Malo je reci koliko ja volim ovaj kolac,naj ,najbolji od svih!!
500gr brasna
20gr svjezeg kvasca
200gr maslaca
150ml mlijeka
1
zlicica praska za pecivo
2
zumanjka
2 zlica secera
narendana korica limuna
narendana korica limuna
200
gr mljevenih oraha
100
gr secera
malo
ruma ili bourbun vanilin sercer
pekmeza od marelice-po potrebi,koliko volite
U
vecoj zdjeli pomijesati sve suhe sastojke. Maslac otopiti, mlijeko ugrijati.
U
sredinu brasna dodati zumanjca, maslac i mlijeko pa uz pomoc miksera umutiti
tijesto dok ne prestane biti suho.
..
nastaviti mijesati rukom, premjestiti tijesto na radnu povrsinu, jos malo
mijesiti dok ne postane potpuno glatko pa ga podijeliti na 4 jednaka dijela.
Tijesto,svaki komad posebno, na radnoj povrsini posutoj brasnom razvuci oklagijom u cetvrtasti (30x30)oblik ,staviti prvu koru u tepsiju u kojoj ce se peci .. premazati nadjevom,sloziti drugu koru,nadjev ,treca kora ,nadjev i cetvrta kora,koju malo izbockate sa vilicom ili drvenim stapicem.
Nadjev
pripremiti ovako:
U serpici zagrijati pekmez/marmeladu ,koju koristite u nju umijesati orahe,rum I sve izmijesati u mazivu smjesu.
U serpici zagrijati pekmez/marmeladu ,koju koristite u nju umijesati orahe,rum I sve izmijesati u mazivu smjesu.
Ovom
smjesom premazivati 3 kore jer se cetvrta ne premazuje,nego izbocka vilicom .
Tako
pripremljen kolac prekriti cistom kuhinjskom krpomi ostaviti na toplom 30 min da kolac “naraste”.
Peci u zagrijanoj rerni na 180ºC 30-35 min.
Ohladeni kolac preliti cokoladnom glazurom.
**
Posto volim deblje korice ja ovaj kolac pecem u tepsiji 30x20cm i stavim malo vise oraha ,ako imam da fil bude bogatiji !!
Peceni kolac ,kada se ohladi,tanko premazem marmeladom od sipka i preko toga prelijem cokoladnu glazuru.
Ohladeni kolac preliti cokoladnom glazurom.
**
Posto volim deblje korice ja ovaj kolac pecem u tepsiji 30x20cm i stavim malo vise oraha ,ako imam da fil bude bogatiji !!
Peceni kolac ,kada se ohladi,tanko premazem marmeladom od sipka i preko toga prelijem cokoladnu glazuru.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.