21. velj 2015.

Jakobove kapice na pireu od graska

           



              Ne jedem ih svaki dan ali si priustimo s vremena na vrijeme..divne su,oboje ih volimo i zaista vrijedne su svaki $$

Jednostavna priprema,obroka u kojem sva cula uzivaju !!!

Jakobove kapice na pireu od graska sa umakom

 od crvene paprike ,vlasca i kapara..


mjere su od oka...



1 kg cistih jak.kapica
500gr graska,
1 zlicica soli
80 gr maslaca
100ml maslinovog ulja
svjeze mljeveni biber
po 1 zlicica suhih zacina(origano,mazuran,bosiljak,majcina dusica)
1 crvena paprika
2-3 zlice kapara
malo vlasca

                       U jednu vrecicu od zamrivaca staviti ociscene i posusene jak.kapice,pa dodati navedene zacine.
dodati malo maslinovog ulja i zatvoriti vrecicu pa sve zajedno malo promijesiti rukama da se zacini izmijesaju sa jak.kapicama.

Pustiti 10-ak minuta da se marinira.

u meduvremenu skuhati grasak,nemojte ga prekuhati jer ce mu opna odpasti i pozutit ce..otprilike kada se sav podigne gore,vi probajte medu prstima da li se na pritisak lako zgnjeci...pazite da se ne opecete!!

Izaprati ispod hladne vode,zatim staviti u blender i odmah dodati i maslac,sol,biber,malo suhog kopra ili svjezeg,ako volite,ako ne ,ne dodajite nista osim soli i bibera.
Napravite pire kakav vi volite,ja ga npr. ne sameljem skroz,nego onako "grubo" da se jos uvijek moze vidjeti da je to grasak smile emoticon
dodajte jos maslaca ako je potrebno jer okus graska mora biti kremas,dodajte kapare koje ne perete ,one ce dati slanocu pireu.
Sada,
dooobro ugrijati tavu/ja koristim teflon da mi se ne zalijep/,dodati malo ulja i poslagati 5-6 jak.kapica da se peku,minuta sa svake strane,ne duze,postace zilave.

Pecite po malo da vam nebi pustile sok jer ako tava nije dobro ugrijane i stavite previse jk u tavu,one ce se kuhati a ne peci...znaci manje jk i dobro ugrijana tava ,rezulatat nece izbjeci !!

U drugoj tavi dodati ulje i sitno,sitno isjeckanu crvenu papriku...mozete cak koristiti i kiselu papriku,ali tada treba izbjegavati kapare...ponovo sasvim malo dodati zacina po potrebi i vlasac,koji je sitno isjecjeckan.




Posluziti dok je toplo!!



Nema komentara:

Objavi komentar