi ga voljela danas jesti, tako je kremast :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je vrlo fin rolatic, volim ukus kafe u kolacima, kremama, cokoladicama, ma bas po mom ukusu.:))

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …