20. tra 2013.

Zora kolac

       


          Ovaj kolac je dobro poznat po Slavonskim svadbama ,kirvajima i raznim proslavama,posebno za vrijeme Bozica ,tada se nade gotovo kod svake domacinske kuce.

Jednostavan za pripremu,ukusan....svojim izgledom podsjeca na tzv"Djedove brkove "ili "Macje oci".

Pogodan je za putovanja i za zamrzavanje,ali nema potreb za zamrzavanjem jer se brzo napravi .



Tijesto

300gr brasna
70gr secera
70gr maslaca
1 cijelo jaje
1 zumanjak
1 prasak za pecivo
hladnoh mlijeka-po potrebi

Nadjev

100gr maslaca 100gr mljevenih oraha ili badema ili ljesnjaka
1 bjelanjak
marmelada-neka koja je malo kiselkasta





   Brasno prosijati sa praskom za pecivo u posudu u kojoj cemo raditi tijesto.
dodati ostale sastojke i zamjesiti tijesto.
staviti da tijesto odmari,taman toliko dok spremimo nadjev.

Za nadjev,pomijesati sve sastojke,dobro izmijesati,nabolje izraditi mikserom,da se dobije maziva snjesa.

Odmoreno tijesto podjeliti na dva dijela,svaki razviti cetvrtasto na duzinu tepsije u kojoj ce se peci.

Preko tijesta namazati tanki sloj marmelade po vasoj zelji/ukusu,pa pola nadjeva.
Zamotati roladte sa obje strane,duzinski,tako da se negdje na sredini spoje.

Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta.

Oba zarolana tijesta staviti u tepsiju i peci na 170C oko 25-30 minuta.

Jos toli kolac posuti secerom u prahu.



***akjo zelite  slobodno se moze dodati secera po vasem ukusu i u nadjev,ja licno ne dodajem jer mi bude dovoljno slatko od marmelade i secera kojim pospem kolac !!

Broj komentara: 12:

  1. pravi stari domaći kolač! mislim da ću ga danas napraviti... baš će nam sjesti... jer moji vole ovakve kolače...pune okusa!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni je odlican,samo ja uvijek zabrljam sa nadjevom,previse ga stavim,uvijek mi u ocima malo,pa dodam malo vise i na kraju tijesto ne izdrzi pa pukne ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pogreška u receptu za tijesto, mislim da treba biti 1 cijelo jaje a ne :)

      Izbriši
  3. Volim te starinske kolače koji su sve bolji što duže stoje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš ti hvala što si me podsetila na ovaj kolač....odavno ga nisam pravila a moj muž ga baš voli. Slika mi je jako lepa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mirjana, pogledaj u sastojima za testo imaš 11 belanaca, verovatno je greška,moj post ne moraš ni objavljivati

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je isto kraj orehnjača i makovnjača i iako ih ponekad radim, ja osobno nisam ljubitelj. Moji vole, ali meni je to preobičan kolač koji zahtijeva ipak previše posla (s obzirom na rezultate, po meni). Kao i ti, koji puta pretjeram s filom, ali moji dečki se ne bune, bez brige,

    OdgovoriIzbriši
  7. Super spoj, uvijek sam voljela te "domaće" kolače s orasima i pekmezom. I uvijek mi je bilo žao što moja mama nije stavljala pekmez u svoje kolače, ona je navikla na one s čistim orasima, a mene je ovo uvijek mamilo... Morat ću joj spremiti i s pekmezom ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Verovatno je greska - ne verujem da 11 jaja ide u koru? Veoma lep i kolac i slike.

    OdgovoriIzbriši
  9. Greska izvinjavam se,ispravila sam ide 1 jaje i secer se dodaje po zelji u nadjev jer ja ga licno izostavim radi marmelade koja mi kolac napravi dovoljno slatkim ....izvinite nije bilo namjerno !!!!

    Da li netko zna zasto ja NE mogu odgovarati ispod vasih komentara,nece da mi se otvori polje kada kliknem na "odgovor" ?

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovakvi pomalo starinski kolači kod mene su omiljeni, ovaj odlično izgleda, a što je više fila to je bolje :)

    Mirjana, vezano za odgovore ispod komentara meni se to povremeno dešava, nisam dokučila zbog čega ali neko vrijeme mi ne reagira na moj klik na odgovor, a zatim iz čistog mira proradi. Znam da ti ovo puno ne pomaže, ali evo da razmjenim iskustvo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Fenomenalan starinski kolač, kako bih sad rado gricnula jedan komadić...Prelijepe su i fotografije!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.