14. velj 2015.

Tart sa lukom,sirom i paradajzom






         TART SA LUKOM I SIROM I PARADAJZOM

            Tijesto
                         
265gr brasna
                         
125gr maslaca(hladnog)
                       
                        
60ml hladne vode ili 3 zlice kiselog vrhnja

                        Nadjev

                         3-5 velikih glavica luka(zavisi koliko volite luk)
                         
3 zlice maslinovog ulja
                         
4 paradajza(roma)(moze i obicni ,izrezati na fete,kriske)
                         100gr sira(kravlji,ovcji,kozji)
                        listovi bosiljka !!

                        Tijesto izraditi da bude fino elasticno i 
pustiti na hladno mijesto da odmori, 10 minuta.

                         Paradajz prepoloviti, poslagati na lim za pecenje,
                        pa rasjecenu str.staviti gore, posoliti, malo staviti bibera,origana, poskropiti sa uljem i staviti peci, dok se luk dinsta.


 Ocistiti luk, isjeci sto tanje na “rebarca”
(prepoloviti glavicu luka, pa sjeci sto sitnije)
Prziti na ulju do zlatno-smede boje.
dodati1 zlicu smedeg secera i jos prziti oko 5 minuta, da se luk karamelizuje !


                        Ohladiti luk i paradajz, koji treba da omekani, ne smije se potpuno ispeci !!
                        Tijesto raviti u promjeru 32cm, stvaiti na lim za pecenje, rasporediti luk, koji jos malo zacinimo(sol, biber),pa razmrvimo sir, preko luka i na kraju poslazemo peceni paradajz, ali ne do kraja tijesta, ,,ostaviti oko 5cm cisto tijesto za stranice !


                        
Stranice malo uzdignemo, prema sredini nadjeva.




                        Stavimo u predhodno zagrijanu pecnicu na 200C oko 40 minuta,dok
                         tijesto fino porumeni !!





                        Prije sluzenja dodati listice od bosiljka !

Nema komentara:

Objavi komentar