Preskoči na glavni sadržaj

Badem torta




   Trebalo je obiljeziti jos jedan rodendan i da nije to samo rodendan ,nego je to lijepa brojka.

 Moj muz je proslavio svoj 50-ti rodendan,skromno i jednostavno.

Obiljezili jesmo a nadam se da cemo uspjeti naci vremena kada cemo u drustvu svojih najmilijih i proslaviti,do tada ,za uspomenu imamo ovu predivnu tortu radenu po Snecinom receptu.





  Badem torta

Biskvit 1

6 jaja,odvojiti bjelanjke od zutanjaka
(od bjelanjka napraviti snijeg)
150gr secera
100gr mljevenih badema
2 stangle cokolade,narendati

Biskvit 2

6 bjelanjaka
150gr secera
100gr mljevenih badema

Pjenasto umutiti zutanjke sa secerom,da smjesa pobijeli,zatim dodati rendanu cokoladu,bademe i lagano rucno umijesati snijeg od bjalanjaka.

Peci na velikom plehu koji postavimo papirom za pecenje,na 200C

Gotov biskvit presjeci na 2 dijela,prepoloviti.

Ispeci sada  biskvit 2

U snijeg od bjelanjaka dodati postepeno secer,nekoliko kapi limunovog soka,te bademe,pa sve istresti na pleh za pecenje,postavljen papirom za pecenje i susiti biskvit na 170c oko 45 min uta...ipak provjeriti  nakon 30-ak minuta  kako izgleda biskvit da se ne presusi.

Ispeceni biskvit presjeci na dva dijela,prepoloviti.

FIL 1

6 zutanjaka
200gr secera
1 vanilin secer
1 zlica brasna
3 dl. mlijeka
150gr mljevenih badema

Zumanjke umutiti sa secerom,vanilin secerom.
Dodati brasno i skuhati u mlijeku,skuhati kao  puding kada se kuha.

U ohladeno umutiti omeksali maslac.

FIL 2

2.5 dl slatkog vrhnja
150gr tamne cokolade
50gr badema
3 zlice marmelade

Za ukrasavanje listici badema,cokoladne kuglice


Zagrijati vrhnje do vrenja,dodati cokoladu i lagano mijesajuci  je otopiti.
Ohalditi,ostaviti da se malo stegne.





Kada smo sve napravili sada tortu slazete kako volite,posto sam ja tortu sjekla na pola ,a ne na 3 dijela kao u originalu,slagala sam je tako da sam svaku koru premazivala filom 1,pa filom 2 i sve do kraja,zadnju koru nisam premazivala,nju sam prelila cokoladom.



Primjedbe

  1. sretan rođendan tvome mužu a torta je predivna... a kakva drugo može biti iz tvoje kuhinje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Torta je bas prava, rodjendanska, a bademi i cokolada su divan spoj.... blago tvom slavljeniku, sve najlepse za rodjendan!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jeee,sneca je kraljica dobrih recepata.
    Mnogo nam se dopala !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sigurna sam da ste lijepo proslavili rođendan, a torta, prema sastojcima i izgledu, mora da je bila božanstvena. Čestitke!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zbilja mi fantastično izgleda, kraljevska torta :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretan rođendan tvome mužu ! Lijepo ste ga obilježili uz ovu odličnu tortu. Jako lijepo si je napravila, prekrasna je !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …