Preskoči na glavni sadržaj

Panettone

Vidjeh prije neki dan u trgovinama su se vec pojavili gotovi Panettoni..Bozic nije bas tako blizu,tako da sam danas imala vremena napraviti jedan probni Panettone jer nekako za Bozic me vise privuce Stollen,pa na ovaj predivni kolac zaboravim.
Vrijeme mi je islo na ruku,bilo je toplo s malo vlage u zraku sto je pripomoglo tijestu da jos bolje dobije  na prozracnosti i lakoci.




Potrebne namirnice:

450gr brasna
+brasno za pobrasniti radnu povrsinu
225gr maslaca,sobne temperature
120gr secera
100gr kandirane korice limuna i narance
1 zlicica vanila extrakta
2 sredne velicine jaja
5 zumanjaka
rendana korica od 1 limuna i 1 narance
30gr svjezeg kvasca
30ml toplog mlijeka

70gr suhih grozdica
70gr suhog ribizla
1 zlicica soli
1/4 zlicice morskog orascica

    U toplo mlijeko staviti kvasac ,otopiti ga i dodati zlicu secera i zlicunbrasna..ja tako uvijek radim,mada ne mora i sam kvasac u mlijeku ce se aktivirati,no meni je sigurnije  ovako.

U dublju zdjelu prosijati brasno ,dodati morski orascic,svjeze rendanu koricu limuna i narance.

U drugu dublju posudu staviti jaja,zumanjke,vanila extrakt i jako mekani,gotovo otopljen maslac.

Kada se kvasac aktivirao,sipati ga u brasno,polako mijesajuci dodavati i ostale tekuce/mokre sastojke...mijesiti rucno ili mikserom dok se ne stvori fino elasticno tijesto,koje se ne lijepi za posudi i ruke.

Ja tijesto ostavim u istoj posudi u kojoj sam mijesila jer je ostala masna od samog tijesta tako da samo stavim prozirnu foliju i ostavim na stranu da se poveca volumen.

Pripremim u meduvremenu kandiranu koricu i ostale sastojke.

Nadoslo tijesto istresem na pobrasnjenu povrsinu ,malo rastegnem rukama i pospem kandiranu koricu narance i limuna ,grozdice ili sta tko vec dodaje,ponovo laganim pokretima premijesim tijesto i stavim u pripremljen kalup za pecenje.




Moj kalup je bio 20cm ,promjera,ali sam ga nadogradila sa obrucem  za torte  kako bi mi Panattone rastao u visinu ,a ne u sirinu !!

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190c oko 15 minuta,zatim smanjiti temperaturu na 180c i jos nastaviti pei 30-ak minuta.



Prohladiti Panattone u kalupu ,isjeci i posluziti,posut secerom u prahu !

*****

Panettone

450gr flour
225gr butter
120gr caster sugar
2 medium eggs
5 medium egg yolks

grated zes of 1 orange/lemon
30gr fresh yeast
30ml milk
1 tsp salt
1/4 tsp ground nutmeg
100gr candied peel
70gr sultanas
70gr raisins
*icig sugar for dasting


....Wisk the eggs,egg yolks and vanilla extract together in a bowl.
In a seperated bowl beat together the butter and all but 1 TSP of the sugar for 4-5 minutes.
Add the beaten egg mixture to the butter and sugar,beating allthe time.
Heat the milk then crumble the yeast on top and add 1Tbsp of sugar,!Tbs of flour...leave to activate and froth.
Sift the flour salt and ground nutmeg in a bowl.Make a well in the centre and pour the milk and yeast mixture into it.
Work into dough,then fold in the butter and egg mixture until smooth.
Knead on a floured surface for 8-10 minutes.
Shape into a ball then place in a floored bowl and cover with film.Leave to rise in a warm place for 1 hour...turn it out onto a floured surface and knead for 2 minutes.
Knead the risins and sultanas into the dough along with the candied peel.
Place in a springform cake tin and cover with film(clean wrap).Leave for 2 hours in a warm place.
Preheat the oven to 190c(fan170C)
Wrap the outside of the cake tin with aluminium foil,so that it come 10cm above the rimof tin.

Transfer dough to the oven,reduce the temperature to 180c after 15 minutes and bake for a future 30 minutes.
Remove from the oven and leave to cool in the tin for 15 minutes.
turnout onto wire rack to cool completely.
dust with the icing sugar,then slice into portions and serve from a plate.

Primjedbe

  1. Sad si nas stavila na slatke muke i ne znam sta pre da isprobam, bila si bas vredna.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalno izgleda! Odlično si "nadogradila" kalup.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda. Imaš pravo, vrijeme preostalo do Božića će proletjeti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja ga obožavam, a ti si ovaj odlično napravila , izgleda savršeno !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …