Preskoči na glavni sadržaj

Zora kolac

       


          Ovaj kolac je dobro poznat po Slavonskim svadbama ,kirvajima i raznim proslavama,posebno za vrijeme Bozica ,tada se nade gotovo kod svake domacinske kuce.

Jednostavan za pripremu,ukusan....svojim izgledom podsjeca na tzv"Djedove brkove "ili "Macje oci".

Pogodan je za putovanja i za zamrzavanje,ali nema potreb za zamrzavanjem jer se brzo napravi .



Tijesto

300gr brasna
70gr secera
70gr maslaca
1 cijelo jaje
1 zumanjak
1 prasak za pecivo
hladnoh mlijeka-po potrebi

Nadjev

100gr maslaca 100gr mljevenih oraha ili badema ili ljesnjaka
1 bjelanjak
marmelada-neka koja je malo kiselkasta





   Brasno prosijati sa praskom za pecivo u posudu u kojoj cemo raditi tijesto.
dodati ostale sastojke i zamjesiti tijesto.
staviti da tijesto odmari,taman toliko dok spremimo nadjev.

Za nadjev,pomijesati sve sastojke,dobro izmijesati,nabolje izraditi mikserom,da se dobije maziva snjesa.

Odmoreno tijesto podjeliti na dva dijela,svaki razviti cetvrtasto na duzinu tepsije u kojoj ce se peci.

Preko tijesta namazati tanki sloj marmelade po vasoj zelji/ukusu,pa pola nadjeva.
Zamotati roladte sa obje strane,duzinski,tako da se negdje na sredini spoje.

Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta.

Oba zarolana tijesta staviti u tepsiju i peci na 170C oko 25-30 minuta.

Jos toli kolac posuti secerom u prahu.



***akjo zelite  slobodno se moze dodati secera po vasem ukusu i u nadjev,ja licno ne dodajem jer mi bude dovoljno slatko od marmelade i secera kojim pospem kolac !!

Primjedbe

  1. pravi stari domaći kolač! mislim da ću ga danas napraviti... baš će nam sjesti... jer moji vole ovakve kolače...pune okusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je odlican,samo ja uvijek zabrljam sa nadjevom,previse ga stavim,uvijek mi u ocima malo,pa dodam malo vise i na kraju tijesto ne izdrzi pa pukne ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pogreška u receptu za tijesto, mislim da treba biti 1 cijelo jaje a ne :)

      Izbriši
  3. Volim te starinske kolače koji su sve bolji što duže stoje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš ti hvala što si me podsetila na ovaj kolač....odavno ga nisam pravila a moj muž ga baš voli. Slika mi je jako lepa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mirjana, pogledaj u sastojima za testo imaš 11 belanaca, verovatno je greška,moj post ne moraš ni objavljivati

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je isto kraj orehnjača i makovnjača i iako ih ponekad radim, ja osobno nisam ljubitelj. Moji vole, ali meni je to preobičan kolač koji zahtijeva ipak previše posla (s obzirom na rezultate, po meni). Kao i ti, koji puta pretjeram s filom, ali moji dečki se ne bune, bez brige,

    OdgovoriIzbriši
  7. Super spoj, uvijek sam voljela te "domaće" kolače s orasima i pekmezom. I uvijek mi je bilo žao što moja mama nije stavljala pekmez u svoje kolače, ona je navikla na one s čistim orasima, a mene je ovo uvijek mamilo... Morat ću joj spremiti i s pekmezom ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Verovatno je greska - ne verujem da 11 jaja ide u koru? Veoma lep i kolac i slike.

    OdgovoriIzbriši
  9. Greska izvinjavam se,ispravila sam ide 1 jaje i secer se dodaje po zelji u nadjev jer ja ga licno izostavim radi marmelade koja mi kolac napravi dovoljno slatkim ....izvinite nije bilo namjerno !!!!

    Da li netko zna zasto ja NE mogu odgovarati ispod vasih komentara,nece da mi se otvori polje kada kliknem na "odgovor" ?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovakvi pomalo starinski kolači kod mene su omiljeni, ovaj odlično izgleda, a što je više fila to je bolje :)

    Mirjana, vezano za odgovore ispod komentara meni se to povremeno dešava, nisam dokučila zbog čega ali neko vrijeme mi ne reagira na moj klik na odgovor, a zatim iz čistog mira proradi. Znam da ti ovo puno ne pomaže, ali evo da razmjenim iskustvo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Fenomenalan starinski kolač, kako bih sad rado gricnula jedan komadić...Prelijepe su i fotografije!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …