TART SA
LUKOM I SIROM I PARADAJZOM
Tijesto
265gr brasna
125gr
maslaca(hladnog)
60ml hladne vode
ili 3 zlice kiselog vrhnja
Nadjev
3-5 velikih
glavica luka(zavisi koliko volite luk)
4
paradajza(roma)(moze i obicni ,izrezati na fete,kriske)
100gr
sira(kravlji,ovcji,kozji)
Tijesto izraditi da bude
fino elasticno i
pustiti na hladno mijesto da odmori, 10 minuta.
Paradajz prepoloviti, poslagati na lim za
pecenje,
pa rasjecenu str.staviti
gore, posoliti, malo staviti bibera,origana, poskropiti sa uljem i staviti
peci, dok se luk dinsta.
Ocistiti luk, isjeci sto tanje na “rebarca”
(prepoloviti
glavicu luka, pa sjeci sto sitnije)
Prziti na ulju do zlatno-smede
boje.
dodati1 zlicu smedeg secera i jos prziti oko 5 minuta, da se luk
karamelizuje !
Ohladiti luk i paradajz,
koji treba da omekani, ne smije se potpuno ispeci !!
Tijesto raviti u
promjeru 32cm, stvaiti na lim za pecenje, rasporediti luk, koji jos malo
zacinimo(sol, biber),pa razmrvimo sir, preko luka i na kraju poslazemo peceni
paradajz, ali ne do kraja tijesta, ,,ostaviti oko 5cm cisto tijesto za stranice
!
Stranice malo
uzdignemo, prema sredini nadjeva.
Stavimo u predhodno
zagrijanu pecnicu na 200C oko 40 minuta,dok
tijesto fino
porumeni !!
Prije sluzenja dodati
listice od bosiljka
!
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.